Bűnmegelőzésben különösen tehetséges

Bűnmegelőzésben különösen tehetséges

Bűnmegelőzésben különösen tehetséges a bőnyi Gábriel Bálint, aki a győri Baksa Kálmán Gimnáziumba jár, és 18 éves. Annyira, hogy tudása bár még csak elméleti, de megnyerte vele a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet május 14-én.

Számodra mi a legérdekesebb a bűnmegelőzésben?

A filmek világában érzem jól magam, nagyon szeretem a bűnügyi és az akciófilmeket, sokat szoktam nézni. De nem ebben az irányban szeretnék tovább menni, sokkal inkább a matematika és a fizika érdekel.

Kellett készülnöd a tesztre? Vagy zsigerből jöttek a megoldások?

Célirányosan nem igazán készültem a versenyre, egyedül a DUE Tallózóban olvasgattam a bűnmegelőzési teszthez kapcsolódó cikkeket, amik segítettek. Illetve korábban volt az iskolánkban egy olyan előadássorozat, amin részt vettem, és amiből sokat tanultam.

Milyen irányban szeretnél tovább tanulni, mi az, ami leginkább érdekel?

A fizika és a mérnöki szakirányok érdekelnek leginkább, a BME gépészmérnöki szakára jelentkeztem, remélem, hogy felvesznek.

Volt valamilyen tudományos verseny, amin részt vettél? Milyen eredményeket értél el?

Úgymond sportszerűen versenyzek, évente egy tucat versenyen indulok, és nagyjából 5-6 versenyeredményt fel tudok mutatni év végén, főleg fizikából. A legutóbbiak közé tartozik a XXX. Természet-Tudomány Diákpályázat, ahol a „Természettudományos múltunk felkutatása és a kultúra egysége” kategóriában 1. helyezést értünk el egy társammal, akivel egy tudományos cikket kellett megírnunk. Továbbá, idén volt egy Alprosys Kreatív Fizika Verseny, ahol csapatban 4. helyezést értünk el, a városi Mobilis Diáklabor fizikaversenyen 1., illetve februárban a Filmteszten 6. lettem. Most is egy országos versenyre készülök.

Mi motivál arra, hogy jelentkezz ezekre a versenyekre?

Elsősorban jobban szeretek versenyekre készülni, mint iskolára, másodsorban a díjak is motiválnak. A barátaimtól és a családomtól pedig hatalmas támogatást kapok, ha el kell vinni versenyre, autó kell, mindig ott vannak és segítenek nekem. Nagyon sokan támogatnak ebben.

Ahogy említetted, a Bűnmegelőzési Tesztre annyira nem készültél. Mennyiben különbözik egy fizika versenyre vagy egy ilyen tesztre, például Filmtesztre való felkészülés, amin szintén indultál?

A Filmtesztre készültem, célirányosan néztem magyar filmeket, a fizika versenyek meg lassan a véremben lesznek.

Melyik részét szereted leginkább ezeknek a versenyeknek?

A versenyekben az az egyik legjobb dolog, hogy megtanítanak kezelni a stresszhelyzeteket, hogyan tudj pörgős szituációkban is higgadt maradni, ami később az élet számtalan területén visszaköszön. Például amikor ott vagy élesben egy betörésnél, vagy egy balesetnél, akkor tudd megőrizni a hidegvéredet. Tehát ezek hosszú távon is hasznosak szerintem.

Mit gondolsz, ezen kívül milyen előnyhöz tud ez még téged juttatni a jövőben?

A versenyek miatt sok új dolgot tudok tanulni, ezt a tárgyi tudást később még biztosan tudom hasznosítani.

(Zachariás Zsuzsi)


A cikket a Nemzeti Tehetség Program, a Miniszterelnökség, és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatja

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Bűnmegelőzésben különösen tehetséges

Oszd meg a Facebook-on!

Bűnmegelőzésben különösen tehetséges

Oszd meg a Facebook-on!

X