1. Körtés-karamellás sütemény:
A körte szinte minden spájzban megtalálható befőttként vagy lekvárként, ám a friss gyümölcs felhasználási lehetőségeinek palettája megsokszorozódik.
Hozzávalók: karamellás körtéhez: 5 db körte 15 dkg cukor tésztához: 2 dl joghurt 1,5 dl napraforgó olaj 14 dkg cukor 20 dkg finomliszt 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 2 db tojás
Elkészítés:
A 15 dkg cukorból világos karamellt készítünk, majd egy kivajazott tortaforma aljára öntjük. A körtéket meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, majd a karamellre helyezzük. A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és a sütőporral elkevert lisztet. A sütőformába öntjük a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk a körtén.
A 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig világosbarnára sütjük, majd tűpróba után kivesszük a sütőből. Pár percig pihentetjük, egy szélesebb tálra borítjuk, így a körték kerülnek felülre.
2. Francia hagymaleves:
Bár nem feltétlenül ajánlott az első randi előtt fél órával hagymalevest fogyasztani, egyszer mégis érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: 5 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 dl olaj 1 ek liszt só bors 1 db zöldségleveskocka 1 kd tejföl zsemlekocka reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, félbevágjuk majd felszeleteljük, ezt követően olajon megdinszteljük. Miután a hagyma megpuhult, a lisztet rászórjuk és gyors keverés mellett fűszerezzük, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a leveskockát, a tejfölt és összeforraljuk. Melegen, pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel, valamint reszelt sajttal tálaljuk.
8. Fűszeres birsalmakompót:
Ha egy igazi vitaminbombára vágysz, akkor a birsalmakompót neked való. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, mégis nagyon finom.
Hozzávalók: 1 kg birsalma 1 db citrom leve 6 db szegfűszeg 6 dl víz 20 dkg barnacukor 3 db fahéjrúd Elkészítés:
A birsalmát mossuk, majd hámozzuk meg. A magházát vágjuk ki, majd vágjuk darabokra. A vizet öntsük egy lábasba, facsarjuk bele a citrom levét, ezt követően tegyük a citromos vízbe a gyümölcsöt. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd a szegfűszeget és a fahéjrudat is tegyük az edénybe. Kezdjük el forralni, ám vigyázzunk, hogy ne főjön szét a birsalma. Miután kellően megpuhult az első forrás után, hagyjuk kihűlni.
9. Házi müzliszelet:
Ha egy zsúfolt nap közben nincs időd enni, jól jön, ha van nálad egy-két müzliszelet, amit bárhova magaddal vihetsz.
Hozzávalók:
40 g hámozott földimogyoró 30 g tökmag 120 g méz 120 g zabpehely 2 ek juharszirup 40 g mandula 30 g szezámmag 50 g aszalt áfonya 50 g aszalt datolya
Elkészítés:
Egy száraz serpenyőben lepirítjuk a földimogyorót, tökmagot és szezámmagot. Miután lepirultak a magok, egy tálba rakjuk őket, hozzáadjuk az áfonyát és a zabpelyhet. Rácsorgatjuk a mézet, a juharszirupot. Az aszalt datolyát kimagozzuk és botmixerrel simára daráljuk a gyümölcsöt. A masszát hozzáadjuk a magokhoz és kézzel összegyúrjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ezt követően a kapott anyagot egyenletesen eloszlatjuk benne. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 20 percig sütjük. Miután kivettük, meg kell várni, hogy kihűljön, ezután egy éles késsel fel lehet szeletelni.
10. Almás-diós kevert sütemény, csokoládé mázzal:
Az ősz egyik legjellegzetesebb csonthéjasa a dió. Sokan már a karácsonyi diós bejgli után sóvárognak, ám ezt megelőzően is érdemes lehet egy kis diót felhasználni.
Hozzávalók: tésztához: 30 dkg alma 1 db tojás 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag sütőpor 15 dkg liszt 10 dkg darált dió csokoládémázhoz: 3 dkg vaj 10 dkg csokoládé
Elkészítés:
Az almát lereszeljük, majd kipréseljük a levét. A tojást cukorral kikeverjük, ezt követően a sütőport összekeverjük a liszttel, a dióval és az almával elkevert cukros tojáshoz adjuk. A hozzávalókat összeforgatjuk. Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki és belesimítjuk a tésztát.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük és 30-35 perc alatt megsütjük a tésztát. A sütés második felében a sütemény tetejét letakarjuk papírral, az idő leteltével pedig tűpróbával ellenőrzünk.
A csokoládémázhoz a vajat a csokoládéval felolvasztjuk és simára keverjük. Mikor kihűlt a tészta, az olvadt csokoládéval bevonjuk és hagyjuk megdermedni. Ezután kockákra vághatjuk.
(Vörös Rebeka F.)