6 ok, amiért érdemes zenét hallgatni

Ma már számos kutatás alátámasztja, hogy a zenehallgatás és az aktív zenélés jótékony hatással van az emberre. Nem csupán a testi, de a lelki folyamatokat is egyaránt befolyásolhatja. A zene nem csak motiválhat minket, de akár meg is gyógyíthat.

Azonban nem mindegy, hogy milyen zenét hallgatunk: a különböző műfajok, zenei stílusok más és más hatást gyakorolnak ránk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy csupán hallgatói vagy művelői is vagyunk a zenének.

1. Az aktív zenélés boldoggá tesz

A zene dopamint, vagyis „boldogsághormont” szabadít fel a szervezetben. A dopaminszintünket tovább növelhetjük, ha nem csak hallgatjuk, de énekeljük, dúdoljuk is a zenét, esetleg táncolunk rá. (Érdekesség, hogy a csokoládé is ezt a hatást éri el a szervezetben. Vagyis ha csokival a szánkban táncolunk egy zenére, akkor biztosan elérjük a kívánt hatást.) Bármilyen zene alkalmas erre, de ha olyan zenét hallgatunk, ami számunkra kedves, azzal növelhetjük a hatást.

2. Ellazít és megnyugtat

Zenehallgatás közben az agyhullámok megváltoznak, így légzésünk és szívverésünk lelassul, a dallam ritmusához igazodik. A lassú zene hatására megnyugszunk, ellazulunk. Ilyenkor csökkenti a stressz mértékét – vagyis mi magunk is befolyásolhatjuk az aktuális kedélyünket. Köztudott, hogy a stressz rendkívül káros, szóval a zene közvetlen módon segít elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket. Kutatások szerint erre a blues ritmusa és akusztikája a legalkalmasabb.

3. A zenetanulástól okosabbak lehetünk

A zenetanulás pozitív hatással van az intelligenciára. A zene alapja a matematika, vagyis hatékony lehet a reáltárgyak elsajátításában. Segít a koncentrációban, vagyis a komplex feladatokat jobban átlátjuk és könnyebben tudjuk megoldani őket. Az emlékezőképességet is javítja (fejből játszani, kottát tanulni). Ilyenkor az agyunkat „tornáztatjuk” és nagyobb százalékát használjuk fel. Ez segíthet megelőzni az Alzheimer-kór és más hasonló betegségek kialakulását. A kutatások szerint a komolyzene a legjótékonyabb.

4. Érzelmi és szociális készségek fejlesztése

A zenehallgatást már akár az „anya hasában” is elkezdheti a baba. A zene segítségével a picik könnyeben tudják feldolgozni és kifejezni érzéseiket és érzelmeiket. Akkor a leghatékonyabb, ha a szüleivel hallgat zenét. Ilyenkor ugyanis látja, a szülők reakcióit. Vagyis mások érzéseinek és érzelmeinek feldolgozásában, megértésében is segít nekik.

5. Gyógyít

A zenehallgatás következtében felpörög a szervezet Immunoglobulin-A-termelése. Ez az ellenanyag ellenállóbbá tesz minket a vírusokkal és betegségekkel szemben. Ha pedig már betegek vagyunk, segítségével előbb gyógyulunk meg. Számos terápia alapja a zene. Ilyen a hang- vagy gongterápia, melyeknek a fent említett állapot elérése a célja.

6. Erőt ad

Számos testépítő és sportoló hallgat zenét az edzés során. Természetesen azért, mert zene hatására nagyobb teljesítményt érhetünk el. A zene ütemét felvéve nagyobb erőt tudunk kifejteni. A vidám dalok alatt gyorsabban futunk és nagyobb súlyt bírunk el, mint egy átlagos, lassú szám közben.

Ha te is szeretnéd érezni a zene jótékony hatását, hallgasd magyar szerzők dalait is, ha pedig úgy érzed, felkészültél, töltsd ki a Nagy Diák Zenei Tesztet és nyerj értékes ajándékokat!

(Reisinger Márk)

Fotók: Pexels.com