Idén már 15. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozatot, Magyarország egyik legnagyobb gasztrokulturális vásárát augusztus 18. és 20. között. A rendezvényt megelőzően egy sajtótájékoztató keretein belül ismerhettünk meg nagyon fontos információkat és személyeket is 2024. augusztus 8-án.
Ezen a rendezvénysorozaton nem csak a Szent István-napi kenyeret, Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját kóstolhatjuk meg, hanem minden évben egy tematikára épülő, nagyon színes ételválogatást is.
2024-ben a MIU vezértémája a BOGRÁCSOSOK, TŰZÖN FŐTT ÉTELEK. Ebben a tematikában Magyarország igen bőségesen tud választékot nyújtani, a torták és kenyerek mellett lehetőség lesz ilyen ételeket is kóstolni, megismerni a bográcsban készült finomságokat. A Szent István-napi, illetve Innovatív kenyér és a tavaly bevezetett, de ezúttal sós verzióban meghirdetett, Sós Sétáló Sütemény remek kísérője lehet a tűzönfőtteknek.
A Szent István-napi kenyér kategória nyertesének a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. bizonyult, “Nagyapám kenyere burgonyával” fantázianevű termékével. Az innovatív kenyér kategória győztese a Balmaz-Sütöde Kft. Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos kenyere. A Sós Sétáló Sütemény kategória első helyezettje a szakmai zsűri értékelése alapján a Varga Pékség 95 Kft. “Pásztor reggeli” nevű terméke lett.
Az édes ízek szerelmesei sem maradnak csalódottak, hiszen a Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is kiválasztotta Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját. Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda alkotása, a „MÁKVIRÁG” kapta idén az Év Tortája címet. A MIU az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együtt 2012 óta gondol a cukormentes megvalósításokra is. Az Év tortája mellett az cukormentes kategória is, versenyzik, melyet idén Novák Ádám és Csonka László, a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászainak alkotását, a „ZÖLD MÁLNA” fantázianevű torta nyert meg. Így azok is élvezhetik a gasztronómiai eseményt, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak vagy nem fogyasztanak cukortartalmú ételeket. „A mentesség nem kereszt, hanem mindig új lehetőségeket kínál”- tért ki erre Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vezetője és alapítója.
A rendezvény nem csak az éhes embereket elégíti ki, hanem a gasztronómia mellett rengeteg kulturális programmal és tűzijátékkal is készül az odalátogató számára. Zenei fellépők és különböző beszélgetések színesítik a programtervet.
A MIU 15 éve igyekszik minél nagyobb színvonalat biztosítani és egyre több embert bevonni. A fesztivál célközönsége: „Röviden: a magyarok. Azok az emberek, akik ebben az országban élnek és szeretnének egy kicsit csatlakozni ahhoz a gazdagsághoz, ahhoz a hihetetlen színes világhoz, ami ebben a gasztrokultúrában rejlik.” – nyilatkozta Novotny Antal a rendezvény főszervezője lapunknak adott interjújában.
Kezd újra népszerűvé válni az archaikusabb ételek készítése is látva a házi asszonyok munkáját és esetleg a social media platformokon feltűnő főző videókat is. A MIU szeretné ezt tovább népszerűsíteni, ezért sok főzőasszonyt válogatott össze, akik idén megfőzik nekünk a legjobb halászleveket, lecsókat, káposztákat és egyéb tradicionális finomságainkat is. Az asszonyok fő feladata nem csak a főzés, hanem az ismeretterjesztés lesz, szívesen válaszolnak az érdeklődők bármely kérdésére, felvetésére.
Röviden: ha szeretnél inspirálódni, jót enni és mindemelett egy jót szórakozni, akkor augusztus 18. és 20. között téged is vár a Magyar Ízek Utcája a Várkert Rakpartnál. Járulj hozzá te is a rendezvényhez, ehhez csak annyit kell tenned, hogy eljössz, cserébe tanácsokat és remek élményeket biztosítanak neked.
Kövecses Sára