Negyvenedszer is DUE-tábor

Negyvenedszer is DUE-tábor

Megint életre szólt! Nehéz volt az indulás, de egy év kihagyás után, 2021-ben megrendeztük a DUE Médiahálózat 40. kommunikációs és média szaktáborát. Az idei abban is különleges volt, hogy most először nem csak a média, hanem az angol nyelv kedvelőinek is kedveztek a tábor szervezői.

A tábornak ismét a balatonszárszói Lepkeház Ifjúsági Szálló biztosította a helyet, július 16-tól 25-ig. A médiatábor egy tíznapos, szuperintenzív képzés, amely során – idén először – alap- és mesterképzésekben is részt vehettek a táborozók. A tábor első felében az alapképzések kaptak teret: print újságíró, online újságíró, rádiós, fotós és 2 féle tévés/videós csoport közül lehetett választani.

Érkezés után Zala Orsolya, a táborvezető, Dr. Szayly József, szakmai vezető és a DUE-táborok alapítója, illetve Kecskés István, a DUE elnökének tábornyitója után, a forgószínpad volt a tudásra éhes diákok segítségére, hogy idén melyik csoportban próbálják ki magukat. A csoportválasztás után következett az ismerkedő est, aminek keretein belül Babcsány András játékai segítségével barátkoztak meg egymással a résztvevők.

Második nap életbe lépett az elkövetkező tábori napokra igaz napirend. Reggel a zenés, beszélgetős Reggeli Ébresztő Műsor, a RÉM keltette az diákokat, amiben mindenki hallhatta, hogy kit melyik csoportba osztottak be. A reggeli kómát a mindennapos Napinger kergette el. Megkezdődtek az első csoportfoglalkozások. A csoportvezetők segítségével mindenki megkapta a tábor első felére vonatkozó feladatát: cikkek írását, videók forgatását, hanganyagok felvételét vagy képek készítését.

A tábor elején az időjárás nem kedvezett a táborlakóknak. Mindennapos eső és hűvös idő kísérte az első napokat. A táborozók bánatára, a megfelelő környezeti feltételek hiányában, idén az ismerkedő Portya elmaradt. A vasárnap a kiadott feladatok teljesítésével telt, majd az estéhez érkezve a tábor belehúzott. Az idei Tábor Belehúz más volt, mint az eddigiek, hiszen új műsorvezetői lettek Szalai Bogi – a sárga csapat -, Lakatos Gergő – a kék csapat –, és Miskolczi Milán – a fehér csapat – személyében. A szórakoztató és interaktív vetélkedőn a harmadik helyen a kékek, a másodikon a fehérek, a dobogó felső fokára pedig a sárga csapat került. Óriási hangulatot az „A tábor belehúz” c. zenével fokozták.

A következő hétbe lépve az online újságírók – a BalatONLINE csapata -, szüntelenül friss hírekkel árasztotta el a táborozókat. A nap folyamán a táborvezetőség sajtótájékoztatót tartott, amin a Lepkeház területére vonatkozó tisztasági és lakberendezési irányelveket közölték. Motiváció gyanánt egy tisztasági versenyt is hirdettek. A táborozók kipróbálhatták magukat egy hivatalos helyzetben, mint sajtóképviselők. A rendezvényen kizárólag akkreditált újságírók vehettek részt. Herczeg Zsolt, Balázs István, Zala Orsolya és Szayly József táborvezetői tagok ismertették a felmerült problémákat, megoldásokat, majd várták és megválaszolták a kíváncsi tudósítók kérdéseit. A tájékoztató lebonyolítását Szalai Boglárka segítette. Hétfő délután számos programmal készültek a táborvezetők: DJ Lotters – Lotters Krisztián, egykori DUE táborozó – tartott előadást a diákoknak a zenei rádiózásról; Az előadást vitaest követte, ahol többek között lehetett beszélgetni az online vagy offline tanításról, a kéz- vagy gépírásról vagy éppen arról, hogy tényleg a valóságban élünk-e vagy egy szimulált világban. Az este az „1-es” tévés csoport, a MOV IT mustrájával zárult. A táborozók szomorúan fogadták, hogy hétfő estére tervezett zenés tábortűz szintén az eső miatt elmarad.

Kedden sem szenvedtünk hiányt a programokban. A mindennapi szorgos teendők mellett a táborozók serényen kitakarították a szobájukat a sajtótájékoztatón meghirdetett tisztasági verseny miatt. A délutáni mustra után kihirdették a verseny győztesét, ahol a szobák közül 303-as fiú szoba lakói kerekedtek felül. A zsűri visszajelzése szerint a verseny elérte a célját, és sikerült motiválni a táborlakókat.

Az alapképzések lezárultak, és vacsoráig kellett leadni a táborozóknak a jelentkezésüket a 10 mesterképzés valamelyikére:

  • Édeshármas: Klebercz Kriszta, Kecskeméti Dávid és Herczeg Zsolt – blogszerkesztés, közösségimédia-menedzsment, fotó, arculat, podcast, kreatív írás a gasztroújságon keresztül.
  • Tizenegyesek: Kecskés István – sportújságírás, exkluzív sporthírek megszerzése
  • SzínpadON: dr. Szayly József – mesterképzés színpadi moderátoroknak
  • Képtelenek: Kuti Sándor – videóhang
  • Hang-Adók: Kovács Bernadett és Toldi Szabolcs – rádióriportok
  • Arcoskodók: Tóth Hajnalka – A média szépsége, a szépség médiája – az egészséges énkép és a média által sugallt szépségideálok szembe állítása
  • Prezi Masters: Varga G. Gábor – hatékony prezentációs és előadói technikák
  • SocioJournalist: Szakál Borostyán – szociológiai újságírás, szociogram, kérdőív és infografika
  • Grafináltak: Szalai Boglárka – arculattervezés, logók, promótermékek, pólókészítés
  • TanTrend: Szentendrei Adrienn – az oktatás modernizálása

Este sor került a tábor „Ki mit tud?” tehetségkutatójára is. Rendkívül jó hangulat uralkodott el a táboron. Meglepően sok jelentkező volt akár komoly, akár vicces kategóriában. A sok fellépő miatt elhúzódott az idő, így a hangos tapsvihar helyett, halk csettintések zápora jutalmazta a nyerteseket. Különdíjas lett a Wuttututu csapata, a harmadik helyen Hora Dániel és Fodor Döme produkciója végzett. A dobogó második fokára Bálint Boglárka állhatott a novellájával és zsűri egyértelmű döntéseként, az aranyérmes Henyecz Mimi lett.

Szerdán interaktív pénzügyes napon vettek részt a táborozók, a Pénzügyminisztérium jóvoltából. Különböző kreatív feladatok során a Perselymalacok nevű csapat elsöprő győzelmet aratott. A pénzügyi tanácsokat a közlekedési és vízbiztonsági tippek követték. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság színvonalas foglalkozásokat tartott. A táborlakók előszeretettel próbálták ki az életmentő gyakorlatokat, és a teszteken is helyt álltak. Ezt követően megalakultak a mesterképző csoportok. Az újságírós és rádiós mustra után, koncertet adott a tábornak, Velek Domonkos és bandája, a kisbetűs ünnepnapok. Az estét felezőbuli zárta.

Csütörtökön megkezdődtek a mesterképzések. Néhány táborozó ellátogatott a Csukás István Színházba, de volt, akik borospincékben készítettek riportortot vagy éppen a piacra indultak a képzés keretein belül. Csütörtökön Virágh Barbarával beszélgettek a fiatalok a közösségi média okozta body shaming-ről. Este a táborozók két program közül választhattak: Hangmozi Kuti Sándorral, vagy a Scott c. film megtekintése a készítőkkel, Berecz Péterrel és Meggyes Bencével.

Mint minden évben, idén sem maradt el a Tábor Embere Gála, most mozi témába öltözve. A tábor emberévé Velek Domonkost választották.

Szombaton megtartották az utolsó csoportfoglalkozásokat. Sor került a mesterképzések produktumainak és a fotósok kiállításának bemutatására is. A táborozók idén sem maradtak díjak nélkül. A Díjátadót a SzínpadON mesterképzés tagjai, Henyecz Mimi és Velek Domonkos vezényelték le. Az idei tábor magas színvonalát mi sem bizonyítja jobban, hogy a vezetők számos díjat osztottak ki. A táborzáró mustra után a táborozók meglepetéssel drukkoltak elő a táborvezetőiknek és társaiknak. A tábor záróbulival fejeződött be.
Vasárnap reggel a táborlakók szorgosan kipakoltak a szobájukból, és érzékeny búcsút véve hazaindultak. Visszajelzések alapján, rég volt ilyen jó „az év legjobb 10 napja”.

(Henyecz Mimi)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Negyvenedszer is DUE-tábor

Oszd meg a Facebook-on!

Negyvenedszer is DUE-tábor

Oszd meg a Facebook-on!

X