Az Oscar Gála legkínosabb pillanatai

Az Oscar Gála legkínosabb pillanatai

Az Oscar Gála a filmvilág egyik legjelentősebb díjátadója. Évente több millió ember követi élőben, hogy szurkoljanak kedvenc színészeiknek vagy filmjeiknek. Ugyanakkor ez a szám évről évre csökken, köszönhetően a minden évben felbukkanó botrányok miatt. Most ezekből szedtem össze a legemlékezetesebbeket, a Will Smith – Chris Rock balhé lapszélére, amely abszolút mértékben dominálta az idei eseményt.

  1. Marlon Brando és az Indiánlány – 1973

A 45-ik díjátadón Brando kapta meg a legjobb színésznek járó Oscar-díjat A Keresztapa filmért. Viszont nem jelent meg a gálán, hogy azt átvegye. Maga helyet egy amerikai őslakos aktivistát küldött el, hogy utasítsa el a szobrot, így tiltakozva Hollywood és az indiánokkal szembeni igazságtalan gyakorlat miatt.

Marlon Brando viszonya sosem volt harmonikus a filmgyárral, de evvel a húzásával még jobban kiélezte az ellenszenvet. A közönség sem volt éppen elragadtatva ettől. Folyamatosan kifütyülték a fiatal lányt, aki szépen udvariasan olvasta fel tiltakozó levelét.

  1. Mesztelen Férfi a Gálán – 1974

Egy évvel a Brando „beszéde” után, egy újabb emlékezetes eset történt. Az évi műsor házigazdája David Niven éppen Elizabeth Taylort kívánta a színpadra hívni, hogy átadja a “Legjobb filmnek” járó díjat. Amikor egy béke jelet mutató pucér férfi futott át mögötte a színpadon. A szóban forgó férfi Robert Opel fotós volt, akinek (saját bevallása szerint) célja az volt, hogy tükröt mutasson a túlságosan konformista társadalomnak.

Niven szerencsére jól reagált az esetre, s a tőle megszokott visszafogott humorral mindössze ennyit mondott: „Hát nem csodálatos belegondolni, hogy valószínűleg az egyetlen dolog, amivel ez a férfi mosolyt fakaszt, ha levetkőzik, és feltárja a hiányosságait?”

Opel később úgy nyilatkozott az esetről, hogy az embereknek nem kellene szégyenkezniük a meztelenség miatt. Sajnos a fotós öt évvel később tragikus hirtelenséggel hunyt el, egy félre sikerült rablás során.

  1. Seth MacFarlane ámokfutása – 2013

A Family Guy alkotóját sokan szeretik, és még többen utálják alpári és sokszor sértő humora miatt. Emiatt is volt meglepő, hogy őt kérték fel a 2013-as est házigazdájának. MacFarlane nem is fogta vissza magát, s megteremtette a sokak által legrosszabbnak tartott ceremóniát.

MacFarlane igazán kényelmetlenné tette a közönséget már az elején, amikor előadott egy zenés számot azokról a színésznőkről, akiknek a melleit láthattuk a filmvásznon. Már ez megalapozta a közutálatot, amit a műsor után kapott, ám az est további részében is folytatta a sokak által egyenesen „rosszindulatúnak, és szexistának” nevezet poénjait.

Azóta nem is vezetett semmilyen díjátadót, s a jelenlegi polkorrekt viszonyok között valószínűleg nem is fog többé.

  1. James Franco és Anne Hathaway műsorvezetése – 2011

Ám mégsem őt tartják a valaha volt legrosszabb műsorvezetőnek. Két évvel korábban, az akkor nagyon jól menő James Franco-t és Anne Hathaway-t kértek fel az Oscar gála lebonyolítására. Sajnos egyikük sem tudta beváltani a hozzájuk fűzött reményeket.

Sok kritikus rámutatott arra, hogy Hathaway túl keményen próbálkozott, hogy vicces legyen míg Franco nem elég keményen. A legkínosabb pillanat az volt, amikor fordított nemi szerepekben Franco szaténrózsaszín ruhát, Hathaway pedig szmokingot viselve lépett a színpadra. Az embereket nem nyűgözte le, sőt!

Talán nem véletlen, hogy az utóbbi években nem volt házigazdája a programnak.

  1. Az Alelnök smink győzelme – 2019

Úgy tűnik a nyertesek, nem ismerték egymást, mielőtt a színpadra léptek volna. Más magyarázatot nem lehet találni arra, ami történt.

Egyikük elkezdte a beszédet, majd elhallgatott miután a kollégája kibontotta saját beszédét, s megparancsolta neki, hogy olvassa azt fel. A harmadik nyertes is csak akadozva be csatlakozott egy saját papírral. Majd egy idő után, elkezdtek neveket összevissza bedobálni, bármilyen kontextus nélkül.

A stáb elkezdte lejátszani őket, de ennek ellenére tovább folytatták a kínos beszédet. Próbálták megfejteni a kézírásukat miközben egyszerre beszéltek összevissza. Csupán azután álltak le miután a színpad világítása is lekapcsolt.

Tanulság: Ha jelölt vagy, készítsd elő és próbáld el a beszédet függetlenül attól, hogy nyersz vagy veszítesz.

  1. Rob Lowe és Hófehérke duettje – 1989

Az 1989-es Oscar-díjátadó megnyitóját legnagyobb jóindulattal is zavarba ejtőnek lehet jellemezni. Olyannyira, hogy az ott lévő sztárok sem bírtak eldönteni, hogy kínjukba nevessenek vagy szégyenkezzenek.

Rob Lowe duettet énekelt Eileen Bowman színésznővel, aki Hófehérke üdvözölte a nézőket.  Ketten előadták Tina Turner slágerének a Proud Mar-nek egy durván szexualizált feldolgozását, amely több mint 10 percig tartott,

Mennyire volt rossz? 17 hollywoodi sztár, köztük Julie Andrews, Paul Newman és Gregory Peck alá írt egy nyílt levelet, amelyben az előadást szégyenletesnek nevezték az egész filmipar számára. Nem sokkal később, a Disney pert indított az Akadémia ellen, a karakterének jogosulatlan használata miatt.

  1. Janet Patterson-ról való megemlékezése – 2017

A díjátadónak szinte állandó szegmense, hogy megemlékeznek az előző évben elhunyt filmesekről egy videó formájában. Az utóbbi években ez a részt is egyre több kritika éri, a zeneválasztás vagy az egyes szereplőkön való hamar túllépés miatt. Ám 2017-ben erre is sikerült ez lapáttal rá tenni.

Ugyanis a négyszeres Oscar jelölt Janet Patterson jelmeztervező helyére Jane Chapman producer fényképét használták fel, aki még mindig jó egészségnek örvend. A helyzetet súlyosbította, hogy a két nő nagyon jól ismerte egymást, emiatt Chapman jogosan “összetört”, amikor meglátta a fényképét. Az Akadémia alig bírt bocsánatot kérni az incidens miatt

  1. Kaliforniai Álom „Győzelme” – 2017

Az az évi műsor még sem emiatt lett hírhedt. Hanem amikor Faye Dunaway és Warren Beatty felolvasta a legjobb filmnek járó díj nyertesét, létrehozva az Oscar történetének legkínosabb incidensét.

Ugyanis Beatty-nek véletlenül a legjobb színésznőt kihirdető borítékot adták oda, ami Emma Stones nevét tartalmazta. Hirtelen ő sem értette, hogy mi történik és próbált valami kibúvót keresni, amikor Dunaway kivette a kezéből a borítékot és teljes nyugodalommal kihirdette a Kaliforniai álmot, mint győztest.

Hogy még kellemetlenebb legyen a helyzet, a Kaliforniai álom szereplői és stábja már a színpadon volt, amikor a műsor szervezői kijavították a hibát, és bemondták, hogy valójában a Holdfény című film nyert.

+ Az egyes győztesek lejátszása a színpadról.

Utolsó példának nem egy konkrét esetet hoztunk, hanem egy jelenséget, amely átövezi az Oscart. Ugyanis Az ún. nevezett „kevésbé fontos díjak” átvételi beszédéit rendszeresen szakítják meg. Ez nem csupán elég modortalan, de kifejezi, hogy magát az Akadémiát nem érdekli a kisebb díjak nyertesei.

A leghíresebb ilyen eset amikor Glenn Hansard és Markéta Irglová elnyerte a legjobb eredeti dalért járó díjat 2008-ban. Mindkettőjüket elöntötte az érzelmek. Elöször Hansard vette a mikrofont kézbe, hogy köszöntet mondjon. Amikor viszont Irglová odahajolt, a műsort megszakították zenével, s mielőtt szóhoz juthatott volna kénytelen volt lelépni a színpadról a társával.

Szerencsére az akkori műsorvezetőnek Jon Stewart-nak helyén volt a szívé és később visszahívta Irglovát a színpadra, hogy elmondhassa beszédét, és átélje a jól megérdemelt Oscar-pillanatot.

(Németh Máté)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Az Oscar Gála legkínosabb pillanatai

Oszd meg a Facebook-on!

Az Oscar Gála legkínosabb pillanatai

Oszd meg a Facebook-on!

X