Nem kell a hasizom, nasizom – Étkezési szokások különböző országokban

Sok ország, sok kultúra és még annál is többfajta étel. Összeszedtünk pár különleges ételt és étkezési szokást, ami talán viccesnek, talán kevésbé gusztusosnak tűnhet az olvasóknak. Ezt fogjátok látni a következő sorokban.

Spanyolország

A kávé nemzeti ital ebben az országban, ezért a hagyományos reggeli kávéból és süteményből áll. Nagyon jellegzetes étel még a churros (sült tésztarudacskák cukorba mártogatva), amit természetesen kávéba vagy esetleg forró csokoládéba mártanak.

Az itthon megszokott dél helyett 14 és 16 óra között van az ebéd. Náluk egy tipikus főétkezés 3 fogásból áll, ami általában salátával vagy levessel kezdődik, majd a második fogás hús, esetleg hal vagy valamiféle főzelék, végül pedig desszertet fogyasztanak el, mint például fagyi, puding vagy gyümölcs.

A különlegességek közül engem nagyon megfogott a Percebes (az ún. kacsakagyló), aminek valójában semmi köze a kacsához. A nevét onnan kapta, hogy a kinézete hasonlít a kacsáéhoz. Általában előételként tálalják és egészben fogyasztják. A beszerzése eszméletlenül drága, akár 300 eurót is elkérhetnek érte (nagyjából 116 000 Ft).

India

Indiában a háziasszonyok napi háromszor főznek, mivel az előző napról megmaradt ételt nem szívesen fogyasztják. Ami viszont elkészült, azt azonnal tálalják, hogy még frissen kezdhessék meg a lakomát. A menük 3-4 fogásból állnak, külön figyelve arra, hogy az étekben sokféle szín, aroma, íz, illetve illat jelenjen meg, gondoljunk csak az élénksárga curry fűszerre. Ezt azért is csinálják, hogy az ember összes érzékszervének élvezetet nyújtsanak. Az összeállított étrendben természetesen szerepel valami csípős, valami savanyú, édes, keserű, lédús és száraz specialitás.

A környezetszennyezés hatással volt az indiai étkezési szokásokra is, például nem úgy isznak, hogy a pohár szélét a szájukba veszik, hanem megemelik, és úgy öntik bele a szájukba a vizet.

Az országban a békacomb tűnt számomra a legérdekesebbnek. Többnyire előételként fogyasztják. Ebben nagy szerepet játszik a békacomb mérete is. Sok fehérjét tartalmaz, ezért néhány helyen mezei csirkeként emlegetik, mivel íze a csirkééhez hasonlít. A békacomb elősegíti az egészséges fogyást is.

Németország

Mint Spanyolországban, úgy itt is az ebéd a fő étkezés, viszont Németországban a hazánkban is megszokott déli 12 és 14 óra között tálalják. A vacsoránál csak néhány falatot fogyasztanak el, mivel az ebédnél igen sok ételt esznek. A németek kedvelik a leves jellegű étkeket, amibe szalonnát, sült húst vagy különféle kolbászokat raknak bele. Desszertként egy igazi különlegességüket eszik, a tejszínes túrókrémtortát.

Ennél az országnál elég sokat kellet kutatnom ahhoz, hogy megtaláljam a hackepert, vagy másnéven a mettet. A mett nyers darált disznóhús. Persze a henteseknek szigorú előírásoknak kell megfelelni, például 2 C° fok alatt kell tárolniuk és még aznap el kell adniuk. Németországban sűrűn fogyasztják nyersen a húst, ami ugyanúgy alkalmas a sütésre vagy főzésre is. Aki elég merész, és van kedve, írja be a keresőbe: Hackeper receptek.

(Blahó Maya, Kovács Melinda)