Lady Bird: Felnőni vagy Szárnyalni – FILMAJÁNLÓ

A hazánkban 2018-ban bemutatott Lady Bird számomra a legszemélyesebb film, ami valaha készült. Vannak nála sokkal jobb vagy szélesebb néző közönséget megszólító filmek, azonban a Lady Bird az életem egy olyan korszakában talált meg, amiben minden dilemmája és érzése ismerős volt.

Christine egy átlagos tinédzserlány a kaliforniai Sacramento környékéről. Szeret a központban lenni és kitűnni az osztálytársai közül. Ezért is kezdi el használni a saját maga által kitalált Lady Bird becenevet. Álma, hogy valamelyik nagy New York-i egyetemen tanulhasson tovább. Az iskolája elleni lázadásából olyan mindennapi problémák szakítják ki, mint a munkanélküliség, iskolai csalódások vagy az anyjával való konfliktusai. Christine-nek el kell döntenie, hogy mi a fontos az életében és merre menjen tovább.

A független filmekben színésznőként és íróként eltöltött évek után, Greta Gerwig evvel az alkotásával debütált rendezőként az A24 Stúdió égisze alatt. A film részben önéletrajzi ihletésű volt, amely egyszerre ötvözi a humort és a drámát a legszívhezszólóbb módon.

A főszereplőt alakító színésznő, Saoirse Ronan fiatal kora ellenére rengeteg nagyszerű filmben játszott már, s mindegyikben képes volt egy új arcát megmutatni. Eddig már négyszer jelölték Oscar díjra, többek között ezért a filmért is. Elképzelhető, hogy jövőben ő lesz a következő Meryl Streep. Az biztos, hogy a tehetsége meg van hozzá.

Gyakran látunk olyan életszituációkat, történéseket filmekben, amelyek egyszerűen nem történhetnének meg a valóságban. Itt azonban végig érződik az életszerűség. Nincs olyan pontja a filmnek, amelyre azt mondhatnánk, hogy elrugaszkodna a valóságtól. A film során főszereplőnk átesik több, sokunk által is ismert eseményen: megérinti az első szerelem, összeveszik a legjobb barátnőjével, próbál felvágni új barátai előtt, mindenben ellentmond az édesanyájának stb. Mindezeket hitelesen mutatja be minden szépségével és gondjával együtt. Emiatt is áll közel a szívemhez. A film cselekménye remekül megmutatja a tinédzserkori lázadás és a felnőtté válás minden vele járó baját és bosszúságát. Könnyű úgy lázadni, mint ahogy azt Christine egyik osztálytársnője: biztos anyagi háttérrel és módos szülőkkel azt csinálhat, amit akar. Neki ezzel szemben részidős állást kell vállalnia, miközben az osztálytársai előtt szégyellnie kell munkáját elvesztő depressziós édesapját, vagy a lepukkant családi házukat.

A Lady Bird egyszerre mesél nekünk a gyerek-szülő kapcsolatról, a csalódásokról, önmagunk megkereséséről, a barátságról és a társadalmi elvárásokról. Mindezt teszi zseniális humorral feloldva. Nem az a sírva nevetős film, de sokszor lehet jó ízűen kacagni rajta. Már amikor nem egy drámai jelentet játszódik le a szemeink előtt. Bár a cselekmény egyértelműen a címszereplő körül forog, de a többi színésznek is van lehetősége megmutatni tehetségét. Bár az apa nincs előtérben, de Tracy Letts így is kihozta a legtöbbet a szerepből. Az állását elvesztő és emiatt depresszióval küzdő szülőt nagyon érzékletesen ábrázolta. Laurie Metcalf egy olyan anyukát alakított, aki kemény a gyermekeivel, de az ő érdekeikben. Törődik a körülötte lévő emberekkel, talán nem is véletlen, hogy ápoló a szakmája. Mind ő, mind Christine egy határozott jellem, ami miatt folyton harcolnak egymással. A film legjobb jelenetei is kettejükhöz tartoznak. Nem is véletlen, hogy Saoirse Ronan mellett őt is Oscar díjra jelölték. Rajtuk kívül is még több nagyszerű színész szerepelt a filmben mellékszerepekben. Többek között a legjobb barátnő szerepében Beanie Feldstein, a szerelmi szálért felelős Timothée Chalamet és Lucas Hedges, vagy az egyik tanárt alakitó Stephen Henderson.

Nagyon sokat tudnék arról írni, hogy mennyire zseniális ez a film a maga egyszerű módján. Az én életemre nagy hatással volt az biztos. Szinte nem volt olyan része a filmnek, amellyel ne tudtam volna párhuzamot vonni magammal. Nekem sokat segített, hogy erőt merítsek a saját életemben, s úrrá legyek bizonyos helyzeteken. 

Mindenkinek ajánlani tudom a Lady Bird-öt, aki szeret ráismerni magára egy filmben; aki szívesen nevetne és sírna egyszerre egy filmen; és akit nem zavar, ha egy film nem pörgős. 

Már hatodik alkalommal indult el a Nagy Diák Filmteszt, amit egészen február 22-ig tölthettek ki. Játszhattok egy Iphone 13-ért vagy egy Samsung telefonért, illetve egy külföldi utazásért. Részletes információ a tesztről itt. 

(Németh Máté)