Médiatábor a Balatonnál – az első két nap krónikája

Öt országból mintegy százharmincan érkeztek meg a negyvenharmadik médiatáborunkba Balatonkenesére.

Magyarországról, Kárpátaljáról, a Partiumból, Erdélyből és a Felvidékről gyűltek össze a Kárpát-medence legjobb diákújságírói 2024. július 6-án Balatonkenesén, a Kenese Port Hotelben, ahol a Diák– és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete negyvenharmadik alkalommal rendezi meg a Kommunikációs Média Szaktáborát.

A szombat déli megnyitón Kecskés István, a DUE elnöke köszöntötte a résztvevőket – miként fogalmazott: „határon innen és túl” -, majd Babcsány András táborvezető ismertette a házirendet, illetve Herczeg Zsolt szakmai vezető segítségével bemutatta a huszonhat fős táborvezetőséget. A balesetvédelmi tudnivalókra Kuti Sándor műszaki vezető hívta fel a figyelmet, egészségvédelmi tanácsokkal pedig Szentendrei Adrienn higiéniai felelős szolgált.

A szombati nap délutánján megalakult az újságíró, a rádiós, a fotós és a videós csoport, majd serényen munkához látott. Az első nap estéjén a Portya elnevezésű ismerkedős játékon hat csapat hat állomást járt be, ahol különböző kommunikációs helyzetgyakorlatokat kellett megoldaniuk: egyebek mellett meghatározott témában interjúkat készítettek az „utca emberével”, megadott szavakból szurkolói rigmusokat alkottak, illetve különleges fotókat készítettek; mindezt csapatmunkában, hogy összerázódjanak.

Vasárnap reggel még a táborvezetőség készítette a Reggeli Ébresztő Műsort – aminek ebből adódóan minta-RÉM volt a neve -, hétfőn azonban már – műfajelméleti és gyakorlati képzés után –  a rádiós csoport tagjai ültek – sokan életükben először – a piros adáslámpa által megvilágított mikrofonok mögé. A második napon a reggel kilenc órakor kezdődő Napinger keretében dr. Szayly József, a DUE alapító alelnöke mutatta be az egyesület és a tábor történetét, illetve programjait, délután pedig a DUE Szabadegyetem Herczeg Zsolt által vezetett beszélgetésén dr. Szayly József immár főiskolai docensként, a Milton Friedman Egyetem Kommunikáció és Művelődéstudományi Tanszékének vezetőjeként dr. Balázs Géza nyelvész professzor, a Színház és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója társaságában adott tanácsokat a felsőoktatásba készülő diákok – azaz a tábor többsége – számára.

Vasárnap este hatalmas sikert aratott a PodcEst, amelyben több helyszínen a táborvezetőségi tagok moderálásával a tanulókat érdeklő közéleti, kulturális, tudományos, pedagógiai és életvezetési témákról rendeztünk a 23 órakor esedékes, esti mesével színesített takarodóig nyúló, izgalmas és tanulságos kerekasztal-beszélgetéseket.

Közben természetesen dolgoznak a csoportok, készülnek a lapok, a műsorok, a videók és a fotók, szól a DUE Rádió – miként az több mint négy évtizede szokás a DUE médiatáborában, amelynek eseményeiről időről időre hasonló összefoglalókkal jelentkezünk itt, a honlapunkon.