Mákfogyasztás Magyarországon vs. külföldön

fotó: Zsuzsi főz! gasztroblog

Ha valaha abban az egzotikus helyzetben találtad magad, hogy egy külföldivel mákos süteményt ettél, valószínű, hogy okoztál neki némi meglepetést. Ugyan itthon nagy hagyománya van a mákos ételeknek, más országokban egész más jelentést társítanak a mákvirághoz.

Éles (pontosabban annak tűnő) témaváltás: a morfin, más néven morfium opioid fájdalomcsillapító, amit jellemzően nagyon rossz állapotú betegek más kezelésre nem reagáló fájdalmára használnak. Morfiumból állítják elő a heroint is.

Kabay János magyar gyógyszerész az 1920-as években a mák terméséből nyerte ki a morfint, de szabadalmaztatta a száraz mákszalmából történő morfin kivonását is, mellyel forradalmasította a morfingyártást. Morfium előállítására ezt a módszert használják napjainkban is.

De kell-e aggódni, mikor anya mákos tésztát főz? Nem. (Anya tudja a legjobbat.) Morfium előállításához iszonyatosan sok éretlen mákra van szükség, nem beszélve a megfelelő laborról és kémiai ismeretekről. A régióban sokszáz éves hagyománya van a mákfogyasztásnak, ennek ellenére nem vagyunk morfinisták itt, Kelet-Európában. Azért valahol érthető, hogy miért tartózkodnak azok, akik nem élnek ebben a hagyományban.

Lehetséges annyira belakni a teljesen átlagos boltokban is kapható mákból készült mákos gubából, hogy picit elálmosodj tőle, de ésszerű adagok mellett sem neked, sem a külföldi barátodnak nincs ok aggodalomra.

Ha érdekelnek még hasonló érdekességek, akkor töltsd ki a Kárpát-medencei Nagy Diák Agrártesztet.