9 + 1 tipp a balesetmentes nyaraláshoz

A meleg, a kiránduló- és a strandszezon elérkeztével nem árt, ha tisztázunk néhány fontos szabályt a biztonságos kikapcsolódás érdekében. Akármerre is tervezzük a nyaralásunk, az első és legfontosabb, amit meg kell jegyeznünk, az az, hogy a szabályok a biztonságunk érdekében vannak, nem azért, hogy a szabadságunkat korlátozzák.

Elengedhetetlen ezért a KRESZ, a balesetmentes közlekedés szabályainak ismerete. Fontos, hogy könnyedén felismerjük az erdei vagy más túraútvonalak jelzéseit, figyelembe vegyük a tópartokon felállított táblákat, hogy az adott víz alkalmas-e a fürdőzésre. A biztonságos nyaralás érdekében összeszedtünk 9 + 1 tippet, amit ha betartasz, kevésbé eshet bajod.

  1. A jó idő beálltával egyre gyakrabban vesszük elő biciklijeinket a közlekedés megkönnyítésére vagy épp túrázás céljából. Még induláskor elengedhetetlen, hogy alaposan átnézzük kerékpárunkat és megbizonyosodjunk róla, hogy műszakilag kifogástalan állapotú.
  2. Fontos a megfelelő védőöltözet, biciklizéskor a bukósisak használata, és a láthatóságról való gondoskodás mellénnyel és lámpákkal. Gyalogtúrák megtételéhez a meleg ellenére zárt, a bokát biztosan tartó cipőt és hosszú szárú nadrágot javaslunk, előbbit a ficamok és más sérülések, utóbbit a csípések és horzsolások elkerülése végett.
  3. Nyáron többször figyelmeztetnek minket a hírek a kullancsok okozta veszélyekre, a szúnyogok és más rovarok okozta kellemetlenségekre, ezért ajánlott a különböző rovarriasztó spray-k használata. Maximálisan úgy bizonyosodhatunk meg arról, hogy elkerültek minket a vérszívók, ha kirándulás után otthon vagy a szálláshelyen alaposan átvizsgáljuk magunkat. A rovarriasztó mellett érdemes magunkkal vinnünk sebfertőtlenítőt és kötszert is.
  4. A kirándulásokon történő esetleges mérgezési balesetek elkerülése érdekében soha, semmilyen körülmények között ne együnk meg kirándulások alkalmával, természetben talált növényi részt, gyümölcsöt, gombát! Csak és kizárólag otthonról hozott vagy büfében, étteremben vásárolt ételt fogyasszunk!
  5. Mindegy, hogy túrán, strandon, fesztiválon vagyunk, a nyári hőségre való tekintettel kivétel nélkül, minden esetben legyen nálunk víz! A testmozgás és a nagy meleg eredményeként előfordulhat, hogy több folyadékot veszít a szervezetünk, mint amennyit beviszünk, ez pedig kiszáradáshoz vezethet. Ennek tünetei leggyakrabban fejfájás, fáradtság, ájulás, szédülés, száraz szemek vagy ajkak, izomgyengeség. A vízfogyasztásról legkönnyebben a strandon és a fesztiválokon feledkezhetünk meg. Az alkoholtartalmú italok és a kávé fogyasztása nem minősül hasznos folyadékbevitelnek, az alkohol és a koffein csak még inkább dehidratálja szervezetünket, megnövelve ezzel a kiszáradás esélyeit.
  6. Italt csak közvetlen ismerősünktől fogadjunk el, megbízható helyen vegyünk magunknak! Vigyázzunk az italunkra, azt soha ne tévesszük szem elől! Ha van rá lehetőség, csavaros tetejű üdítőt válasszunk, így biztosabban kerüljük el, hogy bármi úgy kerüljön az italunkba, hogy nem vesszük észre.
  7. Alkoholfogyasztás után vízbe menni nem ajánlott, előfordulhat ugyanis, hogy a bódultság miatt tévesen ítéljük meg úszástudásunkat. Közvetlenül evés után, teli gyomorral sem javasolt vízbe menni, mert az evés utáni fiziológiai állapot az arra hajlamos személyeknél a hideg víz hatásával együtt nagy megterhelést jelent a szívnek. További veszélyforrást jelenthet felhevült testtel hirtelen vízbe ugrani. Ennek oka az, hogy a hirtelen hideghatás reflexes légzésmegállást, keringési zavarokat és életveszélyes szívritmuszavart okozhat.
  8. Ha vízparton nyaralunk, fontos figyelnünk a táblákat, hogy kijelölt fürdőhelyen megyünk-e a vízbe. A felállított vízmélységet jelző táblákon ne menjen túl az, akinek bizonytalan az úszástudása! Fordított esetben, ha túl sekély a víz, ne ugorjunk fejest, de a baleset megelőzése érdekében semmi mást sem. Figyeljük a viharjelzéseket, időjárás-előrejelzést, és vihar, veszély esetén ne menjünk a vízbe!
  9. Lehetőség szerint dél és 3 óra között ne legyünk a napon, vagy ha mégis, használjunk magas faktorú naptejet és sapkát vagy kalapot! Ne felejtsünk el eleget inni!

+1 Minden esetben figyelj társaid épségére is, legyetek akár túrán, fesztiválon vagy a strandon!

A cikket az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága támogatta