5 újabb recept az ősz ízeivel

1. Körtés-karamellás sütemény:
forrás: fromjuci.blog.hu

A körte szinte minden spájzban megtalálható befőttként vagy lekvárként, ám a friss gyümölcs felhasználási lehetőségeinek palettája megsokszorozódik.

Hozzávalók:

karamellás körtéhez:

5 db körte

15 dkg cukor

tésztához:

2 dl joghurt

1,5 dl napraforgó olaj

14 dkg cukor

20 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

2 db tojás

Elkészítés:

A 15 dkg cukorból világos karamellt készítünk, majd egy kivajazott tortaforma aljára öntjük. A körtéket meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, majd a karamellre helyezzük. A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és a sütőporral elkevert lisztet. A sütőformába öntjük a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk a körtén.

A 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig világosbarnára sütjük, majd tűpróba után kivesszük a sütőből. Pár percig pihentetjük, egy szélesebb tálra borítjuk, így a körték kerülnek felülre.

2. Francia hagymaleves:

forrás: femina.hu

Bár nem feltétlenül ajánlott az első randi előtt fél órával hagymalevest fogyasztani, egyszer mégis érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

5 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 dl olaj

1 ek liszt

só

bors

1 db zöldségleveskocka

1 kd tejföl

zsemlekocka

reszelt sajt

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, félbevágjuk majd felszeleteljük, ezt követően olajon megdinszteljük. Miután a hagyma megpuhult, a lisztet rászórjuk és gyors keverés mellett fűszerezzük, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a leveskockát, a tejfölt és összeforraljuk. Melegen, pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel, valamint reszelt sajttal tálaljuk.

8. Fűszeres birsalmakompót:

forrás: streetkitchen.hu

Ha egy igazi vitaminbombára vágysz, akkor a birsalmakompót neked való. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, mégis nagyon finom.

Hozzávalók:

1 kg birsalma

1 db citrom leve

6 db szegfűszeg

6 dl víz

20 dkg barnacukor

3 db fahéjrúd

Elkészítés:

A birsalmát mossuk, majd hámozzuk meg. A magházát vágjuk ki, majd vágjuk darabokra. A vizet öntsük egy lábasba, facsarjuk bele a citrom levét, ezt követően tegyük a citromos vízbe a gyümölcsöt. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd a szegfűszeget és a fahéjrudat is tegyük az edénybe. Kezdjük el forralni, ám vigyázzunk, hogy ne főjön szét a birsalma. Miután kellően megpuhult az első forrás után, hagyjuk kihűlni.

9. Házi müzliszelet:

forrás: unsplash

Ha egy zsúfolt nap közben nincs időd enni, jól jön, ha van nálad egy-két müzliszelet, amit bárhova magaddal vihetsz.

Hozzávalók:

40 g hámozott földimogyoró

30 g tökmag

120 g méz

120 g zabpehely

2 ek juharszirup

40 g mandula

30 g szezámmag

50 g aszalt áfonya

50 g aszalt datolya

Elkészítés:

Egy száraz serpenyőben lepirítjuk a földimogyorót, tökmagot és szezámmagot. Miután lepirultak a magok, egy tálba rakjuk őket, hozzáadjuk az áfonyát és a zabpelyhet. Rácsorgatjuk a mézet, a juharszirupot. Az aszalt datolyát kimagozzuk és botmixerrel simára daráljuk a gyümölcsöt. A masszát hozzáadjuk a magokhoz és kézzel összegyúrjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ezt követően a kapott anyagot egyenletesen eloszlatjuk benne. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 20 percig sütjük. Miután kivettük, meg kell várni, hogy kihűljön, ezután egy éles késsel fel lehet szeletelni.

10. Almás-diós kevert sütemény, csokoládé mázzal:

forrás: mindmegette.hu

Az ősz egyik legjellegzetesebb csonthéjasa a dió. Sokan már a karácsonyi diós bejgli után sóvárognak, ám ezt megelőzően is érdemes lehet egy kis diót felhasználni.

Hozzávalók:

tésztához:

30 dkg alma

1 db tojás

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

15 dkg liszt

10 dkg darált dió

csokoládémázhoz:

3 dkg vaj

10 dkg csokoládé

Elkészítés:

Az almát lereszeljük, majd kipréseljük a levét. A tojást cukorral kikeverjük, ezt követően a sütőport összekeverjük a liszttel, a dióval és az almával elkevert cukros tojáshoz adjuk. A hozzávalókat összeforgatjuk. Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki és belesimítjuk a tésztát.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük és 30-35 perc alatt megsütjük a tésztát. A sütés második felében a sütemény tetejét letakarjuk papírral, az idő leteltével pedig tűpróbával ellenőrzünk.

A csokoládémázhoz a vajat a csokoládéval felolvasztjuk és simára keverjük. Mikor kihűlt a tészta, az olvadt csokoládéval bevonjuk és hagyjuk megdermedni. Ezután kockákra vághatjuk.

(Vörös Rebeka F.)