Áttörte az idő falát a Retro DUE-tábor

A legoptimistább várakozásokat is felülmúló sikerrel zárult Balatonkenesén a Retro DUE-tábor, vagyis az elmúlt negyven év médiatáborozóinak nosztalgiatalálkozója.

Közel nyolcvan volt táborozó jött el szeptember 7-11. között Balatonkenesére, ahol a szervezők igazi DUE-tábort építettek fel, vagyis a nagyok kicsiben újra átélhették a lapszerkesztés és a műsorkészítés izgalmait. A Retro DUE-táborban minden korosztály képviseltette magát az először 2022-ben táborozó 18 évestől a 60 évesnél idősebbig, aki már az első, 1982-es rádiós táborban is ott volt.

„Elképesztő volt látni, hogy ezek az emberek a Retro DUE-táborban minden probléma nélkül együtt dolgoztak és buliztak. Olyan emberek, akik 20-30 éve a DUE és a szakma közelében sem jártak, egy órán belül felvették a tábor ritmusát” – mondta a DUE Online-nak Herczeg Zsolt szervező.

A szerda estétől vasárnap reggelig tartó Retro DUE-táborban a Retrókák névre hallgató rádiós csoport Reggeli Ébresztő Műsort, esti magazinműsort és krónikát készített, a Zsúrnál?! csoport Partilap címmel újságot adott ki, a Fotográfusok pedig a retro fogalmát körüljáró kiállítást nyitottak az alkotásaikból.


A Szabadegyetem elnevezésű előadássorozat keretében Kruzslicz Dáviddal és Kiss Gáborral a Szeretlek Magyarország Médiacsoport létrehozásának tapasztalatairól, Maracskó Sándor pilótával a légiközlekedésről, dr. Szayly Józseffel a közszolgálati médiáról, Turányi-Vadnay Szabolccsal a virtuális és kiterjesztett valóságról, dr. Balázs Gézával a közösségek válságáról, Kecskeméti Dáviddal és Kovács Orsolyával az újraélesztésről, Varga G. Gáborral és Korpa Melindával pedig a kommunikációs tanácsadásról beszélgettek a résztvevők, akik a DUE-turi nevű helyszínen több száz régi tábori újság, fotó, póló és egyéb relikvia között hajnalig tartó beszélgetéseken idézték fel a tábori emlékeiket.

A „Vissza, hallgató!” című programon régi tábori rádióműsorokat hallgattak meg, és megemlékeztek az elhunyt barátokról. A Rádiós látványkonyhában Kuti Sándor egy STM 310-es orsós stúdió magnetofon segítségével idézte fel a régmúlt idők technológiáját. Volt kalandtúra vetélkedővel, szombaton este pedig megünnepelték a DUE 33. születésnapját, Ki Mit Tud?-ot rendeztek és hajnalig buliztak a nosztalgiatábor tagjai.

A Retro DUE-tábor vezetője Kuti Sándor volt, akinek munkáját helyettesként Herczeg Zsolt, Turányi-Vadnay Szabolcs és Zala Orsolya segítette. A rádiós csoportot Királyhegyi Zsuzsanna, Kiss Gábor és Érsok Zoltán, a fotográfus csoportot Kecskeméti Dávid, az újságkészítőket pedig Turányi-Vadnay Szabolcs irányította. A technikai hátteret Balázs István, Bodonyi Dániel és Bocz Márton biztosította, a szervezésben Reisinger Márk, Kovács Gabriella és Klebercz Kriszta közreműködött. További információk a Retro DUE elnevezésű Facebook-csoportban találhatók.