Pénzügyekben is tervezz előre!

Talán még nem gondolkoztál rajta, miért is érdemes a megtakarított pénzed félretenni a bankban, és hogyan működnek az ehhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások. Ha megérted, hogy miért fontos a megtakarítás, az segít abban, hogy jobban bánj a pénzeddel, és felkészülj a jövődre. Miért is érdemes bankot vagy más pénzügyi szolgáltatót választani a megtakarításaidhoz?

A bankoknál és más pénzügyi szolgáltatóknál elérhető megtakarítások rengeteg előnnyel járnak. Nemcsak biztonságos helyet kínálnak a pénzednek, de lehetőséget adnak arra is, hogy kamatot kapj a félretett pénzedre, és hozzáférj, amikor szükséged van rá. Ahogy elkezded felfedezni a megtakarítás világát, látni fogod, hogy ez nemcsak hasznos, hanem izgalmas is – hiszen minden egyes félretett forint közelebb visz álmaid megvalósításához. Kezdd el még ma, és légy büszke arra, hogy okosan bánsz a pénzeddel! A témáról játszva tanulhatsz a DUE és az MBH Bank közös programjában, a Nagy Diák Banktudós Teszten, ahol egyben próbára is teheted magad, mennyire vagy képben a pénzügyekben. Nem utolsó sorban pedig értékes nyereményekre tehetsz szert!

Miért érdemes pénzt félretenni?

Először is nézzük meg, miért fontos egyáltalán pénzt megtakarítani.

Biztonság: Ha pénzt teszel félre, akkor biztosítod, hogy váratlan helyzet esetén is legyen tartalékod. Például, ha elromlik a telefonod, vagy hirtelen valami előre nem kalkulált fontos dolgot kell venned, a megtakarított pénz segíthet.

Célok elérése: Szeretnél egy új laptopot vagy konzolt? Esetleg elutaznál a barátaiddal? A megtakarítás lehetővé teszi, hogy elérd a nagyobb céljaidat anélkül, hogy a napi költségvetésedből kelljen egyszerre nagyobb összeget kivenned.

Függetlenség: Ha van saját megtakarításod, nem kell mindig a szüleidtől vagy másoktól kérned pénzt, amikor valamit szeretnél. Ez egy nagy lépés az önállóság felé!

Miért a bankok?

Miért jó választás a bankok és más pénzügyi szolgáltatók igénybevétele a megtakarításokhoz?

  1. Biztonságos

A bankokban tárolt pénzed biztonságban van. Ha otthon tartod a pénzed, mindig fennáll a veszélye annak, hogy elveszíted, ellopják, vagy akár el is költöd, mielőtt elérnéd a célod. A bankban tartott pénz mögött még a betétbiztosítás is érvényes, azaz az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euró összegig kártalanít, ha a bankkal baj történne.

  1. Gyarapodik a pénzed

Amikor pénzt teszel félre egy bankban, gyakran kamatot is kapsz rá. A kamat felfogható úgyis, mintha a bank megjutalmazna téged azért, mert náluk tartod a pénzed. Például, ha beteszel 10 000 forintot egy évre egy megtakarítási számlára, akkor év végén több pénzed lesz, mint amennyit betettél. Ha nemcsak egy számlán tartod, hanem le is kötöd – azaz vállalod, hogy bizonyos ideig nem nyúlsz hozzá – ez a „jutalom” magasabb is lehet. Ez abban is segíthet, hogy a pénzed ne veszítsen az értékéből, hanem akár többet is érjen, mint amennyit betettél a bankba.

  1. Elérhetőség és kényelem

Lehetőséged van arra is, hogy hozzáférj a megtakarításaidhoz azok lejárata előtt, ha szükséged van rá. Ez persze a kamathozamod csökkenését vonhatja maga után.

  1. Rendszeresség és tervezés

A bankszámládon beállíthatod, hogy rendszeresen, például havonta automatikusan félretegyenek egy bizonyos összeget. Ez azért jó, mert így nem kell minden hónapban gondolkodnod azon, hogy mennyit tegyél félre – a bank elvégzi ezt helyetted. Ez segíthet abban, hogy a megtakarítás szokássá váljon, és biztosan elérd a céljaidat.

  1. Különféle megtakarítási lehetőségek

A bankok és más pénzügyi szolgáltatók különféle megtakarítási lehetőségeket kínálnak, amelyek közül választhatsz attól függően, hogy mik a céljaid. Ezek lehetnek például:

Rövid távú megtakarítások: Ezek ideálisak, ha valami kisebb dologra szeretnél gyorsan pénzt félretenni, például egy új videójátékra vagy cipőre.

Hosszú távú megtakarítások: Ha már előre gondolkodsz, és nagyobb céljaid vannak, mint például egy autó vagy egy jövőbeli utazás, lakásvásárlás, ezek a lehetőségek hosszú távon segítenek gyarapítani a pénzedet.

Célhoz kötött betétek: Például lakásvásárlás, vagy felújításra félretett összegek.

Nyugdíjcélú megtakarítások: Amint dolgozni kezdesz, érdemes félretenni a nagyon messzinek tűnő időskorodra, ezt hívják öngondoskodásnak.

Befektetések, értékpapírok: A pénzedet a szolgáltató vállalati részvényekben, vagy épp ingatlanokhoz kötött alapokban forgatja, amelyek profitot termelnek, emiatt magasabb jövedelmet érhetsz el a megtakarítással, ezt hozamnak hívják. A különféle befektetési formák különböző kockázatokat hordoznak, és adott esetben a nagyobb hozamért nagyobb kockázatot kell vállalni.

Hogyan válassz megfelelő pénzügyi szolgáltatást?

A sok lehetőség közül nem mindig könnyű választani, ezért érdemes néhány dolgot szem előtt tartani:

  1. Céljaid: Gondold át, mire szeretnél megtakarítani, és ennek megfelelően válassz szolgáltatást. Ha rövid távú célod van, válassz olyat, ahol gyorsan hozzáférhetsz a pénzedhez. Ha hosszú távon gondolkodsz, érdemes olyan lehetőséget keresni, ahol magasabb kamatot kaphatsz.
  2. Kamatok: Nézd meg, hogy melyik szolgáltatás kínálja számodra a legjobb kamatot. Ez segíthet abban, hogy minél több pénzt gyűjts össze.
  3. Költségek: Fontos megnézni, hogy van-e bármilyen díj vagy költség a megtakarítási számla fenntartásáért. Egyes bankok díjat számíthatnak fel, de sok esetben találhatsz olyan szolgáltatást, ahol ez ingyenes.
  4. Rugalmasság: Ha nem vagy biztos abban, hogy mennyi ideig tudsz félretenni, válassz olyan lehetőséget, ami rugalmas, ha hozzá kell férni a pénzedhez, és nem köti le hosszú időre.
  5. Kockázat: Mindenképp figyelj oda, hogy a nagyobb hozam érdekében mekkora kockázatot vállalsz egy befektetésnél!

Mit nyerhetsz a megtakarítással?

A megtakarítás nemcsak arról szól, hogy egyre több pénzed lesz, hanem arról is, hogy megtanulsz okosan bánni a pénzzel. Ez egy fontos készség, ami egész életed során jól fog jönni. A megtakarítás segítségével:

Megvalósíthatod az álmaidat: Legyen szó egy utazásról, új eszközről vagy egy különleges élményről, a megtakarítás segíthet abban, hogy megvalósítsd, amit igazán szeretnél.

Pénzügyi biztonságot nyerhetsz: Ha van megtakarításod, kevésbé kell aggódnod a váratlan kiadások miatt, és magabiztosabbnak érezheted magad.

Felkészülhetsz a jövődre: A megtakarítás megtanít arra, hogy tervezz előre, és készülj fel a jövő kihívásaira, legyen szó továbbtanulásról, munkáról vagy más fontos lépésről az életedben.