Apró tippek az őszi megfázás ellen: hogyan maradjunk egészségesek a hideg hónapokban?

Sárgulnak a levelek, lágy szél fújja a hajunkat, és töprengünk, hogy vegyünk-e fel kabátot vagy elég a pulóver. Az ősz egy gyönyörű évszak, ám a hűvös, esős napok sokak számára a megfázások időszakát jelentik. Ha nem szeretnél hetekig mindenkit kérdezgetni, hogy van-e zsebkendője, itt van néhány egyszerű, mégis hasznos tipp, amivel megelőzheted vagy épp legyőzheted a náthát.

Ha szeretnénk elkerülni az őszi megfázást, az első lépés az immunrendszerünk erősítése. Közismert, hogy a C-vitamin igen hatékony fegyver a náthával szemben, de sokan elfelejtik, hogy a D-vitamin szerepe ugyanolyan jelentős, különösen ősszel és télen, amikor kevesebb napfény ér minket. C-vitamint nagy mennyiségben tartalmaznak többek között a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök vagy a paprika. Emellett D-vitamint érdemes étrend-kiegészítő formájában szedni, kifejezetten akkor, ha keveset tartózkodsz a szabadban. (A D-vitamint K2-vitaminnal együtt kell szedni, mert anélkül nem szívódik fel megfelelően.) Emellett az olyan ásványi anyagok is nagyon fontosak, mint például a magnézium és a cink, hiszen ezek szintén segítenek a vírusokkal és baktériumokkal szembeni küzdelemben.

Amikor már érzed, hogy kapar a torkod, vagy kezdesz berekedni, érdemes az egyik legősibb megoldáshoz fordulni, a gyógyteákhoz. A kamillateának a gyömbérteához hasonlóan gyulladáscsökkentő-, míg a hársfatea köptető-, illetve izzasztó hatású, ami a lázas állapotokon is segíthet. Célszerű ezeket a teákat cukor helyett mézzel fogyasztani, mivel az utóbbi antibakteriális hatása fertőtleníti a torkot. Itt azonban érdemes körültekintőnek lenni, mivel a túl forró teába csorgatott méz a hő hatására veszít hatékonyságából.

A nagyi által javasolt népi gyógymódok talán nem tűnnek tudományosan megalapozottnak, de sok esetben valóban hatásosak. Erre a legjobb példa a húsleves, ami nem csak szívünket melengeti meg, de a benne lévő zöldségek, fűszerek és a hús tápanyagokban gazdag folyadékot kínálnak, amelyek mind erősítik az immunrendszerünket. Valamint hidratál és gyulladáscsökkentő hatása is van, amit egyes kutatások igazolnak. A népi gyógyászat egyik csodaként ünnepelt készítménye a fokhagyma. Az erős illatú zöldség antibakteriális és vírusgátló hatású, így természetes módon segíthet a megfázásos tünetek leküzdésében. Ha elbírja a gyomrod, nyersen is fogyaszthatod, de ha nem vagy ennyire merész, főzd bele egy levesbe, vagy megsütve kenheted egy kis pirítósra.

Ha megfájdul a fejed biztosan azt a kérdést hallod először, hogy „ittál eleget?” És ez nem véletlen. Amikor rosszul vagyunk, akkor a legfontosabb feladatunk, hogy megfelelően hidratáljuk szervezetünket. Természetesen így van ez megfázás esetén is. A testnek azért van szüksége sok folyadékra, hogy ki tudja üríteni a vírusokat, és hogy a nyálkahártyák megfelelően működjenek. A víz, a teák és a levesek mind-mind hozzájárulnak ehhez. Azonban nem mindegy milyen folyadékot juttatunk a szervezetünkbe. Az alkoholt és a koffeint kerülni kell nátha esetén, mivel ezek az italok tovább száríthatják a szervezetet. Mindemellett a másik sokszor hangoztatott, de annál lényegesebb tanács, hogy öltözzünk rétegesen. Bármennyire is triviálisnak tűnik, az öltözködés jókora szerepet játszik a megfázás megelőzésében. Ősszel az időjárás gyakran változékony, a hőmérséklet ingadozik és naponta többször leszakadhat az ég, így könnyen megfázhatunk, ha nem öltözünk fel megfelelően. A réteges ruházat segít alkalmazkodni és megakadályozza, hogy kimelegedj, megizzadj vagy megfázz. Egy könnyű sál vagy egy vékony kabát elég lehet, hogy ellenállóbbak legyünk a hirtelen időjárás-változásokkal szemben.

Mindezen elővigyázatosság mellett hajlamosak vagyunk nem elég komolyan venni a megfázást. Sokan bemennek az iskolába vagy dolgozni és egy-egy fájdalomcsillapítóval elintézni a dolgot, mintha mi sem történt volna. Pedig a pihenés kulcsfontosságú a gyors felépüléshez. Amikor beteg vagy, a testednek extra energiára van szüksége, hogy harcoljon a vírusok ellen. Ha nem pihensz eleget, a megfázás tovább tarthat, és akár súlyosbodhat. Így az alvás megfelelő mennyisége és minősége is fontos, hiszen ezalatt a szervezet regenerálódik, és erősíti az immunrendszert.

Végeredményben az őszi megfázás ellen a sok fegyver közül az előrelátás és az immunerősítés a legfontosabb. Vitaminok, gyógyteák, népi praktikák – ezek mind segíthetnek abban, hogy elkerüld a náthát, vagy gyorsabban meggyógyulj. A pihenés és a folyadékbevitel legalább annyira fontos, mint a különféle gyógymódok, és ha mindezt megfogadod, akkor talán idén neked is sikerül elkerülnöd a náthát!

(Szalai Maja)