A legjobb podcastkészítő diákokat díjazta az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén is díjazta a legjobb podcastkészítő diákokat. A szakmai zsűri döntése alapján oklevéllel és ajándékcsomaggal ismerték el a 2023. évi NMHH-podcastverseny első három helyezettjét, akik pályaműveikben – profi riportalanyokkal készített – interjúkra épülő podcastokat gyártottak.

Május végén rendezte meg a DUE Médiahálózat a jubileumi 30. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált, ahová az ország egész területéről érkeztek a média iránt érdeklődő vagy már abban tevékenykedő diákok és tanáraik.

Az idei Sajtófesztivál több szempontól is kivételes volt. Az NMHH standján, az OPEN Podcast kihelyezett stúdióban is kipróbálhatták magukat a diákok, ahol a fesztivál tizenkét vendégével készíthettek interjút. A Mobil a családom?-kampány részeként országos ismertségre szert tevő sárga kanapén egész nap váltogatták egymást a riportalanyok – többek között: Hajdú B. István sportkommentátor, Juhász Ármin nemzetközi sakkmester, DJ Dominique rádiós műsorvezető, Rab Árpád jövőkutató és Dunaveczki András médiaértés-oktató.

A nap folyamán számos interjú készült, végül a legjobb tíz pályamű közül kellett a kiválasztania a szakmai zsűrinek az első három helyezettet.

A díjátadó ünnepségen dr. Somogyi Ákos gyermekvédelmi főosztályvezető köszöntőjében elmondta, hogy az NMHH már több éve támogatója a rendezvénynek, mert fontosnak tartják a fiatalok médiáról szóló ismereteinek bővítését és megértését. Reményét fejezte ki, hogy jövőre is lesz lehetőségünk a fesztiválon megjelenni, ahol hasonlóan izgalmas és tartalmas programmal szeretnék képviselni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot.

Dr. Szayly József kommunikációs szakember, a DUE Médiahálózat alapító alelnöke rövid beszédében megállapította, hogy a majdnem száz éve elindított hazai rádiózás a mai napig vonzza a hallgatókat – ahogyan azt az NHMM kutatásai is igazolják. Pedig több alkalommal megkongatták felette a vészharangot, leginkább az új technológiák – a 60-as években a televízió, majd 2000 körül az internet – elterjedésével. Időközben persze megváltoztak a műsorhallgatási szokásaink, így akár zenei háttérként is „szól a rádió”.

Ebbe a világba hozott új színt a podcast, amelynek adásait már ott és akkor követhetjük – élőben vagy felvételről –, ahol és amikor az a legkényelmesebb számunkra. Ameddig a műsorok tartalma minőségi, addig gyaníthatóan garantált marad a népszerűsége is. Ebben a műfajban próbálták ki magukat a Sajtófesztivál diákjai is.

Ezt követően dr. Somogyi Ákos és Szayly József átadta az elismeréseket a 2023. évi NMHH-podcastverseny díjazottjainak. Első helyezést ért el Török Márton, a második Dósa Fruzsina, míg a harmadik helyezett Rontó Dávid lett.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a DUE Médiahálózat nevében gratulálunk a díjazottaknak és minden, ebben a színvonalas versenyben részt vevő diáknak!

(Fotók: NMHH)