Hallottál már a legújabb Banksy-sorozatról?

Világhírű graffitiművész, mégsem tudjuk, hogy ki is ő valójában. A ’90-es évek óta aktív, műveivel főként az Egyesült Királyság utcáin találkozhatunk. Időnként más országokba is ellátogat, vászonra készült festményeihez pedig akár hozzá is juthatnak a tehetősebb műkedvelők. Cikkünk főszereplője Banksy, akit senki sem ismer igazán, mégis rengetegen követik és kedvelik munkásságát. Augusztus elején 9 napon keresztül lázban égett a művészvilág, ugyanis új Banksy-művek tűntek fel London utcáin.

Banksy feltehetőleg a 70-es években született az angliai Bristolban. Fiatal korára igen meghatározó alakjává vált a helyi street art közösségnek; a 2000-es évek közepére már világszerte ismertté vált a neve, valódi személyazonossága viszont mindig is rejtély volt. Tavaly novemberben előkerült egy 2003-ban készült BBC-interjú, melyből kiderült, hogy a művész keresztneve Robbie. „Lebukásáról” viszonylag gyakran keringenek pletykák az interneten, ám ezek eddig falsnak bizonyultak.

Közkedvelt falfirkák?

Graffitiművész lévén való igaz, hogy Banksy alkotásainak természetes élőhelye az utca – ami első hallásra vandálkodásnak tűnhet, viszont nem „falfirkákról”, hanem milliók által kedvelt festményekről beszélünk. Persze megesik, hogy a művek megrongálódnak vagy eltávolítják őket, ez nem újdonság „A graffiti világában egy falfestmény megsemmisülése teljesen elfogadott dolog, ami a mű elkészültét követően bármikor bekövetkezhet […] Mindaddig, amíg a festményről készült fotódokumentáció, vagy csak szimplán bekerült a köztudatba, addig semmi probléma, a mű befejezettnek tekinthető” – írja a The Guardian újságírója, Rafael Schacter Banksy műveinek megsemmisüléséről szóló 2024-es cikkében.

Legújabb festményei

Augusztus 5-13. között a művész minden nap egy vadállatról készült festményt tett közzé az Instagram oldalán. A graffitisorozat utolsó darabja a londoni állatkert egyik redőnyén volt látható, ahogy „egy gorilla felfeszíti a lezárt bejáratot, és kiszabadítja az állatkert lakóit”. – Az alkotás eredetijét azóta eltávolították, hogy megőrizhessék az utókornak.

Banksy művei az egész világot foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatosak – nem mellesleg van bennük egyféle sajátos humor is –, így sokan tudnak róla beszélgetni, véleményt formálni. Amikor megjelenik egy graffiti, mindig óriási szenzációnak számít, de van, hogy erre hónapokat kell várni. Szóval mikor várható egy újabb sorozat? Nem tudni, de kíváncsian várjuk, hogy legközelebb mikor és hol bukkan fel egy új Banksy.

(Török Barnabás)