Berta Tamás: a közlekedésbiztonság és a kulturált közlekedés mindig az egyéneknél kezdődik

Berta Tamás: a közlekedésbiztonság és a kulturált közlekedés mindig az egyéneknél kezdődik

Minden ember közlekedik. Akár gyalogosan, kerékpárral vagy autóval, de a forgalom része. Viszont nem mindegy, ezt milyen minőségben tesszük meg. Berta Tamást, a Közlekedéstudományi Egyesület közlekedésbiztonsági tagozatának társelnökét a Közlekedési Kultúra Napjáról kérdeztük, mit is jelent igazából ez a fogalom.

Mikor és mióta tartják a Közlekedési Kultúra Napját?

A Közlekedési Kultúra Napja most már tradicionálisan május 11. Ennek hosszú előzménye, hogy az ENSZ közgyűlés megszavazott egy globális méretű összefogást a közlekedésbiztonság javítása érdekében, aminek folyamán 2011 május 14-kén kezdetét vette egy világméretű akció és ehhez kapcsolódóan 2015-ben itthon kuriózumként elindult a Közlekedési kultúra napja. Ezt az időpontot tartjuk minden évben és idén ez már a nyolcadik alkalom lesz.

Mire hívja fel ez a kezdeményezés a figyelmet?

Egyszerre több dologra. Nem akartuk, hogy közlekedésbiztonsági nap legyen, azt szerettük volna, hogy a közlekedési kultúráról szóljon. Mindent ideértünk, ami a közlekedésnek a szép oldala. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ebben a közös tevékenységben úgy kell eljárnunk és viselkednünk, hogy mindenki biztonságban legyen és hazaérjen. Ráadásul tegyük ezt úgy, hogy jó érzéssel tudjunk közlekedni, részt venni a közlekedésben, a forgalomban. De ezentúl olyan dolgokat is be szeretnénk mutatni, amelyeknél nem feltétlenül tudatosul, hogy a közlekedési kultúra része. Például milyen gyönyörű útjaink, hídjaink, körforgalmaink vannak.

Hogyan foglalná össze, mi az a kulturálatlan közlekedés?

Ahány ember, annyiféleképpen fogalmazza meg, de alapvetően az, hogy elindulok és olyan ingerek, reakciók érnek, amelyeket én nem megfelelőnek tartok, olyan benyomásokat szerzek, amiket nem tartok kellemesnek. Mondjuk valaki agresszív, udvariatlan, nem empatikus a közlekedés során. De úgy vélem, egy környezet is tud kulturálatlan lenni. Egy szeméttel teli környezet, gondozatlan útszakasz, útszél vagy akár egy nem jól kialakított átkelőhely, megállóhely. Ezek bennünk mind a közlekedési kultúra kérdéskörét hívják elő. Azt gondoljuk, hogy ami a közlekedésben pozitívum és jó érzést kelt, az előnyös kulturális megjelenést jelent.

Általában ilyenkor mindenki az autósokra gondol. Biciklisként, gyalogosan hogyan tudunk részt venni ezen a napon?

Sokféle rendezvény van és egyáltalán nem csak autósoknak szól. Például ebben az évben kiemelt hangsúlyt kapnak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, a „zebrák” és azoknak a biztonsági kérdései. Sokat igyekszünk tenni az érdekében, hogy felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy vigyázni kell a gyalogosokra, a gyalogosok figyelmét, hogy kellő tekintettel és óvatossággal kell megközelíteni az úttestet, még akkor is, ha elsőbbségünk van, emellett arra is szeretnénk felhívni a döntéshozók, útkezelők figyelmét, hogy egyes kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket hogyan lehetne még biztonságosabbá tenni. Ugyanígy programokat szerveznek majd különféle szervezetek kerékpárosoknak. Most már közel 86 olyan szervezet van, amelyre számíthatunk. Az ő programjaik között minden közlekedő találni fog magának valami érdekeset és izgalmasat.

Ha valaki utána szeretne nézni mindennek, van egy weboldal, amin minden szükséges és érdekes információ szerepel. Egy hosszú, de könnyen megjegyezhető weboldalcím http://www.akozlekedesikulturanapja.hu/ . Ezen mindenki megtalálja az aktivitásokat, leírásokat időpontokat és a május 11.-ei napnak a célját és rendezvényeit.

Milyen programokat képzeljünk el erre a napra? Hol lehet erről információt találni, hova tudunk elmenni?

Sokan találkozhattak azzal már az elmúlt években is, hogyha esetleg az adott napon autópályán közlekedtek, akkor úgynevezett változtatható jelzésképű táblákon ott van az adott napra a figyelemfelhívás. Ugyanígy, aki tömegközlekedést használ főleg Budapesten, azon a napon a hangosbemondón is találkozhat ezzel az információval. Ezen kívül viszont széleskörű programok lesznek, könyv- és kisfilmbemutatók, kampányfilm is készült, ami bemutatja a Közlekedési Kultúra Napját és ennek jelentőségét. Egy vándorplakátkiállítás is indul ilyenkor. Ez különböző települések főterein jelenik meg és a résztvevő szervezetek az általuk fontosnak ítéltekről egy szemléletes, közérthetően fogalmazott közlekedésbiztonsági üzenettel támogatják a napot. Több helyen nyereményjátékok lesznek vagy gyerekek számára KRESZ pálya. A korábban említett weboldalon megtalálható minden program és az is, hogy ki, hol, melyiket, hogyan tudja elérni.

A programok vagy az általános kommunikáció során lesz szó a balesetmegelőzésről is, vagy ez most nem igazán témája ennek a napnak?

Mindenképpen a balesetmegelőzés is ehhez a naphoz tartozik, mivel egy megkerülhetetlen és egy nagyon fontos téma, így természetesen erről is lesz szó. Példaképp említem az egyik rendezvényt, ami megelőzi a május 11-i dátumot. Egy szakmai konferencia, ami kifejezetten a közlekedésbiztonságról szól, a neve is az, hogy Közlekedésbiztonság ma. Olyan szervezetek fogják képviseltetni magukat, amik valamilyen módon jelentős ráhatással vannak a közlekedésbiztonság alakulására. Nagyon színes már a szakmai program is, a gyermekek közlekedési felkészítéstől a közösségi közlekedési vállalatok kampánytevékenységén keresztül, de akár egy szervezetnek a közlekedésbiztonsághoz való kötődéséről is szó lesz. Természetesen olyan aktualitásokat is napirendre tűz, mint például a vasúti átkelőknél történő balesetek.

Ha egy üzenetet átadhatna a diákoknak a közlekedéssel kapcsolatban, akkor mi lenne az?

Szeretném arra kérni a fiatalokat a Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából, hogy legyenek jobbak, mint az elődjeik! Nem a rossz viselkedési mintákat kell tovább vinni. Legyetek sokkal udvariasabbak, kulturáltabbak és legyetek nagyobb biztonságban, mint a mostani, idősebb generáció! Tegyétek ezt úgy is, hogy magatok között azokat a viselkedési mintákat ismerjétek el, amik a biztonságos közlekedés irányába hatnak. Szerintem a kortársaknak az ilyen jellegű értékítélete nagyban befolyásolja a közvélekedést. Ezen kívül zárógondolatként a következőt szeretném megfogalmazni: a közlekedésbiztonság és a kulturált közlekedés mindig az egyéneknél kezdődik. Nem kell másra mutogatni, megoldást várni, nekünk kell elkezdeni és a saját kis mikrokörnyezetünkben alkalmazni. Így tudunk nagyobb eredményeket elérni.

(Hegyi Vivien, Bálint Boglárka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Berta Tamás: a közlekedésbiztonság és a kulturált közlekedés mindig az egyéneknél kezdődik

Oszd meg a Facebook-on!

Berta Tamás: a közlekedésbiztonság és a kulturált közlekedés mindig az egyéneknél kezdődik

Oszd meg a Facebook-on!

X