Mentőötletek – egészségkommunikációs csoport a DUE-médiatáborban!

Mentőötletek néven 12 fős egészségkommunikációs csoportot indít a DUE a július 6-14. között Balatonkenesén, a Kenese Port Hotelben megrendezendő Kommunikációs és Média Szaktáborában, együttműködésben az Országos Mentőszolgálattal.

Mi a célunk a csoporttal?

Egy olyan olyan kilencnapos, gyakorlati tanfolyam, amelynek résztvevői egészségügyi és kommunikációs szakemberek összeadódó tudásából gyarapodhatnak egy számos szakmai és szabadidős programmal színesített, négy évtizede kipróbált médiatábor közösségének részeként.

Kiket várunk a csoportba?

A csoportba egészségügyi szakközépiskolásokat, mentő szakápoló tanulókat, mentőtiszt hallgatókat és medikusokat várunk. A képzés résztvevői teljes ellátást – szállást és napi háromszori étkezést – kapnak, rendelkezésükre áll a DUE-médiatábor teljes infrastruktúrája (lapszerkesztőség, stúdiók), a harminc fős táborvezetőség szakmai asszisztenciája, továbbá részt vehetnek a tábor minden szakmai és szabadidős programján. A csoport csak 12 fő jelentkezése esetén indul el, tehát hozd el a barátaidat, az osztálytársaidat is, ha ők is az egészségügyi pályára készülnek!

A csoport vezetői:

Molnár János Levente mentőtiszt, a SOTE-ETK oktatója
Kecskeméti Dávid mentő szakápoló, mentőtechnikus, fotográfus, médiaoktató, a DUE-médiatábor csoportvezetője
Kovács Orsolya Alexandra sürgősségi- és mentő szakápoló, a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi osztályának munkatársa, a DUE-médiatábor csoportvezetője.

A csoport kommunikációs tanácsadója Herczeg Zsolt újságíró, médiaoktató, a DUE-médiatábor szakmai vezetője és mesterképzője.

A képzés saját oktatói mellett a tanítványok rendelkezésére áll további 25, adott esetben több évtizedes tapasztalattal rendelkező táborvezetőségi szakember: újságírók, rádiósok, televíziósok, fotográfusok, hangmérnökök, grafikusok, informatikusok, kommunikációs tanácsadók, rendezvényszervezők és pedagógusok.

A csoport tematikája:

• emberismeret – a páciens korának és értelmi szintjének feltérképezése, és az ahhoz illeszkedő kommunikáció gyors kialakítása
• konfliktusok kezelése, agresszió megelőzése krízishelyzetekben
• az ellátó team kommunikációja – egyértelmű utasítások, óvatos jóslatok a „kiszólásokban”
• civilek bevonása az ellátásba – gyors, egyszerű feladatkiosztás
• mentők célratörő rádióforgalmazása az ISBAR eljárásrend mentén és azon túl
• tömeges baleset szimulációja, és azon belül a sajtó kezelése – figyelembe véve az ellátók kompetenciáit -, sajtóelhárítás kulturáltan
• mentés, ellátás alatti kommunikáció különböző kompetenciaszintű ellátók (orvos, ápoló, laikus elsősegélynyújtó), illetve a társszervek között
• referálás, betegátadás magasabb kompetenciaszintű kollégának
• hozzátartozók tárgyilagos és egyben empatikus tájékoztatása – ezen belül a halál megállapítása különböző kompetenciaszinteken
• A tábor „túlélése” – tanácsok, praktikák melegben, strandon, esti buliban – reggeli élő rádióműsor készítése médiaszakemberek segítségével
• BLS (alapszintű újraélesztés) laikusoknak – oktatófilm készítése szakértők közreműködésével, kreatívan, akár humorral
• vizuális gyakorlat – betegirányító piktogramok tervezése grafikus irányítása alatt
• az egészségügy médiareprezentációja: sürgősségi és prehospitális ellátást bemutató – gyakran hibákkal telezsúfolt – filmrészletek közös elemzése
• kríziskommunikációs helyzetgyakorlatok

Mennyibe kerül és hogyan kell jelentkezni?

A táborban ennek az egyszerű űrlapnak az értelemszerű kitöltésével, a részvételi megállapodás aláírásával és egy mindössze 40 ezer forintos foglalónak a befizetésével biztosíthatod be a helyed. A részvételi díj 149 ezer forint, amelyben az utazásod költségén kívül minden benne van, tehát a színvonalas szállás, a napi háromszori étkezés, az összes felszerelés használata és minden szakmai, illetve szabadidős program ára, illetve a húsz médiaszakember napi 24 órás figyelme is. A foglalón felüli részt ráérsz befizetni június 6-ig. Ha elhozod egy testvéred vagy barátod (amennyiben ők is egészségügyi tanulók), 10 százalék kedvezményt adunk. Ha kettőt, akkor 15-öt! Az utazás önköltséges. A DUE bankszámlaszáma: OTP Bank – 11714006-20235338-00000000.

Milyen lesz a szállás, az ellátás és a program?

A DUE-médiatáborban 25 táborvezetőségi tag és 80-100 táborozó vesz részt. Az utóbbiak 14-22 évesek, jellemzően középiskolások és fiatal felnőttek. A Kenese Port Hotel gyönyörű helyen, közvetlenül a Balaton partján, egy vitorláskikötőben található, saját fürdőszobás, 3-4 ágyas, erkélyes szobákkal, saját parkolóval, számos közösségi helyiséggel és ebédlővel, illetve büfével, a közelben pedig egy szabadstranddal. Napi háromszori menzás étkezést biztosítunk.

Hol lehet még tájékozódni?

A DUE-ról és a táborról mindent leírtuk a mediatabor.hu honlapon, és érdemes figyelned a DUE Facebook-oldalát, illetve a tábor Facebook-eventjét is. Külön figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket.

Szeretettel várunk minden egészségügyi szakközépiskolást, mentő szakápoló tanulót, mentőtiszt hallgatót és medikust az ország legrégebbi és legnagyobb médiatáborának egészségkommunikációs csoportjában, amely „egy csomagban” nyújt élménydús szakképzést, összetartó közösséget és vidám nyaralási lehetőséget!

A táborvezetőség