Herczeg Zsolt: „Az idei tábor szellemi svédasztala lesz a leggazdagabb”

A DUE-médiatábor negyvenéves történetében idén először mesterképzéseket is meghirdetünk. A fiatalok a tábor második felében tíz kurzus közül választhatnak, amelyek izgalmas és korszerű ismereteket adnak át magasan képzett oktatókkal – mondta portálunknak a tábori mesterképzések koordinátora. Herczeg Zsolttal beszélgettünk.
 
– Megújul a DUE médiatábora – de miért van erre szükség?
 
Herczeg Zsolt: Mert a világ is folyamatosan megújul. A társadalom, a technológia, a sajtó, a médiafogyasztás állandóan változik, tehát a DUE-tábornak is mindig korszerűnek kell lennie. Ebben mindig is jók voltunk: annak idején időben bevezettük a fotográfiai, a mozgóképes és az online újságírói képzést is. Most, amikor a jó kommunikációs képesség és készség hatalmas versenyelőnyt jelent egy fiatalnak, az a feladatunk, hogy olyan gyakorlati foglalkozások is legyenek a DUE-táborban, amelyeken el lehet sajátítani ezeket. Ezek lesznek a mesterképzések a tábor második felében.
 
– Ezek szerint lesznek alapképzések is?
 
H. Zs.: Bizony, hogy lesznek. A tábor elején a fiatalok ugyanúgy csoportot és csoportvezetőt választanak maguknak, attól függően, hogy újságírást, rádiózást, fotózást vagy televíziózást szeretnének gyakorolni, mint eddig. Ezek során a három alapműfajra, a hírre, a tudósításra és az interjúra koncentrálunk, mert ezek alapos ismerete nélkül a média, a kommunikáció semmilyen területén nem lehet sikeres az ember. Akkor sem, ha nem újságíró lesz, hanem „csak” médiafogyasztó értelmiségi. A tábor második felében, tehát a szerdai naptól azonban mindenki választhat a mesterképzések közül, attól függően, hogy melyiknek a tematikája tetszik neki. A csoportja, a csoporttagsága természetesen nem szűnik meg. Az alapképzés és a mesterképzés viszonyát úgy kell elképzelni, mint amikor egy általános iskolás diák felső tagozatba lép, ahol már nemcsak egy tanítója van. hanem szaktanárokhoz is jár, de attól még az osztályfőnöke és az osztálya ugyanaz marad.
 
– Miket lehet kipróbálni a tábori mesterképzéseken?
 
H. Zs.: Tíz mesterképzést hirdetünk meg, hogy az oktatók minél kevesebb tanítvánnyal foglalkozhassanak. A kis létszámnak köszönhetően mindenkire egyénileg oda tudnak figyelni, a munka elmélyültebb, a végeredmény profibb lesz. „Édeshármas” névvel Kecskeméti Dávid fotográfus, Klebercz Kriszta grafikus és jómagam blogszerkesztést, közösségimédia-menedzsmentet, podcast-készítést, fotográfiát és kreatív írást fogunk tanítani, amelynek eszköze és felülete egy gasztroblog lesz, saját tábori kiskonyhával. A „Hang-Adók” című mesterképzést a Kossuth rádió két szerkesztő-riportere, Kovács Bernadett és Toldi Szabolcs vezeti, ők igazi, hamisítatlan, profi rádióriportokat készítenek majd. Tehát nem interjúkat, hanem riportokat. Az „Arcoskodók” Tóth Hajnalka televíziós szakemberrel, kozmetikussal dolgozhatnak együtt, különböző online és mozgóképes produkciókat előállítva a szépség és a média kapcsolatának témakörében, profi modell és sminkes segítségével. A Varga G. Gábor kommunikációs tanácsadó, újságíró „Prezi Masters” elnevezésű kurzusára jelentkezők a hatékony prezentációs és előadói technikákat gyakorolhatják be. Szakál Borostyán szociológus, újságíró „SocioJournalist” mesterképzése során a táborozók közvélemény-kutatóként próbálhatják ki magukat, és készíteni fognak például szociogramot. A „Grafináltak” vezetője Szalai Boglárka arculattervező lesz, akivel termékterveket, logókat és pólót lehet előállítani. Szentendrei Adrienn pedagógus, televíziós szerkesztő „TanTrend” címmel az oktatás modernizálásáról szóló YouTube-csatornát indít a tanítványaival. A „Képtelenek” tagjainak Kuti Sándor hangmérnök mutatja meg, hogyan lehet egy videónak jó a hangja. Rajtuk kívül Kiss Gábor informatikus, rádiós szakember egy szignálokkal, promókkal, copywriter-rel foglalkozó, Kecskés István sportújságíró pedig egy sportújságírói mesterképzést indít, illetve bárhol bevethető tartalékként rendelkezésre áll dr. Szayly József újságíró, médiaszakértő, a Magyar Rádió volt alelnöke. Azt hiszem, ez olyan névsor, amivel a DUE-tábor messze kiemelkedik a médiatáborok mezőnyéből, de a saját múltjából is: az idei tábor szellemi svédasztala lesz a leggazdagabb.
 
– Mikor és hogyan lehet jelentkezni ezekre a mesterképzésekre?
 
H. Zs.: A leendő táborozók már most elkezdhetnek gondolkodni azon, hogy melyik a legizgalmasabb a számukra. A mesterképzések a tábor félidejében, a szerdai napon indulnak el, akkorra kell írásban leadni a kívánságlistát. Egy táborozó több képzést is bejelölhet, de csak egyen vehet részt. Mindenkit igyekszünk oda beosztani, ahová leginkább szeretne kerülni, de közben figyelnünk kell arra is, hogy a mesterképzések kifejezetten kis létszámúak maradjanak, hiszen ez a minőség garanciája. Annál pedig csak egy fontosabb a DUE-táborban, és ez nem változik: hogy mindenki nagyon jól érezze magát a közös munka közben.
 
DUE-médiatábor július 16-25. között Balatonszárszón. Jelentkezz ide kattintva!