7 érdekesség a spanyolokról

Az egyik legismertebb spanyol (mediterrán térségben jellemző) szokás az úgynevezett siesta. A szó jelentése: hatodik óra, és arra utal, hogy a munka megkezdése utáni 6. órában „jár a pihenés”. A mindennapokban ezt a kisboltok és szolgáltatások nyitvatartási idejében tapasztalhatjuk meg: délután 2 és 5 között zárva tartanak. Cikkünkben 7 érdekes spanyol szokást mutatunk be.

  1. Nem sietnek el semmit, ráérősen élnek

A spanyoloknak van egy érdekes mentalitásuk. Semmit nem sietnek el, mindent ráérősen csinálnak. Ezáltal természetesen kevesebbet is stresszelnek. Mindenki késik mindenhonnan, és ez a normális náluk – senki nem szólja meg ezért őket. Az ügyintézés is órákba telik, és ez a tény senkit sem zavar.

  1. Tapas-kultúra

A spanyoloknál minden olyan ételt, amit pici adagokban fel tudnak tálalni, tapasnak hívnak. Ez lehet mini szendvics, tenger gyümölcse, sült krumpli stb. A szó eredetének egyik változata szerint régebben a poharakra kistányért raktak, hogy ne másszanak bele az ételbe a bogarak. Az ital mellé fogyasztott kis falatokat ezekre a tányérokra helyezték (a fedő spanyolul tapa).

  1. Gyerekek a bárokban

A spanyoloknál teljesen normális az a jelenség, hogy egy kisgyereket bevisznek a szülők egy bárba. Amíg a szülők mulatoznak, jól érzik magukat, addig a gyerekek alszanak mellettük, így az sem szokatlan, ha éjszakákba nyúlik ez a program.

  1. A személyzet szedi a szemetet

A spanyol emberek számára egyértelmű dolog, hogy amit ők véletlenül leejtenek a földre, vagy szemetelnek, azt a személyzetnek kell feltakarítani utánuk.

  1. Félnek a keddi naptól

Az emberek félnek a keddtől. Ezeken a napokon nem szabad házasodni, utazni vagy másik házba költözni. Ezt azzal magyarázzák, hogy a keddi nap Aresnak, a háború istenének a napja. Ezért is hívják a keddi napot „Martesnek”.

  1. Kézmosás hiánya

A spanyol emberek nem mosnak kezet sem amikor haza érnek, sem WC után, mivel úgy gondolják, ezek elég tiszta helyek és nem szükséges a kézmosás sem.

  1. Tömegközlekedés

Ha busszal szeretnénk menni, akkor a buszt meglátva inteni kell a karunkkal a sofőrnek, mert ha csak állunk a megállóban, a busz tovább hajt. Buszra csak első ajtón szállhatunk fel, így Spanyolországban nem lehet bliccelni a buszokon.

(Kruczler Boglárka, Színes Budai Valóság, A budai kultúrkör lapja)