Augusztus tizenkilencedike és huszonegyedike között, immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából. A témával kapcsolatban augusztus kilencedikén tartottak előadást a szervezők.
A sajtótájékoztatót Novotny Antal nyitotta meg, aki röviden ismertette az idei rendezvény részleteit. Utána a Magyar Pékszövetség, a Magyar Cukrász Ipartestület, valamint a diabetesesekkel foglalkozó Egy Csepp Figyelem Alapítvány képviselői vették át a mikrofont, akik elmondták az általuk hirdetetett, augusztus huszadikához kapcsolódó versenyek eredményét.
Az idei Szent István napi kenyér a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. által készített gulyás kenyér lett, míg innovatív kategóriában a Varga Pékség 95 Kft. batátás kenyere bizonyult nyerőnek. Ezek mellett a Pékszövetség idén először még egy kategóriában, a „Sétáló sütemény” címűben is versenyt hirdetett. Ebben is a Varga Pékség nyert házi szilvalekváros termékükkel.
A Magyarország Tortája címet idén a nagykőrösi Karikó Orsolya „Huncut szilva herceg” fantázianevű tortája viselheti. A huncut jelzőt vörösboros erdei áfonya-szilva zseléjének köszönheti.
Magyarország Cukormentes tortáját idén a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László készítette. Tortájának fantázianeve „Nagyi kedvence” lett. A névvel a készítő saját nagymamája előtt kíván tisztelegni, akinél gyakran sütött gyermekkorában, és aki sosem dorgálta meg azért, ha odaégette a habcsókot. A torta jóval kevesebb kalóriát tartalmaz a legtöbb süteménynél, mégis található benne málnavelő és fehércsokoládés pisztácia ropogós is.
A sajtótájékoztatót ételkóstoló követte, ami után lapunk elcsípte Novotny Antalt, a Magyar Ízek Utcájának főszervezőjét, aki többekkel egyetemben már jó ideje küzd azért, hogy a hazai konyha levetkőzze korábbi rosszhírét. Ennek a harcnak képezi részét a fesztivál is, melyen idén több mint százötven stand lesz, és számos étellel találkozhatunk szerte a Kárpát-medencéből. A kilátogatók többek között találkozhatnak majd karcagi birkapörkölttel, dél-dunai halászléfőzők levesével, mátyusföldi káposztalevessel és mákos pogácsával, valamint tökmagolajjal locsolt dödöllével az Őrségből. A szervezők mindenkit szívesen látnak a rendezvényen, aki szeretne egy finomat enni – erre bőven lesz is lehetőség.
Külön érdekesség, hogy az itt felkínált ételek jelentős részét a kilátogatók nem fogják más fesztiválon megtalálni. Ez adja a Magyar Ízek Utcájának egyediségét és jelentőségét. A fesztivál teret enged az úgynevezett „főzőknek” is, akik hétköznapi emberekként hozzák el ebbe a professzionális környezetbe lakóhelyük gasztrokultúráját. A kérdésre, hogy miért érdemes egy fiatalnak kilátogatni a rendezvényre Novotny így felelt:
„Mert elképesztően trendi. Elképesztően trendi az, hogy nekünk elképesztően jó ételeink vannak. Én azt látom, hogy azok a fiatalok, akik eljönnek, nem a biztosra mennek. Nem a lángosnál állnak sorban, hanem mernek, és kóstolnak új ételeket.”
A sajtótájékoztatón hallottak alapján érdemes lesz idén is kimenni a Magyar Ízek Utcájára, és kísérletezni nagy hagyományokra épülő, de mégis új ételek megkóstolásával.
Oláh Szabolcs