Alien: Romulus – Kult széria, magyarok és tömérdek izgalom egy helyen

2024-ben a klasszikus Alien-széria újabb filmmel jelentkezett Alien: Romulus címmel. A rendező ezúttal nem Ridley Scott, hanem az uruguayi Fede Álvarez volt. A széria elindítója, a Nyolcadik utas: A halál abszolút irányadó maradt ezúttal is. A legérdekesebb bizonyíték erre, hogy a ‘79-es film előzetese gondterhelt sikolyokkal üzeni: „az űrben senki sem hallja, ahogy ordítasz” – és pont ugyanezek a hiábavaló sikolyok visszhangzanak a 2024-es Romulusban is.

AZ ALIEN VIZUALITÁSÁNAK EREDETE

A vérszomjas potyautasból a tökéletes lénnyé avanzsált Alien kinézete külön történettel bír. A vizuális kitaláló, a svájci származású H. R. Giger underground művészkörökből emelkedett ki. Giger 1940-ben született, a ‘70-es évekre nyomasztó biomechanikai alkotásaival vált elismert alkotóvá. Bár a művész 2014 óta nincs velünk, hatalmas kulturális hagyatékkal távozott.

2009-ben Giger a Time Out magazinnak azt nyilatkozta, hogy az Alien elborzasztó képi világa egykori múmia és koponya fanatizmusából nőtte ki magát. A megszállottság mellett az alkotó a visszatérő, gyermekkorából származó rémálmait kívánta megörökíteni, hogy szembe nézzen félelmeivel. A kreátor képei annyira népszerűek lettek, hogy maga Salvador Dalí kívánta összekötni Gigert a filmiparral. 1977-es első grandiózus művészeti összeállítását, a Necronomicon-t Ridley Scott is megtekintette, közvetlen, miután leszerződött az Alien, magyarul a Nyolcadik utas: A halál elkészítésére. A többi pedig történelem.

KÖZEL 200 MAGYAR MUNKÁJÁVAL SZÜLETETT A LEGÚJABB ALIEN-FILM

A kult-rendező, Ridley Scott ezúttal produceri babérokra tört, ám nem egyedül: egyik társproducere a magyar Balika Gergő volt. Ennek köszönhetően a helyszínek számunkra külön szívet melengetőek lehetnek, hiszen a legújabb Alien-filmet Budapesten forgatták. A tét emelkedik, mivel a magyar lokáció mellett egy ponton még magyar szavak is hallhatóak. Ráadásul magyar stúdió, az Origo Studios is részt vett a munkálatokban. A hazai stúdió több produkció mögött is állt már: a Liza, a rókatündér, a Szárnyas fejvadász 2049, a Csernobil sorozat, no meg a Dűne első és második része is hozzájuk köthető. Bár a Csernobil is hatalmas sikertat aratott, mégis a Dűne tehette fel a stúdiót Hollywood radarára. Nem meglepő, hogy az Alien: Romulus kivitelezésében közel 200 magyar dolgozott. Külön kiemelhető 2021-es Dűne film berendezéséért Oscar-díjat elnyerő Sipos Zsuzsanna, aki ezúttal Toppler Zoltánnal együtt dolgozott a filmen.

SAVAZÓ LESZÁMOLÁSOK ÉS FILOZÓFIAI DILEMMÁK KÖZÖTT

Az Alien-franchise 2 szegmensre osztható: a belevaló, kemény főhősnő, Ellen Ripley (Sigourney Weaver alakításában) állandó viaskodása a sav-vérű Xenomorph fajjal, míg a másik ágon az Alienek, azaz a Xenomorph-ok biológiai, faji eredetének és potenciáljának boncolgatása áll. De, miért kell filozofálni egy Alien- filmben? Míg 1979 és 1997 között Ripley történetét ismerhettük meg 4 filmen keresztül akcióval vegyítve, börtönben raboskodva, vagy genetikai kísérletekkel megspékelve, addig a 2000-es évektől új narratíva érkezett.Hogyan született a Xenomorph faj? Erre a kérdésre próbált Ridley Scott egy eredettörténeti szériával válaszolni, ám bőven került bele egy kis evolúciós filozofálás is. Az elmélkedő nézőpont némileg megbukott, így 2024-re változtatni kellett az arányokon.  Az Alien: Romulus tökéletesen vegyíti a leszámoló akciót és a biológiai dilemmákat. A történet fő szála a legelső filmre hajazó ádáz leszámolás, azonban egy meglepő csavarral az evolúciós kérdések is kielégítő választ kapnak.

A ROMULUS NARRATÍVÁJA

A történet alapját egy csapat fiatal adja, akik egy rabszolgatartó bányász kolóniából próbálnak elszökni. A reményt egy spontán megtalált, elhagyatott hajó adja, amivel egy szabadságot jelentő világba akarnak eljutni. A csapat vezéralakja, Rain (Cailee Spaeny) intelligenciájával és talpraesettségével kimenti magát a slamasztikából. Rain karaktere nem titkoltan tiszteleg a franchise eredeti női ikonja, Ripley előtt, de a film egésze hemzseg az áthallásoktól. A tisztelgés nem csak Ripley, hanem a komplett első film előtt történik. A végkifejlet is hasonló, de a szereplőgárdában szintén rejlenek még nosztalgikus meglepetések. Ezek a hasonlóságok és utalgatások egyben a legnagyobb erőssége és gyengesége is a Romulusnak.

(Gyarmati Eszter)