2022-es Forma 1 rekordok – Verstappennel az élen

Miután tavaly a legutolsó pillanatban dőlt csak el a világbajnoki cím sorsa, idén nagyon hamar tudni lehetett, hogy címvédés lesz a Forma-1-ben. Ennek ellenére nem volt egy unalmas szezon, az új technikai szabályok, illetve az idény lefolyása is szolgáltatott beszédtémákat és érdekes statisztikákat.

 

Max Verstappen dominanciája idő előtt eldöntötte a világbajnoki cím sorsát. Pedig nagyon nem így indult, hiszen az első három futamon kétszer is nullázott, Charles Leclerc pedig ezt kihasználva már 46 ponttal vezetett. Utána viszont egy hibátlan teljesítménnyel is nehéz lett volna nyerni a monacóinak és a Ferrarinak, hiszen Verstappen számos korábbi rekordot adott át a múltnak, köztük a legnagyobb ledolgozott különbséget az éllovashoz képest.

Verstappen összesen 15 futamgyőzelme megdöntötte Michael Schumacher és Sebastian Vettel korábbi rekordját, a két német ugyanis 13 nyert futamig jutott.  A 15 győzelemből ráadásul kilencszer is úgy nyert, hogy nem az első rajtkockából indult, így ez is új rekord. Olyanra sem volt példa korábban, hogy hét különböző rajtkockából is nyerjenek futamot egy idényen belül, úgyhogy már ez is a holland pilóta nevéhez fűződik. Verstappen ezzel a saját egyéni csúcsait is megjavította, hiszen idén először tudott az első négy rajtkockáról indulva is győzni.
A legrosszabb rajthelyről indulva Belgiumban nyert, amikor a 14. pozícióból kezdte a futamot. A holland 454 világbajnoki pontja szintén egyedülálló rekord, ami még az egyre hosszabb idényekben is nehezen felülmúlható. Az idei 22 futamos rekordhosszú versenynaptár 2023-ban várhatóan tovább növekszik.

 

Verstappen mellett a Red Bull is elképesztő rekordokat döntött meg. A tavalyi évet is beleszámítva ugyanis 19 futamon keresztül állt valamelyik Red Bull pilóta a dobogóra, a korábbi rekordot a Williams 1993-1994 között, valamint a Mercedes 2014 és 2015 között tartotta 17 ilyen futammal.

Fernando Alonso 41 évesen is a mezőny tagja, és nyáron két éves szerződést írt alá az Aston Martinnal. A spanyol idén megdöntötte a tavaly visszavonuló Kimi Räikkönen legtöbb rajtját, és amennyiben még két évig marad, akkor első pilótaként a 400 futamot is elérheti. Amit már elért, az a minden idők leghosszabb karrierje, amit eddig Michael Schumacher tartott 1991 és 2012 között. A spanyol 2001-ben debütált, és jelenleg 2024-ig biztosan tervez.

Sebastian Vettel bár új rekordot nem állított fel búcsúidényében, de mégis van néhány, amelyet nem tudtak elvenni tőle. A német versenyző 2011-ben 15-ször szerezte meg az első rajtkockát, ami abszolút rekord, ahogy a 2013-as sorozatban aratott 9 futamgyőzelme is. A négyszeres világbajnok 2011-ben összesen 739 kört töltött az élen (Verstappen idén közel 100-zal kevesebbet), nem mellesleg a mai napig a legfiatalabb világbajnok.

Lewis Hamilton is számos rekordot döntött már meg Forma-1-es pályafutása során, 2022-ben viszont inkább negatív csúcsokat ért el. 2007-es debütálása óta ez volt az első idény, hogy sem időmérőt, sem versenyt nem tudott nyerni a hétszeres világbajnok. Így bár tavaly beállította, de megdönteni nem tudta Michael Schumacher rekordját, aki szintén 15 éven keresztül tudott minden évben futamot nyerni. Hamilton idei új csapattársa, George Russell ugyan egy futamot behúzott, de a Mercedes utoljára 10 éve állt meg egy pole pozíciónál és futamgyőzelemnél.

Bár 2022-ben mindössze 5 versenyző tudott futamot nyerni, közülük ketten is első győzelmüket ünnepelhették. Carlos Sainz Nagy-Britanniában, George Russell pedig Brazíliában szelte át elsőként a célvonalat. Érdekesség, hogy a másik három versenyzővel (Max Verstappen, Charles Leclerc, Sergio Perez) ellentétben ők ketten nem is nyertek több futamot.

(Horváth Ádám)