Kezdőlap Blog

Itt a DUE Rádió decemberi adása

Megjelent a DUE Rádió decemberi műsora. Az év utolsó adásában rengeteg izgalmas témát hoztunk el nektek. Hallgass bele te is!

DUE Trend:

Ez itt a DUE Trend, a DUE Rádió műsoraival, híreivel.

Pénz(tudás)tár:

A mai műsorban dr. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára segít átismételni azt, hogy mire figyeljen, aki tudatosan kezeli a pénzügyeit.

Pénzügyes:

A mai adásban Szőcs Gáborral, a Pénzügyminisztérium makrogazdaságért és Európai Uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk az ésszerű karácsonyi vásárlásról.

KRESZteződés:

A mai adásban Sándor Pállal, a Cybex Magyarország ügyvezetőjével beszélgettünk a gyerekülések fontosságáról.

Ökoskodás:

A természeti erőforrások az emberi élet fenntartásához és gazdasági tevékenységekhez nélkülözhetetlenek. Ezeket felelős módon kell kezelni annak érdekében, hogy hosszú távon fenntarthatók legyenek. De tudjuk-e, hogy mik ezek, és hogyan tudjuk megóvni őket? Hogyan bánjunk tisztelettel a minket körülvevő világgal, és hogyan viselkedjünk például akár túrázás közben – ezeket a kérdéseket jártuk körbe dr. Gálhidy Lászlóval, WWF Magyarország erdő programjának vezetőjével.

Karácsonyi különkiadás:

A DUE Rádió adventi és karácsonyi ünnepi különszáma.

Hallgass bele te is!

Fantasztikus nyeremények várnak a Filmteszten – töltsd ki te is

Örömteli hírünk van minden sorozat és film imádónak! Immár hetedik alkalommal startol el a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak, a DUE Médiahálózat és a Nemzeti Filmintézet közös országos játéka. Új filmekkel, új szórakoztató kérdésekkel, no és újra értékes nyereményekkel várunk!

A korábbi Filmtesztekhez hasonlóan, a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak 7. is egy háromfordulós edukatív játék, melynek első, online fordulójába november 3-tól lehet bekapcsolódni. A teszt bármikor kitölthető egészen 2024. február 8-ig. Ha érdekel a filmek világa, szeretsz mozizni vagy filmeket nézni, akkor ez a játék biztosan neked szól!

A nyeremények idén is vonzóak: a legjobb filmtudor 3 fődíj közül választhat: egy iPhone 14-al, egy Samsung Galaxy Z Flip3-al vagy egy kétszemélyes görög nyaralással lesz gazdagabb. A második és harmadik helyezett egy-egy Samsung okostelefont kap ajándékba.

A filmtesztet lejátszhatod a mobilodon vagy a számítógépeden is. A könnyebb kitöltés érdekében töltsd le az ingyenes Nagy Diák Tesztek applikációt, vagy keresd fel a nagydiaktesztek.hu oldalt.

A teszt elindítása utána 18 kérdést kapsz a magyar filmklasszikusokkal és az elmúlt évek magyar mozifilmjeivel, sorozataival és alkotóival kapcsolatban. Igyekezz megválaszolni a lehető legrövidebb idő alatt, hiszen nem csak az elért pontszám számít, hanem a kitöltésre szánt idő is. A tesztet többször is ki lehet tölteni, vagyis tudsz gyakorolni és tanulni. De fontos, hogy a versenyben mindig az utolsó eredményed lesz érvényes.

Az első, online fordulóban életkortól függetlenül bárki próbára teheti a tudását, de a játék középdöntőjébe csak az ezer legjobb, 14 és 20 év közötti fiatal kap majd meghívást. A középdöntőből a legjobban teljesítő 10 versenyző jut a döntőbe, akik egy látványos, tévés vetélkedőben mérhetik össze tudásukat és szállhatnak versenybe a fődíjakért.

A játék középdöntőjét és döntőjét 2024. március 1-én, az újpesti UP Rendezvénytérben rendezzük meg.

A DUE Médiahálózat és a Nemzeti Filmintézet közös célja, hogy a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak vetélkedővel népszerűsítse a klasszikus és új magyar filmeket, tévésorozatokat, valamint szórakoztató módon szeretné megismertetni a hazai és külföldi produkciókban dolgozó magyar filmes szakemberek, rendezők, operatőrök, zeneszerzők, színészek, producerek munkáját.

Sok sikert, induljon a TESZT!

Őszi levél Párizsból

Párizs utcáin járva-kelve egy igazán színes levél hullott elém. Azt hittem én már sokat láttam, majd belegondoltam abba, hogy vajon ő mennyit láthatott. Azt hinném Párizs egyenlő azzal, hogy divat és szerelem, most viszont ülök, figyelem és hallgatom mennyi mindent is mesél nekem ez a levél, mit is rejt magában még Párizs.

2023 tavaszán vetődött fel a lehetőség, hogy szerveznének utazást Párizsba amennyien összegyűlik 50 jelentkező. Mi sem lehet nagyobb hír egy diák számára, mikor azt mondják elutazunk, kirándulás lesz. Nem kellett sokat várni mind a diákok, mind a tanárok kaptak az alkalmon, és hamar összeszedtük a jelentkezőket. Igazgatói beleegyezés után az Egri Eszterházy Károlya Katolikus Egyetem Gyakorló Gimnáziuma úgy döntött kiszakad a szürke hétköznapokból, végre és célba vettük Franciaországot.

2023.10.26-án egy viszonylag korai időpontban elhagyta a buszunk Egert, és meg sem állt egészen Franciaországig.

Divat, szerelem, művészet. Nem árulok zsákbamacskát. Bizony Párizsról beszélek! Első úti célunk a város legmagasabb pontja volt az Eiffel-torony, ahonnét letekintve minden kis hangyának tűnt, ahonnan azt éreztem bármeddig ellátok, akkor a világ tetején éreztem magam. A torony eredetileg az 1889-es világkiállításra épült, időszakosnak szánták és 20 év után lebontani tervezték, azonban annyi turistát és hírességet vonzott a városba, hogy a lakosok tulajdonukként tekintettek rá. Ennek köszönhetően a torony mai napig emberek millióinak tekintetével találkozik, most is hatalmas érdeklődésnek örvendhet.

Másnap kezdetét vette a 2 napos múzeum túránk. Elsőre úgy hittem, hogy unni fogom, de minden múzeum olyan sajátosságokat hordozott magában, ami sehol máshol nem megtalálható. Első állomásunk a Louvre volt, ami talán Leonardo Mona Lisájának otthonaként a legismertebb, de emellett számtalan korral és kultúrával találkozhatunk. Az őskori barlangrajzoktól tematikusan eljuthatunk az újkor művészetéhez. Szerintem kéne egy egész nap, hogy körbe tudjam járni ezt a hatalmas múzeumot.

 

2. állomásunk a Musee d’ Orsaly volt, amelynek legdominánsabb művészeti iránya az Impresszionizmus volt, így nem kérdés, hogy Van-Gogh művészete is itt volt jelen. Számomra legkedvesebb része ez volt a kirándulásnak, hiszen Van-Gogh egyik képének a restaurálásában a nagyapám is részt vett. Mondanom sem kell, de hatalmas büszkeséggel tölt ez el engem! Vincent festészete az én szempontomból is igen meghatározó, a fények a színek gyakran olyan szinten gyönyörűek, hogy az én festményeimen is sokszor visszaköszönnek.

A negyedig napon mindenki igazi királyok és királynők bőrében érezhette magát, utunk a Versailles-i kastélyba vezetett, ahol a királyi pompa mindenkire hatalmas hatással volt, a palotában való interakcióknak köszönhetően belebújhattunk a Napkirály bőrébe is. Trónokon ülve és lépcső tetején állva készültek el a legfrissebb Facebook-profilok és Insta-posztok. Ezt a napunkat egy esti, buszos városnézés koronázta meg, ahol minden más értelmet nyert, a fények és a színek uralták az utcákat. A legszebb a kivilágított, minden formában csodálatos Champs-Elysées volt, ahogy a dal is mondja: „A nap, az eső
Délben vagy éjfél Van minden, amit akarsz A Champs-Élysées-ben”
(Garou – Les Champs-Élysées).

Esti buszos után bizony kellett egy nappali gyalogos túra is. Azt hittük a napunkat a szó szoros értelmében elmossa az eső, de helyette kaphattunk még egy nézőpontot a városból, és hiába a rossz idő, a látvány felülmúlta. Albertus Ágnes franciatanárunk, aki erre az időre idegenvezetőként debütált nagyon sokat mesélt nekünk történelmi hátterekről és mindenféle érdekességről. A kötött programok után egy isteni ebédet fogyasztott el együtt a csapat. A Pompidou központ letőségeinek köszönhetően kezdetét vette a szuvenírvásárlás és más üzletek felkeresése.  Vegyes élményekkel tele aludtam el aznap. Távol voltam az otthontól, de valahogy azt éreztem ott is itthon lehettem. Másnap pedig már indultuk is vissza Egerbe.

Egyszer azt mondták nekem a szépért, jóért, élményekért nem kell messzire utazni… Igazuk volt, azonban most bátorkodtam messzire menni és Párizs megadta nekem azt, amit a szomszéd falu határa nem tudott, ez a kis őszi levél megmutatta nekem, milyen rövid is az élet neki. Egy éve volt és oly sokat látott Párizs utcáin. Nekem még oly sok van hátra és talán dupla annyi lehetőségem is.

Kövecses Sára

Adventre hangolódva

Hamarosan itt van az adventi időszak. Mi az, ami az embernek először eszébe jut erről? Például a karácsonyi vásárok és az ottani nagy forgatag, vagy a forralt bor és a forrócsoki illata. A másik nagy jellemzője az ünnepi hangulat és a meghitt családi összejövetelek. A legjobban akkor érezhetjük a karácsony közeledtét, ha meglátogatunk egy vásárt.

A vásár minden korosztály számára szórakoztató, mert a sok színes áru és a finom illatú ételek közt egyszerű beleveszni a tömegbe. A karácsonyi fények és díszek mind csak hangulatosabbá varázsolják ezt az időszakot. Régebben ilyenkor nem az ajándékozás volt a fontos, inkább a dekorációra és az ételekre fektették a hangsúlyt. Az adventi vásárok azért jöttek létre, hogy az ehhez szükséges kellékeket be tudják szerezni az emberek. Európa szerte sok kiváló vásár létezik, de most csak három kiemelkedőt fogok bemutatni.

Bécs, Christkindlmarkt-i vásár
Bécs rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal az adventi vásárok terén. 1722-től már rendszeresen tartanak karácsonyi vásárt. A helyszíne többször változott, de napjainkban a Városháza téren kerül megrendezésre a Christkindlmarkt. Idén november 10-től december 26-ig lesz látogatható.Különböző hagyományőrző programokon lehet részt venni. A helyszínen található óriáskerék és korcsolyapálya is. 101 bódét állítanak fel, ahol többféle kézműves termékeket árulnak. A park minden fája fényfüzérekkel van feldíszítve, hogy még hangulatosabbá tegye a környezetet. A nagy téren álló karácsonyfa egészen alkonyattól világít. A kisgyerekes családoknak jó választás mert a gyerekkunyhóban mindig vannak programok, vagy akár a játszótéren is elfoglalhatják magukat. A Herzerl-fa egy platánfa, amit 200 szív alakú izzó díszít, varázslatos látványt nyújtva csodálóinak. Miért
elképzelhetetlen a fa nélkül a vásár? Azért, mert a karácsony a szeretet ünnepe és ezzel szeretnék a szervezők az emberek eszébe juttatni a valódi értékét ennek a különleges időszaknak.

fotó: Leonhard Niederwimmer

Prága, Óvárostéri Adventi vásár
Prága leghíresebb vására évente 3-400 ezer látogatóval büszkélkedhet. 2016-ban Európa legszebb adventi terének választották, nem véletlenül. A csodaszép Óvárostéren minden karácsonyi hangulatba burkolódzik és a nagy kivilágított fenyő mindezt csak megkoronázza. A téren egy színpadot szoktak felállítani, ahol különböző karácsonyi énekek szólalnak meg és a közeli iskolák és óvodák produkcióit is meg lehet tekinteni. A kapuit idén december 2.-án nyitja meg és egészen 2024 január 6.-ig tart nyitva. Külön érdekessége, hogy lovaskocsikkal lehet körbe járni az óvárost. Az étel és ital standok sokáig nyitva vannak, így finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatnak meg a látogatók. A sült kolbászt és a karácsonyi sonkát külön megéri kipróbálni. A prágai vásárokon érdemes megcsodálni a fából készült játékokat és egyéb eszközöket. Tömegközlekedéssel metróval a legegyszerűbb megközelíteni a helyszínt viszont, ha autóval próbálkoznak akkor fizetős parkolásra számítsanak.

fotó: Mike Swigunski

Budapest, Advent Bazilika
A Szent István téren megrendezett karácsonyi vásár tavaly harmadik alkalommal választották meg Európa legszebb karácsonyi vásárnak. November 17.-től 2024 január 1-ig várja a látogatókat. A 14 év alattiak ingyen használhatják a felállított jégkorcsolyapályát. A Bazilika homlokzatát 17:30-tól fényjátékkal világítják meg. Szerdán, pénteken és hétvégén egy zenei előadás után kapcsolják fel a világítást. A betlehemi jászol és a hatalmas adventi koszorú a Bazilika előtt foglalja el méltó helyét. Idén a kézműves kiállítók között szerepel többek között a Szent István Bazilika az Esztergomi Bazilika és a Mátyás-templom is. A szelfipontot és a kovácsmesterek műhelyét érdemes megnézni. Idén megújul a fénydekorációja a rendezvénynek ezzel még varázslatosabb élményt ígérve a látogatóknak.
A 12 méteres színesen feldíszített karácsonyfa most is a szokásos helyéről ragyogja be a teret. Ebben évben nagy hangsúlyt kapnak a Hungarikumok és csak hazai kiállítókkal találkozhatunk. Az elmaradhatatlan kürtöskalács mellett lesznek még tokaji borok, pálinka, piros paprika, szürkemarha, akácméz és lángos is.

Bármelyik vásárra esik a választás mindenképp felejthetetlen élményt nyújtanak majd.

Szekeres Stefánia

Este egy mozi? Novemberi újdonságok a filmvásznon

Miután díjat nyert Velencében a Magyarázat mindenre c. film, mindenki felkapta a fejét a magyar filmekre, és sorra rohamozták meg a mozikat. Azonban a hazai filmgyártás továbbra sem hagyja magára nézőit, négy új alkotást tekinthetünk meg idén novemberben, amikre érdemes is elmenni, ha jól szeretnénk teljesíteni a DUE által szervezett hetedik Nagy Magyar Filmteszten!

Elfogy a levegő – Bemutató: november 2.

A történet főszereplője egy középiskolában irodalmat oktató tanárnő, Ana (Krasznahorkai Ágnes), aki diákjai figyelmébe ajánl egy Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló filmet. Később ezért az egyik diák szülője feljelenti, és elindul egy láncreakció, melynek során kollégái és az iskola igazgatónője is ellene fordulnak. A film a 39. Varsói Filmfesztiválon elnyerte kategóriájának fődíját, emellett pedig számos kritikus elismerését is kiérdemelte. Moldovai Katalin az NFI Inkubátor Programjában elkészített filmjét megtörtént események ihlették.

Mesterjátszma – Bemutató: november 9.

A film Stefan Zweig Sakknovella c. regénye alapján készült, amely 1956 novemberében játszódik. Egy szerelmespár, Márta és István (Varga-Járó Sára, Váradi Gergely) mellett feljut az utolsó menekülteket szállító vonatra B, a katolikus pap (Hajduk Károly) is, akiből kínzással akarják kiszedni, hová tartanak a vonaton elrejtett egyházi ereklyék. A szereplők útjai egy mindent eldöntő sakkjátszma során kereszteződnek, melyen a kincsek mellett a szerelmesek sorsa is a tét. Tóth Barnabás új filmjét először szeptemberben láthatta a közönség a CineFest Miskolci Filmfesztiválon, ahol a film elnyerte a közönségdíjat.

Éger – Bemutató: november 16.

Zsolt és Károly (Schmied Zoltán – Nagy Zsolt) az évek során váltak egyszerre legjobb barátokká és ellenségekké. Az egyetem után útjaik elválnak, egészen addig, amíg a reményvesztett Zsolt be nem kopogtat Károly ajtaján. Találkozásuk olyan dominóeffektust indít el, ami rájuk és szeretteikre egyaránt hatással lesz. Az adósságot mindig meg kell fizetni… Nagy Borús Levente első nagyjátékfilmjét Tantrum című kisfilmje előzte meg, amely a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon programjában is szerepelt.

 

Semmelweis – Bemutató: november 30.

1847, Bécs. Semmelweis Ignác (Vecsei H. Miklós), az ifjú orvoskutató elhivatottan keresi a gyermekágyi lázat kiváltó kórokozót, melyben egy fiatal nővér (Nagy Katica) is segítségére lesz. Miközben közelebb kerülnek egymáshoz, Semmelweis felveszi a küzdelmet főnöke idejétmúlt nézeteivel és az anyák megmentőjévé válik. Az orvos életét feldolgozó film Koltai Lajos rendezésében november 30-án kerül a filmvásznakra.

(Millei Anikó)

Kérj DUE-tábort karácsonyra!

Jobb adni, mint kapni – tartja a mondás. Mi sem gondoljuk ezt másképp, éppen ezért hoztuk el nektek az év legjobb karácsonyi ajándékát. Ha unod ez elcsépelt ajándékokat vagy nincs ötleted, akkor ezt biztos neked találtuk ki! Kérj DUE-tábort karácsonyra, hogy jövő nyáron az év legjobb 9 napját velünk és barátaiddal tölthesd a Balaton partján.

Az igazán maradandó emlékeket nem a tárgyak, hanem az élmények adják. Ezért elképzelni sem tudunk jobb karácsonyi ajándékot a DUE-tábornál, ahol felejthetetlen élményekkel, tudással és új barátokkal gazdagodhat mindenki.

A legjobb karácsonyi ajándék, a DUE tábor 2023. december 24-ig kedvezményesen, 149.000 forintért vásárolható meg. Ha a karácsonyfa alá szánod, díszes utalványt küldünk a megajándékozott nevére, ami kinyomtatás után átadható, a fa alá helyezhető. Azért, hogy teljes legyen az öröm, mi is kedveskedünk egy kis plusz ajándékkal. Minden jelentkezőnek DUE-tagságot adunk ajándékba.

A programnak a közvetlenül a Balaton partján fekvő Hotel Kenese Port ad otthont, ahol 3-5 fős fürdőszobás szobákkal várunk, teljes ellátással (reggeli, ebéd, vacsora). A karácsonyi akciós ár mindent tartalmaz, kivéve az oda- és a hazautazás költségét.

2023-ban az alábbi tematikus DUE-táborokba várunk mindenkit, akit érdekel a média világa:

Tiktoker és insta-mester képzés,

Fotós és képszerkesztő képzés,

Videós és youtuber képzés,

Podcaster és rádiós képzés,

Tartalomkészítő, újságíró és blogger képzés.

A tematikus táborokat egy időpontban, egymással párhuzamosan tartjuk meg. A résztvevők az alapképzés után szabadon választhatnak a táborok második felében induló mesterképzések közül.

A DUE nyári táborairól itt olvashatsz bővebben!

Jelentkezni ennek az űrlapnak a kitöltésével, a 40.000 Ft foglaló befizetésével, és a részvételi megállapodás aláírásával lehet. (A jelentkezés valódi időpontja a foglaló befizetésének a napja!)

DUE bankszámlaszám: OTP Bank – 11714006-20235338-00000000

A részvételi díjból a fennmaradó összeget 2024. június 6-ig kell befizetni.

KULTUP – belenősz a kultúrába

Amikor iskolai programokra gondolunk, a sportnap vagy a DÖK-nap juthat eszünkbe, de mi a helyzet a kultúrával? A Déryné Program új projektje, a KULTUP – „Belenősz a kultúrába” célja a középiskolások színházi és művészeti élményekhez juttatása. Egy rendhagyó tanítási nap színházzal, zenével, irodalommal – közösségépítés a művészet erejével.

A program célja, hogy minél több fiatal megtapasztalja a művészet adta lehetőségeket, és nyitottá váljanak az új dolgok iránt – mindezt teljesen ingyen. Lehetőségem nyílt egy ilyen színházi témanapot megtekinteni a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában.

A 7. osztályosokat a Rippel fivérek bemutatója kápráztatta el a reggeli órákban, majd egy rövid artistaművész bemutató és egy bemelegítő mozdulatsorozat után a kicsiknek tanítottak meg egyszerű artista gyakorlatokat; például egy hatalmas felfújható matracpályán szaltózhattak a bátrabbak. A felsőbb évesek a Déryné Társulat tantermi előadásával indíthatták a napot. Ezen a foglalkozáson Petőfi Sándor életét mutatták be egy 45 perces színdarabban, ezután a színészek a közönséggel együtt elemezték ki a látottakat. A darabban megjelentek Petőfi művek is: hallhatták barátjával, Arany Jánossal való közös levelezésük egy-egy részletét, feleségéhez írt Szeptember végén című versét, de felhangzott a Nemzeti dal is. Noha egyszerű díszlet és jelmezek jellemezték a darabot, a néző mégis ott érezhette magát Petőfi mellett.

Míg itt mindenki elcsendesedett, addig a szomszéd teremben beköszöntött a káosz; az Euréka Games csapata így vezette be azt a közösségi vetélkedőt, ami felébresztette a versenyszellemet két osztály között. Ezen az órán a csapatok különböző feladatokat kaptak, amiket be kellett mutatni a játékvezetőknek; ha sikeresen teljesítették, kaptak egy pontot. Táncos gyakorlatoktól kezdve az aláírásgyűjtésen át a fotós feladatokig mindenféle kihívással meg kellett küzdeniük a diákoknak, hogy végül az egyik osztály megszerezze a dicsőséget, no meg a KULTUP menő, pipázó Arany János logóval ellátott pólóit. A szünetekben az első emeleten várta a gimnazistákat a Ludwig Trupp színtársulat, akik humorral megspékelve, anekdotikus jelenetekben adták elő Arany János Toldiját, de bemutatták A helység kalapácsát is. Nagy érdeklődés fogadta a szünetszínházat: a folyosókon és a lépcsőkön alig lehetett megmozdulni.

Beatbox és irodalom? Meglepő, de működik. Fekete János Jammal megzenésített költészet előadásán először a fiatalokkal együtt különböző tevékenységek hangjait imitálták, versek hangulatait elemezték, majd közösen megzenésítették a Nemzeti dalt. Bánki Beni óráján a szépirodalom találkozott a mai hiphop dalszövegekkel. Olyan költők veseit kapták kézhez, mint Pilinszky János vagy József Attila, amelyeket például egy Valmar szövegével illesztettek össze. Emellett elhangzottak Carson Coma és DESH dalok szövegrészletei is.

A szórakozás mellett komolyabb témakörrel foglalkozott a Budapesti Filharmóniai Társaság: a diákokkal arra keresték a választ, mit is jelent magyarnak lenni. Puskás, a hungarikumok, minden, ami eszünkbe juthat, csupán a jéghegy csúcsa. Számos nézőpont, érv és ötlet hangzott el.

Mi az a kultúra? Szokásaink, mindaz, amiből az ember tanulhat, tapasztalhat, kifejezhet. Fontos, hogy foglalkozzunk vele, hiszen amellett, hogy számos lehetőségünk származhat belőle, mi biztosítjuk fennmaradását a jövőben. De hogyan maradhat fenn, ha nem adatik meg hozzá mindenhol a lehetőség? A KULTUP idén februárban jött létre, hiánypótló szerepet tölt be. Noha digitálisan sok minden elérhető az interneten, és a diákok rengeteget tanulhatnak az iskolapadban, ezek mégsem tudnak annyit hozzáadni személyiségükhöz, mint a személyes tapasztalat. Mini színházi előadásokból, és azt követő rövid értelmezésekkel is rengeteget tudhattak meg a diákok a különböző kötelező olvasmányokról. Ezen kívül számos drámajátékban, táncos programban, népzenei előadásokon találhatták meg magukat, és engedhették közelebb magukhoz a magyar kultúrát. Ebben segített a témanapon még Grecsó Zoltán a Willany Leó Táncszínházzal, Várnagy Andrea, zeneszerző, az Aztabanda és a Rákóczi Szövetség. Noha ez csak egy nap volt a sok közül, érdemes ellátogatni a program honlapjára, a https://kultup.hu/ -ra, de szívesen adnak tájékoztatást a +36703130505 – ös telefonszámon, hiszen számtalan programmal várják az iskolák jelentkezését.  Tanítási célokra, de akár egy egyszerű, izgalmas kikapcsolódásként is tökéletes választás lehet a KULTUP iskolai témanapja.

(Millei Anikó)

Sorozatok börtönében

Manapság ritkán kell heteket várni kedvenc sorozataink új epizódjaira, és kedvünkre válogathatunk a streaming szolgáltatók kínálataiból. A túlzott elkényelmesedésre azonban az egészségünk is rámehet. Mikortól mondható valaki sorozatfüggőnek? Hogyan lehet felismerni az intő jeleket? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Miért ragadunk a képernyő előtt?

Az esti sorozatnézésnél nagyon könnyű átesni a ló túloldalára. Gyakran előfordul az úgynevezett ígérgetés, avagy a „csak még egy részt nézek és megyek aludni.” Ebből aztán egy teljes évad is lehet. A kitalált világok és lebilincselő történetek, karakterek megakadályozzák, hogy elszakadjunk a képernyőtől. A sorozatgyártók tudatosan alkalmaznak több olyan technikát és trükköt, amivel fenntartják a figyelmet, akár sokadik nézésre is. Régen egy-egy képkockában sokkal kevesebb akció, történés volt, mint ma. Ennek az oka főként a felgyorsult világunkban rejlik. Sokkal több ingert igénylünk, mint a fekete-fehér filmek idején. Ráadásul az alkotók szívesen használják az úgynevezett cliffhanger módszert, mely során a cselekmény az epizód végén függőben marad, ezzel stresszhelyzet elé állítja a szervezetünket. Ezt az érzést csak úgy tudja enyhíteni, ha a történetet folytatva megtudjuk, mi történik kedvenc szereplőnkkel. Ez egy ördögi kör!

Számít a tempó?

A binge watching, vagyis a sorozatdarálás egy olyan jelenség, mely során a néző több epizódot vagy évadot néz meg szünet nélkül. Szakértők szerint sokkal könnyebben válhat valaki függővé, ha „darál”. Ennek oka, hogy az agy könnyebben hozzászokik a sorozat nézésből eredő gyors és folyamatos élvezethez. Erre nagyon jól ráéreztek a streaming szolgáltatók is, nem hiába készülnek egyre nagyobb számban mini sorozatok, elősegítve a maratoni filmnézést.

Egy hosszabb sorozat befejezésével a gyászhoz hasonló érzések törhetnek fel bennünk a kedvenc szereplőink vagy világunk elvesztése miatt. Ez akár depresszióhoz is vezethet, ami a fiatalok körében egyre sűrűbben fordul elő. Nehéz kiküszöbölni, ha az életükben fennáll a binge watching mint szokás. A hiányérzetet, amit egy sorozat generál, kitölthetjük egy másik történettel, de ez csak ideiglenesen biztosít pozitív érzelmeket, így nagyobb eséllyel szállunk fel a függőség hullámvasútjára.

A lassabb tempóban történő sorozatnézés sokkal maradandóbb élményt nyújt, mint amikor egyszerre próbál valaki megnézni egy teljes évadot. A felületes sorozatdarálás egyik jellegzetessége, amikor a néző nem emlékszik arra, hogy mi is történt az előző részben vagy évadban.

Hogyan lehet felismerni a függőség jeleit?

A sorozatfüggőség számos szempontból kihatással lehet az emberek életére. A társas kapcsolatok leépülhetnek, mivel sokan képesek programokat lemondani annak érdekében, hogy végig tudjanak nézni egy újabb évadot. Egyes történetek képesek úgy lebilincselni a nézők gondolatait, hogy társaságban is csak az adott témáról tudnak beszélni. Emellett a mindennapi rutin és értékrend is felborulhat a sorozatok előtérbe kerülésével. Ilyen például, amikor valaki inkább egy következő epizód megnézését választja, nem törődve azzal, hogy dolgoznia vagy aludnia kellene.

A függőség ezen fajtájának számos tünete lehet, például a nyugtalanság, a feszültség érzése, de olykor előfordulhat a stressz okozta izzadás, remegés vagy a nehéz nyelés is. Ezek már a függőség erős jelei, ilyenkor érdemes szakértő segítségét kérni.

A sorozatok nem csak károsak lehetnek

A sorozatnézésnek jó oldala is van. Léteznek filmterápiák, melyek során a filmek és sorozatok segítségével próbálják az emberek problémáit orvosolni. Ennek oka, hogy a módszer meggyorsítja az információfeldolgozást, valamint egy megfelelően kiválasztott filmen keresztül könnyebben felismerhetővé válnak egyes viselkedési formák és érzelmek. Emellett a hétköznapokban is hasznos lehet a sorozatok ismerete, mivel jó beszélgetési alapot képezhet, ami erősítheti a társas kapcsolatokat. Léteznek csoportok és filmklubok, ahol az epizódok kibeszélése mellett közös programokat is szerveznek, így nem csak a képernyő előtt ülhetünk.

Összességében a sorozatnézés nem ördögtől való, csupán meg kell találni az egészséges aranyközéputat. A legfontosabb, hogy ne menjen a való élet rovására. Észben kell tartani, hogy a sorozatoknak nincs lejárati dátuma, bármikor meg lehet nézni őket.

Bartos Benigna

A giliszták hajnala

Klímaszorongás ellen a legjobb, ha komposztálni kezdünk, nem használunk feleslegesen műanyag zacskót és szuper könyveket olvasunk a környezetvédelemről. Tartsatok velem a zero waste világába!

Komposztálni sokféleképpen lehet. Kertes házban könnyebb kerti ládát fabrikálni a háztól messzebb, így se a szagok, se a muslicák nem zavarnak minket. De aki lakásban lakik, annak sem kell lemondania a komposztálásról, mert a közösségi kerteken túl, beltéri komposztálókba is gyűjthetitek a konyhai hulladékot. Nemcsak szép konyhai tárgyként, hanem hasznos eszközként is funkcionálnak.


Érdekesség: A gombafonalak internetszerű hálózatként szövik át a föld alatti részeket, különböző növények gyökereit is képesek összekapcsolni. Mikorrhiza a jelenség neve. A gombák segítik egymást a táplálkozásban, információkat is cserélnek, kommunikálnak a vándorló kémiai anyagokon keresztül.


De miért is jó a krumplihéjat és az almacsutkát a többi hulladéktól külön gyűjteni? Azért, mert a lebomlásuk után humusz keletkezik, ami táplálja a növényeket. A növények pedig tisztítják a levegőt, segítenek nekünk. Szépek és hálásak, még becézhetjük is őket.

Giliszták nélkül is lehet komposztálni, ha esetleg nem kedvelnéd a kis bőrizomtömlős állatokat. De ha mégis barátkoznál velük, akkor több leírást is találhatsz róluk az interneten. Mielőtt nekikezdenél, hogy eső után összegyűjtsd az összes árva földigilisztát, tudnod kell, hogy erre a célra csak két alfajuk alkalmas: a trágyagiliszta és a vöröslő giliszta. Szeretik a sötét helyeket és a nedvességet, mint Gollam. Csak ők szerencsésebbek a párkapcsolatokat illetően, sok utódjuk lesz, ha jól érzik magukat a dobozban. Ha ügyes vagy, akkor teljesen szagtalan lesz a komposztálás.

Ha bárki azt hinné, hogy unalmas dolog a környezettudatosság, annak érdekességként ajánlom a kávézacc vicces felhasználását. Például laskagombát csíráztathattok benne.


Érdekesség: A kávé a kőolaj után a második legjelentősebb árucikk a világon.


Szeptember a second hand hónapja, október 10. a komposztálás napja volt. Ha van kedved, tegyél egy próbát, gondolj a Földre, és máris jobban fogod kedvelni az őszi borús napokat!

(Krolikowski L. Lilian, legSzerb, Szerb Antal Gimnázium, Budapest)

Felnőtté válni

Nincs konkrét határ, maximum a törvény szabhatja meg, hogy mikortól számítasz felnőttnek. És az nem sokat számít, csak meghatározzák, mikortól kell elkezdened adózni és fizetni az életben maradásért. Ez is csak egy nézőpont.

De ez belülről másképpen alakul, nem lehet siettetni, sem hátráltatni. Mikor eljön az ideje, történik valami, amit a szükség okozott. Sokszor a külső kényszer, vagy a belső nyomás megköveteli, hogy úgy viselkedj, gondolkodj, gondoskodj, akár egy felnőtt. Bár vannak rítusok, amikhez köthető a felnőtté válás. Például bizonyos törzseknél a beavató szertartások, próbák, amiket a személyeknek át kellett élniük, és attól a ponttól számítanak felelősségteljes személynek. A nyugati világban mostanra ezt inkább az érettségihez kötik.

A felnőtté válás több lépcsőfokból, időszakból áll, és egyénenként ennek a ritmusa eltérő. De vajon mi is ez az érzés? Mikor megismered magad, mikor már meg tudod határozni, hogy ki vagy te, hogy mit kell tenned. Érzed már, hogy a döntéseidnek súlya van, és nem csak akkor, amikor már végbement, hanem még előtte. Mikor állsz és gondolkozol. Felelősséget vállalsz tetteidért, szavaidért, döntéseidért. Gyermekkorban szüleink, nagyszüleink, tanáraink felelnek értünk, de mikor felnőtté válunk, mi felelünk magunkért és másokért.

Máshogy látod a világot, mint előtte. Más a fogalom, az elme, a gondolat. De nincs egy meghatározott pont, nem lehet meghatározni. Megfejteni sem lehet, csak találgatni, kérdezni és kutatni, mind önmagunkban, mind másokban.

És ott a gondolat – mikor már elvileg a peremen állsz –, hogy miért akarjak felnőtt lenni. Hát nem jó az a felelőtlen élet gyermekként, mikor gondoskodnak rólunk és még az ételt is a szánkba rakják? S lehet, volt pillanat, mikor azt kívántad „Bárcsak már felnőtt lennék!”, mikor dacoltál szüleiddel, tanáraiddal, mert nem tehetted azt, amit te találtál megfelelőnek és kedvezőnek. Talán visszagondolsz, hogy milyen jó volt az a szabadság, mert az az volt, akkor törődött veled a boldogság, hiszen egy játszóházban éltél. Nem kellett a pénzre gondolnod, és most itt vagy. Rideg lehet első látásra, de nem korlátoznak, dönthetsz a saját nyereségedre, önálló lehetsz. És ezt mind akár felnőtté válás nélkül is teheted, de azt hosszú távon megbánhatod.

Felelősségteljesnek kell lenned a felnőtté váláshoz, de a legfontosabb, hogy ismerd önmagad és önállóan gondolkozz!

(Szekeres Bella, Kredenc, Hajnóczy József Kollégium, Pécs)

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés