Street food

A street food elnevezés alatt klasszikusan az utcán, kézből, menet közben „futtában” elfogyasztott ételeket értjük. Ezek előnye, hogy fogyasztásukkal nemcsak pénzt, hanem időt is spórolhatunk, ugyanis szinte várakozás nélkül hozzájuthatunk az ínycsiklandó falatokhoz. A mai rohanó világban éppen ezért hatalmas népszerűségnek örvend a streetfood-kultúra.

Nem véletlenül vált világszerte kedvelt fogássá a hamburger vagy a hotdog. A hotdog feltalálója például egy német emigráns volt, aki megfigyelte, hogy az embereknek sokszor nincs idejük a virslit kenyérrel és mustárral az asztalnál elfogyasztaniuk, ezért egyetlen termékbe sűrítette az összetevőket. Az utcai étkezés kultúrája azonban jóval korábban gyökeredzik. Pompeii ásatások bizonyítják, hogy már az ókorban is elterjedtek voltak a piaci árusoknál vásárolt ételek, a legnépszerűbb portéka a sült hal volt. Ennek legfőbb oka a lakhatás szűkösségében keresendő, a római többszintes házakban nem volt elegendő hely az otthoni sütés-főzés biztosítására. Ezek a falatok napjainkig is meghatározó elemei minden kultúrának, Magyarország sem kivétel, klasszikus street foodnak számít a Iángos, főtt kukorica, perec, de még a kürtőskalács is. A népszerűségének köszönhetően számos csapat keltette életre már ezt a koncepciót éttermi környezetben is, a világ minden részén gombaként nőnek a sikeres új helyek. A régi klasszikusok mellett persze folyamatosan tesztelésre kerülnek különleges innovációk, a fogyasztók szakadatlan térképezhetnek fel idegen gasztronómiai berkeket.

A street food kategóriaba tartozik többek között a horvát csevapcsicsa, a cseh-osztrák-német földön hódító kolbászok és virslik, a szendvicsek széles skálája, az orosz pirog, a török döner, a görög gyros, a vietnámi nyári tekercs, az olasz panini, a mexikói tortilla, taco, burrito, wrapek sokszínű változatait. Az édesszájúak körében a fagylalt a vezető utcai fogás, de a fánkok, belga gofrik, palacsinták, a magyar rétes és a szelídgesztenye is előkelő helyet képviselnek a köztudatban. A kiszáradás elkerülése érdekében az italokról sem célszerű elfeledkeznünk; utcai fogyasztási rangot érdemel főként a jégkása vagy Ázsia legkedveltebb itala, a bubble-tea, téli időben pedig a forralt bor.

Budapest street food-arzenálja is folyamatosan bővül. Minden nemzet képviselteti magát ezen a cifra palettán, garantáltan mindenki megtalálhatja a kedvencét. Szóval, ha elég volt a töltött káposztából és szívesen csemegéznél egy-két street food-lelőhelyen, akkor Budapesten és minden városban találhatsz neked való kínálatot.

(Kalán Kitti, Koszta Bernadett, Forum Publicum, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest)