Egyszer volt, hol nem volt… a párizsi Disneyland

Gyermekkoromban sokat álmodoztam arról, mi lenne, ha egyszer Mickey egér karolna át engem, vagy esetleg Aladdin szőnyegén repülhetnék. Walt Disney is sokszor agyalhatott hasonló dolgokon: „Nem tekinthetünk sokáig a múltba. Megyünk tovább, előre, új kapukat tárunk ki, új dolgokat teszünk, mert kíváncsiak vagyunk, és a kíváncsiság vezet új utakra minket.” Ennek a gondolkodásnak köszönhetően áll ma Disneyland, idei nyaram legizgalmasabb úti célja.

Az első Disneyland vidámpark Kaliforniában nyitott meg 1955-ben. Amerika látványosságait gyakran irigylik meg a világ többi táján is, ennek köszönhetően azóta épült Disneyland már Párizsban – én ide látogattam el –, Honkongban, Tokióban és Shanghaiban is. A Disneyland egységekre bontva kápráztat el bennünket. Mikor azt hinnéd, hogy a kalózhajón mindent megéltél, a varázskastély még jobban megfogja a fantáziád. Mikor Lecsóval, a patkánnyal együtt a csatornába kerülsz, és megüt téged még a séf seprűje is, te érezheted magad igazán nagy lecsóban. Minden oly vidámnak és felhőtlennek tűnt, nehezen tudtam elképzelni, hogy hogyan fogok tudni visszarázódni majd a mindennapokba utazásom után.

A gyermek számára a mese nem más, mint a fantázia teljes szabadon eresztése: egy hely, egy történet, akár egy szereplő, aki bármire képes, aki kiáll egy eszme mellett és addig küzd, amíg nem diadalmaskodik. Walt Disney meséi egytől egyig happy enddel záródnak, gyakran tanulságosak és mindig valami fontos mondanivalójuk van. Ennek célja a céltudatosságra való nevelés és a kitartásra tanítás.

Azt talán nem is kell magyarázni, hogy a Disneyland a gyermekek számára mitől hatalmas élmény – Mickey egerek sétálgatnak közöttük! De vajon milyen örömöt találhat itt egy felnőtt? Bár célirányosan haladtam a parkban, mégis minden birodalom képes volt valamivel meglepetést okozni számomra, lenyűgözni. Újra azt érezhettem, hogy gyerek vagyok, és előtört rengeteg emlékem, egy-egy részlet mesékből, szinte minden szereplő is. Könnyen kihozta belőlem is a kisgyereket a hely.

Most persze jogosan gondolhatod: „oké, ez igazán szuper, újra gyereknek érezhetjük magunkat, de vajon a pénztárcánknak ez mennyire fog fájni?” A Disneyland Park és a Walt Disney Stúdió két külön szolgáltatás, maga a Park a fiatalabb, kisebb gyermekes családoknak, míg a Stúdió az idősebb korosztálynak ajánlott. A kombinált bérletet ára függ attól, hogy éppen szezon van-e vagy sem. Szezonnak számít a karácsonyi, a húsvéti és a halloweeni időszak, ilyenkor drágább a belépés körülbelül 5 százalékkal. A jegyek ára aszerint is változhat, hogy a park mely részét szeretnéd megtekinteni. Egy teljes napijegy, amely mindent magába foglal, az 72 euró fejenként, azaz négyszáz forintos euró-árfolyammal számolva 28 800 forint. Viszont számos kedvezmény is igénybe vehető, például a diákkedvezmény, de van csoportos és családi csomag is. A Disneyland Paris aktuális jegyárai elérhetőek az interneten, az említett opciók mellett még számtalan lehetőséggel.

A park nagy mérete miatt mindenki figyelmébe ajánlom a Disneyland Paris applikációját, ami nem csak egy térkép, hanem azt is megmutatja, hogy melyik játéknál éppen mennyi a várakozási idő, ami nagyon hasznos, amikor időmenedzsmentet készít az ember.

Ha egyszer úgy alakul, hogy meglátogatod a Disneylandet, mindenképp oszd meg ezt az élményt családoddal, barátaiddal. Nemcsak a költséghatékonyságot figyelembe véve, hanem a közös és egy életen át tartó emlékek miatt is fontos, hogy ne egyedül éld meg ezt a kalandot. Ha tehettem volna, én haza sem mentem volna onnan. A szürke hétköznapok és az időnkénti nehéz, stresszes helyzetek valóban nem a mesevilág, és sokszor meg tudunk feledkezni a bennünk élő kisgyermekről, és nem hagyjuk őt kibontakozni. Ne akarjunk elfeledni! Hagyjuk, hogy gyerekkorunk kedvenc meséink örökké velünk élhessenek!

(Kövecses Sára)