Minél több emberrel kell megismertetni a magyar filmeket – interjú a Filmteszt dobogósaival

Minél több emberrel kell megismertetni a magyar filmeket – interjú a Filmteszt dobogósaival

Február 26-án véget ért a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak. A különleges TV-show formájában megtartott döntőn Buza Gábor győzedelmeskedett, a második helyet pedig – pontegyenlőség miatt megosztva – Hankiss Flóra és Kőműves Balázs szerezte meg. A fiatal filmtudósokat a versenyről és a jövőbeli terveikről kérdeztük.

Az idei győztes, Buza Gábor saját elmondása szerint két évvel ezelőtt is részt vett a Filmteszten, akkor a középdöntőig jutott. Ennek köszönhetően számított rá, hogy tavaly decemberben újra ringbe szállhat. Ki is töltötte az első forduló kvízkérdéseit. Mivel szereti és sokat nézi magyar filmesek alkotásait, így örömmel tapasztalta, hogy a megszerzett ismeretét és műveltségét tudja kamatoztatni a versenyen.

Meggyőződésem, hogy minél több emberrel kell megismertetni ezeket az alkotásokat

– vallja Gábor.

Számított rá, hogy tovább jut a középdöntőbe, ugyanis érdeklődése miatt gyanította, hogy többet tud a magyar filmekről, mint a fiatalság javarésze.

Kedvenc filmje Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című alkotása, melyben a színészi játék és a történet fogta meg. „Akárhol, akármikor játszódhatna, mert kortalan alkotás, már maga a könyv is. Fábri meg zseniálisan vitte vászonra” – fogalmazott.

Gábor elárulta, hogy a jövőben színészettel és filmrendezéssel szeretne foglalkozni.

Hankiss Flóra a Facebookon talált a Filmtesztre, és mivel érdeklődési körébe tartoznak a filmek, úgy döntött, tesz egy próbát és válaszol az első forduló kérdéseire. „Tulajdonképpen mindig is szerettem a magyar filmeket, otthon is gyakran nézünk családilag magyar alkotásokat” – magyarázta, miért vágott bele a versenybe. Flóra bizonytalanabb volt, mint Gábor, ő nem gondolta, hogy eljut a középdöntőig.

Bár kedvenc filmje nincs – inkább aktuális favoritokat választ –, a Brazilok című filmet mégis kiemelte, ami meglátása szerint komoly témát dolgoz fel humorba csomagolva. Örömmel vette a film happy endjét is.

Flóra első éves hallgató a Semmelweis Egyetemen, így bízik benne, hogy öt év múlva már csak az államvizsga választja el a sebészrezidensi állástól. „Hazudnék, ha azt mondanám, nem érdekel a filmezés, sokáig nagy vágyam volt a színészkedés. Úgy gondolom,

a filmek és a filmművészet szeretete, ha csak hobby szinten is, de meghatározó lesz az életemben”

– tette hozzá.

Kőműves Balázs a tavaly Filmteszten vett részt először, akkor találkozott az egy évvel korábbi verseny összefoglaló videójával. Eljutott az elődöntőig, a döntőről viszont éppen lecsúszott. „Elkeseredés helyett már vártam a következő lehetőséget, hogy bizonyítsak” – tett tanúbizonyságot kitartásáról és lelkesedéséről.

Saját bevallása szerint egészen kiskora óta szerelmes a filmekbe; minden családi kirándulásról vagy programról készített videókat; a filmezés azóta már több mint hobbi az életemében. A Filmtesztre úgy gondolt, mint újabb lehetőség a fejlődésre.

Az első forduló kitöltése után a döntőbe jutásról álmodozott, a dobogós helyre azonban pillanatig se gondolt. „Nem tartottam lehetségesnek, de próbáltam a legjobb tudásom szerint felkészülni” – fogalmazott.

Martin Scorsese Viharszigete a számára tökéletes film. Az elképesztő színészi játék mellett azért tartja kiemelkedő alkotásnak, mert „ahányszor csak megnézi az ember, mindig talál benne valami rejtett utalást, amit eddig még nem vett észre”. A magyar filmek közül a Kontrollt  szereti leginkább. Mint mondja, „humora még a mai napig megállja a helyét, és akárhányszor meg tudnám nézni.”

„Egy álmom válna valóra, ha bármely területen kapcsolódhatnék a filmekhez”

– felelte arra a kérdésre, hol látja magát öt év múlva. Legfőképp a kamera mögött képzeli el magát, így inkább a rendezés érdekli, esetleg operatőrként dolgozna.

Bár idei Filmtesztünk véget ért, négy izgalmas megmérettetés még vár rád a Nagy Diák Tesztek oldalán. Kattints, játssz és gazdagodj értékes nyereményekkel!

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Minél több emberrel kell megismertetni a magyar filmeket – interjú a Filmteszt dobogósaival

Oszd meg a Facebook-on!

Minél több emberrel kell megismertetni a magyar filmeket – interjú a Filmteszt dobogósaival

Oszd meg a Facebook-on!

X