Őrségben kezdtük az évet

2024-ben az Őrségben rendezte meg hagyományos évindító túrahétvégéjét a DUE és a Bakancs Pista természetjáró csoport.

A „Zergék az Őzikék ellen” elnevezésű, 2012-ben indított programsorozat szervezőinek felhívására 36-an jelentkeztek, és az evangélikus egyház őrimagyarósdi Csillagfény Szállójában töltöttek el két napot.

Január 5-én, pénteken este Társasjáték Viadalban mérték össze a tudásukat és a szerencséjüket, másnap pedig házigazdájuk, Dobó Dániel evangélikus lelkész kalauzolásával megismerkedtek a helyi templom, illetve egyházközösség múltjával és küzdelmes jelenével. Ezt követően – tekintettel a szakadó esőre – a gyalogtúra öröméről lemondva autókba ültek, és felkeresték a veleméri Szentháromság-templomot, ahol Szabóné Németh Ilona mesélt nekik a 13. századi templom különleges titkairól és ősi szépségeiről. A kirándulás következő állomása a szalafői Pityerszer skanzen volt; itt Beregi-Nagy Edit mutatta be az őrségi építkezés egyedi sajátosságait, majd bekukkantottak az európai vadbölények rezervátumába, és megnézték a Vadása-tavat is.

Szombaton délután egy tökmagolaj-sajtolással foglalkozó őrimagyarósdi családi üzem, Szabó Gábor és felesége, Tímea látta vendégül a csapatot a Tökjó Portán egy bemutatóra, kóstolóra és vásárra, majd – immár a szálláson – következett a hagyományos vetélkedő, amelynek témája ezúttal a csillagászat, az űrkutatás és a sci-fiction, címe pedig Őrségi Űrségek volt. A három csapat – a Szupernóvák, az Üstökösök és a Fekete Lyukak – közül a Turányi-Vadnay Szabolcs vezette Szupernóvák tagjai kapták meg a fődíjat, a Tatár Tímea által tökmagliszt felhasználásával készített és csillagászati motívumokkal díszített tortát.

Ezúttal sem maradt el a tombolasorsolás, amelynek nyereményeit több cég és magánszemély ajánlotta fel. A Kuti Sándor és Ács-Kovács Milán vezényletével főzött vacsora paprikás krumpli volt, amelynek elfogyasztása után már csak a buli volt hátra – de az hajnalig.

„Az eső elmosta az idei gyalogtúrát, de a kedvünket nem, mert az előrejelzések alapján számítottunk rá, ezért olyan programokkal készültünk, amelyek fedett helyen is maradandó élményt nyújtanak. A Zergék az Őzikék ellen egy régi, töretlenül népszerű programunk, amelyen különböző generációk és társadalmi csoportok tagjai töltenek el két napot jó hangulatban, megismerkedve és együttműködve. Van itt 16 éves diák, 60 éves DUE-veterán, szakmunkástanuló, egyetemi oktató, életében először kiránduló felnőtt, országos hírű teljesítménytúrázó, repülőgép-pilóta, újságíró, jogász és Európa-bajnok asztalos egyaránt. Sokféle életkor, élethelyzet, foglalkozás, érdeklődés ad randevút egymásnak, és mindig kiderül, hogy sokkal több minden köt össze bennünket, mint amennyi szétválaszt. Jövőre várhatóan a Zemplénbe látogatunk el” – mondta a DUE Online-nak a főszervező, Herczeg Zsolt.