Szabadság és rend együtt teszi a médiatábort

Szabadság és rend együtt teszi a médiatábort

A DUE médiatábora biztonságos hely. Minden feltételt biztosítunk ahhoz, hogy a hozzánk érkező fiatalok élménydús napokat éljenek át, ehhez azonban szükség van néhány szabály betartására és alapelv követésére.

A DUE-médiatábor házirendje mindössze tíz pontból áll. Ez nem sok, mert a szabad alkotómunkát lehet ugyan, de nem érdemes gúzsba kötni. Több mint négy évtized alatt olyan rendszert építettünk ki, amely egyszerre képes garantálni a biztonságot és a szabadságot. Ezt a kevés szabályt azonban szigorúan betartatjuk, és az eszközeink is megvannak hozzá, hiszen a DUE-médiatáborban kiemelkedően sok – idén huszonhat – táborvezetőségi tag dolgozik. Mindenhol ott vagyunk, mindenre figyelünk! A táborvezetőség legfontosabb alapelve: minden táborvezetőségi tag felel minden táborlakóért.

Az alábbi házirend a kiskorú és a nagykorú táborlakókra egyaránt vonatkozik. Ennek az az oka, hogy a DUE-médiatábor egy alkotóközösség, ahol mindannyian együtt, egymásra utalva élünk, dolgozunk és nyaralunk. Erre hivatkozva várjuk el a nagykorúaktól, hogy mutassanak követendő példát a kiskorúaknak.

A DUE-médiatábor házirendje

1. A magaddal hozott saját felszerelésedért nem vállalunk felelősséget.

2. Jelezd a csoportvezetődnek, ha állandó gyógyszert szedsz, rosszul érzed magad vagy speciális étkezési rendet követsz!

3. A parton és a kikötőben található hajókra és egyéb járművekre felmászni szigorúan tilos. A tábori karszalagot mindig viselned kell, hogy megkülönböztessünk az idegenektől. A tábor területét csak a csoportvezetőd vagy egy táborvezetőségi tag engedélyével hagyhatod el, még akkor is, ha elmúltál 18. A táborlakók éjszaka nem mehetnek ki a táborból.

4. Vigyázz az egészségedre! Egyél, igyál, aludj eleget! Ha rosszul érzed magad, szólj a csoportvezetődnek, vagy bárkinek a táborvezetőségből!

5. A takarodó időpontja 23:00. (Kivéve, ha a táborvezetőség máshogy határoz.) Ez azt jelenti, hogy alszol, vagy találsz magadnak elfoglaltságot a szobádban, ami egyszerre csendes, kreatív, hasznos és törvényes. Szerintünk az alvás erre a tökéletes opció.

6. A Balatonhoz a csoportvezetőd felügyeletével mehetsz, a Balatonban fürödni a tábor területén tilos!

7. Kiskorú vagy? Akkor nem fogyaszthatsz alkoholt. Ha nagykorú vagy, akkor kérünk, hogy a táborban mellőzd az alkoholfogyasztást. Ezen kívül mindenféle kábítószer ki van zárva a tábor területéről, és az ezeket használók is, magyarázkodás nélkül.

8. A törvények a táboron belül is érvényesek. Dohányozni csak legálisan kapható termékekkel, csak a kijelölt helyeken, nagykorúak számára szabad.

9. Az előadásokon, a műsorértékeléseken és a programokon kötelező részt venned, erről nem nyitunk vitát.

10. Mindent meg kell tenned, hogy időre elkészülj az elvállalt feladatoddal. Ha nem is sikerül, legalább jól szórakoztál!

Van néhány alapelvünk is:

Újságíró vagy, viselkedj is úgy. Ne hazudj, és ne gázolj bele senkibe. Ha mégis megtetted, akkor helyesbíts és kérj bocsánatot. Ne politizálj, mert az a táboron kívül sem sok mindenkit érdekel, itt aztán meg pláne. Ez nem verseny és nem is vizsga: nem másokhoz, hanem magadhoz képest teljesíts a legjobban. Amit elvállaltál, azt csináld meg. Legyél pontos, igényes és színvonalas, de ha nem tudod, hogyan kell, ne szégyellj kérdezni és tanulni. Hallgass meg másokat, ha azt akarod, hogy téged is meghallgassanak. Segíts annak, aki rászorul, mert holnap te leszel a helyében. Cáfolj rá arra, amit eddig hallottál és gondoltál a médiáról, mert mostantól te is a része vagy.