Mindenki képes rá! – 7+1 tipp a tökéletes telefonnal készített képért

Mindenki képes rá! – 7+1 tipp a tökéletes telefonnal készített képért

Ki akarod élni kreativitásod? Rengeteg ötleted van? Ég benned a fotózási vágy, de nem rendelkezel kamerával? Semmi gond, hiszen szerencsére az elmúlt években az összes mobilgyártó cég nagy hangsúlyt fektetett eszközeik kameráiba, így ma akár már egy középkategóriás mobillal is csodás képeket készíthetsz. Összeszedtem nektek pár tanácsot, amit érdemes megfontolnotok, ha telefonnal szeretnétek fotózni.

Töröld le a telefonod kameráját!

Triviális, mégis mennyien számba sem veszik, mennyit dob a kép minőségén. Ha szeretnél tiszta, éles képeket készíteni, ez egy elhagyhatatlan lépés.

Találj különböző perspektívákat!

A telefonfotózás óriási előnye, hogy rendkívül könnyen mozgatható az eszköz. Próbáld ezt kihasználni! Használj érdekes szögeket, fotózz a magasból, vagy próbáld ki a békaperspektívát, a lehetőségek tárházát tartod a kezedben.

Ne felejtsd el bekapcsolni a segédvonalakat és a vízszintezés funkciót!

Ha az ember telefonnal fotóz, nem feltétlenül van lehetősége a telefonja stabilizálására. Ebben segít a vízszintezés és a vonalak, ezek segítségével könnyebbek komponálhatod meg képeidet, amelyek így ferdék sem lesznek.

Kerüld a zoomolást!

Ha a képünk tárgya messzebb található, igazán csábító a lehetőség, hogy rázoomoljunk. Ne tegyük! A telefonokban található digitális zoom csak szemcséssé és rossz minőségűvé teszi a képet. Inkább próbáljunk minél közelebb kerülni alanyunkhoz.

A fókusz és az exponálás a barátaid

Elsőre kissé ijesztőnek tűnhet a folyamatosan ugráló fókusz és a (látszólag) össze-vissza változó exponálás eszköz, de kis tanulással nagyon könnyen bele lehet jönni a használatukba. Csak egy hosszú nyomás a kijelzőn és azonnal állítható vagy zárolható a beállított fókusz. A csúszkák segítségével könnyedén menedzselhető ez a beállítás, és így még többet hozhatsz ki eszközödből.

Keresd a természetes fényt!

Ez a tipp mindenféle fotózásra igaz, de a telefonnal való képkészítésre főként. Kerüld a vaku használatát és ahol tudsz, próbálj természetes fényben fotózni. 

Használd ki ügyesen a portrémód adta lehetőségeket! 

Ma már több telefonban megtalálható az úgynevezett „Portré mód” amely rengeteg opciót kínál fel a telefonhasználók számára. Elmosódott háttér, erőteljesebb fókusz a szemekre… a lehetőségek végtelenek!

Az utómunka – Milyen appok lehetnek segítségemre?

Néha van, hogy pont az utómunkán áll vagy bukik egy kép sikere, így érdemes körülnézni a Play Áruház vagy App Store polcain, mi is elérhető. Az egyik legprofesszionálisabb képszerkesztő applikáció a Snapseed, a Google fejlesztésében. Rengeteg funkció elérhető a dupla expozíción át, a perspektívaváltásig és teljesen ingyenes. Ha inkább a fotómanipulálás felé kacsintgatsz, akkor a Picsart alkalmazás lesz számodra hasznos. A program képes rétegeket kezelni és nagyon gyorsan megtanulható a használata. Ha pedig inkább a filterek szerelmese vagy, a VSCO talán a legjobb választás számodra. Gyönyörű kezelőfelülettel és 13 ingyenes, nagyszerű alap filterrel várja a felhasználókat. A további lehetőségekért már fizetnünk kell.

Ha a felsorolt tippeket betartjátok, garantáltan jó minőségű képeitek fognak születni, melyek gyarapíthatják majd Instagram feedeteket. 

(Vadász Viola)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Mindenki képes rá! – 7+1 tipp a tökéletes telefonnal készített képért

Oszd meg a Facebook-on!

Mindenki képes rá! – 7+1 tipp a tökéletes telefonnal készített képért

Oszd meg a Facebook-on!

X