Utazás a múltba – Guccio Gucci

Utazás a múltba – Guccio Gucci

Mára a Gucci név végérvényesen összeforrt a luxus fogalmával. Az összefonódó G betűket, a zöld-piros csíkokat a világ minden pontján felismerik az emberek. De vajon azt tudják-e, hogy kinek is köszönhető a világmárka megalkotása? 

Guccio Gucci 1881. március 26-án látta meg a napvilágot Olaszországban, Firenzében. Meglehetősen szép gyermekkora volt, annak ellenére, hogy családja közel sem tartozott a felsőosztály köreibe. Apja bőrművesként, nyeregkészítőként kereste kenyerét, viszont Gucci nem szándékozott az ő nyomdokaiba lépni. Tiniként elhagyta szülőhazáját és előbb Párizsban, majd Londonban próbált szerencsét. Pincérként és mosogatófiúként is dolgozott különböző szállodákban, és a felsőbb tízezer életmódja mindig teljesen megbabonázta őt. Felismerte, hogy az emberek mindent hajlandóak megfizetni egy-egy flancos táskáért, csillogó ékszerért. Végül a Savoy Hotelben kapott liftes állást. Ekkor még csupán 16 éves volt. Munkája közben volt alkalma megcsodálni a vendégek puccos bőröndjeit a pár perces liftes úton, és ekkor határozott úgy, hogy visszatér szülővárosába, hogy kitanulja apja szakmájának minden csínját-bínját. Mikor 1902-ben visszament Firenzébe, apja kapcsolatait kihasználva állást kapott egy bőrműves manufaktúránál. Hosszas tanulási folyamat vette kezdetét Gucci életében. Mindent megtett annak érdekében, hogy minél tovább képezze magát. Folyamatosan az motiválta, hogy olyan termékeket gyártson, melyek elengedhetetlen kiegészítői legyenek a gazdagoknak. Munkája végett pedig már családja is beléphetett a tehetősebbek közé. 

Ahogy teltek múltak az évek, szülei is megnyugodtak, hogy fiukból mégis sikerült rendes embert nevelniük. Gucci tisztességesen dolgozott, elvette feleségül Aida Callavelli varrónőt és közösen egy nagy családot alapítottak. Öt fiúgyermekük (Aldo Gucci, Rodolfo Gucci, Enzo Gucci, Ugo Gucci, Vasco Gucci) és egy lányuk (Grimalda Gucci) született. Végül 1920-ban, 39 évesen Gucci úgy látta, hogy eljött az idő arra, hogy beteljesítse álmát, és létrehozta a világ első Gucci boltját Firenzében (Bár egyes életrajzi leírások azt mondják, hogy felesége nógatása is kellett az első lépések megtételéhez). A vállalkozásban családja támogatását élvezte. Felesége és gyermekei is kivették a részüket a munkából. Az apró családi manufaktúra kézzel készített táskákat és lovas felszereléseket kínált azoknak, akik meg tudták azokat fizetni. 

Ahogyan a mondás is tartja, minden kezdet nehéz és ez alól az újonnan született Gucci butik sem volt kivétel. A minőségi munka- és alapigényes vállalkozás fenntartásához rengeteg energia, és belefektetett pénzre volt a családnak szüksége. A vállalkozás viszont a harmincas évekre virágozni látszott és sikeres, országszerte elismert márkává nőtte ki magát. A kezdeti sikerek után viszont az abesszíniai háborúk közbeszóltak. A Nemzetek Szövetsége szankciókkal súlytotta Olaszországot, ami komolyan befolyásolta a bőrimportot is. Guccinak új alapanyag után kellett néznie, hogy fent tudja tartani az üzletet. A szerencse úgy hozta, hogy keze közé került a vászon és egy speciális szövésű kender egészen Nápolyból, melyek tökéletes alapanyagnak bizonyultak a márka első bőröndjeinek. Egészen ezekig a darabokig vezethetjük vissza a jellegzetes világosbarna alapon, átlósan futó sötétbarna mintázatokat, melyeket a tervezők máig is szívesen alkalmaznak legújabb darabjaikon. A bőröndök híre gyorsan terjedt és a vártnál sokkal több pénzt hozott Guccinak. Ekkortájt döntött úgy, hogy felhagy a lószerszámok készítésével és mostantól kizárólag igényesen tervezett és kivitelezett táskákat, cipőket, öveket fog értékesíteni. 

A legendásan összefonódó G betűk viszont nem Guccio Gucci, hanem legidősebb fia, Aldo nevéhez fűződnek. Aldo Gucci volt az, aki leginkább belemerült a családi vállalkozásba, és később át is vette azt. Apjának javasolta a szimbólumot, mely az évek során legendássá vált, és az egész országban, sőt egyre inkább az egész világon, a luxust testesítette meg. A siker ellenére, egészen 1938-ig kellett várni, hogy megnyíljon egy második Gucci üzlet is. Aldo érte el azt, hogy a következő butik Rómába kerüljön. A pörgés pedig nem állt meg. 

Guccio Gucci 1940-ben

Majd kitört a második világháború, ami ismét az üzlet végét jelenthette volna, mivel ismét nyersanyag hiány lépett fel. Viszont a csőd helyett Gucci ismételten a csillagokat célozta meg. Forradalmi új ötletet talált ki, mely miatt a divatvilág a lába előtt hevert. Japánból importáltak bambuszt, és megtalálták annak a módját, hogy a növényt melegítéses technikával hogyan tudják megmunkálni. A Gucci Bamboo névre hallgató táskák, annyira újnak számítottak, hogy máig az egyik legdrágább Gucci termékekként tartják őket számon. A bambuszfüles táskák sikerét a merész mássága tudta kiemelni vetélytársai közül, és most sem tud nagyon senki olyat alkotni, mely hasonló sikert aratna. A Gucci mottója is így szól: ,,Az árat elfelejtik, de a minőségre emlékeznek”.

Az ötvenes évek elejére már (még nem hivatalosan) Aldo Gucci irányította a céget, mivel apja már nem volt abban az egészségügyi állapotban, hogy maga foglalkozzon a vállalat ügyeivel. Aldo megálmodta, hogy a családi üzlettel meghódítja Amerikát is. Bár Guccio Gucci nagyon lelkesedett az ötletért, a megvalósítását már nem élhette meg, ugyanis 71 évesen, 1953. január 2-án Milánóban örök nyugalomra hajtotta fejét. 

Halála után a biznisz csak tovább virágzott, előtte ismeretlen magaslatokba tört. Bár kívülről minden csillámpor és szivárvány volt, a színfalak mögött állt a bál. Apjuk halála után, immár hivatalosan is, Aldo Gucci vette át a céget, mint másodikgenerációs irányító. Testvérei viszont szövetkeztek ellene, és egészen addig fajult a dolog, hogy Aldo börtönbe is került. A helyzet csak még tovább fokozódott, és 1989-ben a Gucci-házat külföldi befektetőknek kellett eladniuk. Ekkor már a harmadik generáció ült a vezetői székben, Maurizio Gucci személyében, akinek sikerült teljesen elherdálnia a nagyszülői örökséget. Ő volt az a személy, akinek megölésére saját, akkora már ex-felesége bérelt fel egy bérgyilkost, aki végzett a férfivel. Ezt a történetet szeretné bemutatni a Ridley Scott által készülőben lévő House of Gucci film. A főszerepben majd Lady Gagát, Adam Drivert és Al Pacinot láthatjuk.

Személy szerint sajnálatosnak tartom, hogy egy igazi tündérmesébe illő kezdés után, a Guccio Gucci által kiismert pénz és az emberi kapzsiság, hatalomvágy, ennyire szétzúzta a legendás céget. Ennek ellenére, a Gucci márka még mindig létezik (persze már nem nagyon a családtagoknak köszönhetően) és máig maga a luxus megtestesítőjeként tartja számon a világ.

(Erdős Lilla)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Utazás a múltba – Guccio Gucci

Oszd meg a Facebook-on!

Utazás a múltba – Guccio Gucci

Oszd meg a Facebook-on!

X