Az álmok néha nyomasztóak, de ablakot nyitnak a tudattalanodra

Mik is az álmok? Érzelmek, cselekmények és képek sokasága, amelyek akaratlanul jelennek meg az alvás szakaszaiban. Az álmok nagyon különbözőek egymástól és különlegesek, mai napig sem tudják a neurológusok és a pszichológusok kétségkívül meghatározni mi az álmodás valós oka, illetve mi a jelentése, célja. Az álmok sokféle természetűek lehetnek – izgalmas, ijesztő, káprázatos vagy kalandos jellegűek is. A normál hétköznapoktól eltérően lehet érdekes, abszurd vagy akár hátborzongató is. Az álom alapja kapcsolódik az álmodó életéhez, terveihez és vágyaihoz. Olykor az álmok adhatnak inspirációt vagy útmutatást a való élethez.

REMélem szépeket álmodtál

Az álmodás leginkább egy alvás fázishoz köthető – a REM-hez – ami az éjszaka folyamán akár többször is visszatér. Amikor a REM fázisban vagyunk akkor gyengül az izomtónus, vagyis ez az oka annak, hogy amikor az álmunkban futunk akkor nem kezdünk el kapálózni a lábunkkal. Több gondolat is létezik annak magyarázatára, hogy miért álmodunk, de egyik sem tudja bizonyítani, hogy miért jelennek meg éjszakánként különös és ismerős képek az agyunkban. Szinte mindenki álmodik olyan arcokkal, amely nem tűnik számára ismerősnek. Előfordulhat az is, hogy álmodás közben ismerős az arc, ám mikor felébredünk már teljesen idegen számunkra. Sokan ijesztőnek találják ezt a jelenséget főleg, hogy egy kutatás szerint az álmokban felbukkanó idegenek az esetek nagy részében férfiak, viselkedésük fenyegető, agresszív és valamilyen nyomasztó vagy félelmetes jelenetben szerepelnek.

Ki vagy te?

Idegennel álmodni különböző dolgokat jelenthet a spirituális vélekedések szerint, de mi a tudomány szempontjából jártunk ennek utána inkább. Két fő elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért bukkannak fel ismeretlen arcok az álmokban. Az első azt mondja, hogy ezek az arcok valójában ebben a formában nem létező személyéhez tartoznak: számunkra ismerős arcok keverékei csupán, és az agyunk generálja őket. Egy másik elmélet szerint az agyunk nem képes magától arcokat kitalálni, létrehozni. Annyi biztos, hogy ismeretlen arccal önmagában álmodni semmi rosszat vagy vészjóslót nem jelent, szimplán az agy információfeldolgozáshoz van köze.

Álomdinamika

Az álmok intenzitása befolyásolható az érzelmi állapottól, a fizika és mentális egészségtől, valamint az alvási körülményektől függően. Például egy stresszes héten intenzívebbek lehetnek az álmok, míg nyugalmasabb időszakban általában sokkal kevésbé intenzívebbek. Maga az alvás egy több ciklusból álló folyamat. Az első szakaszban csupán csak pár másodpercesek, de később akár tarthat 20-30 percen keresztül is. Átlagosan 3-4 alkalommal álmodunk egy alvás ciklusban ez egyeseknél lehet akár hét is. Viszont, ha nem alszunk eleget az alváshiányhoz vezethet, ami pedig gyengíti az immunrendszert és kevésbé tudunk oda figyelni, hogy mi történik körülöttünk, illetve ennél akár súlyosabb következményei is lehetnek.

Az vagy amit megálmodsz?

Az álmok nem csupán a mindennapi életünk tükrei, hanem lehetőséget adnak belső világunk felfedezésére érzelmeink és vágyaink megértésére. Ahogy a kutatások és a személyes tapasztalatok is mutatják, az álmoknak van valóságalapja de ugyanakkor magukban hordozzák a képzelet határtalan lehetőségeit is. Talán sohasem fogjuk teljesen megérteni az álmok minden nézőpontját, de az biztos, hogy minden egyes álom egy újabb lépés az önmagunkkal való mélyebb kapcsolat felé.

Tehát legközelebb amikor álmodunk érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkodni azon a kérdésen, hogy mit mondhat az adott álom a valóságunkról és rólunk, vagyis magunkról.

(Kovács Melinda)

Képek: Kovács Melinda

Források: www.evamagazin.hu, magyarnemzet.hu, femina.hu