Bűnmegelőzési újságíró mesterképzés – Bodor Julcsi beszámolója

A mesterképzés során 12-19 éves korú fiatalokkal dolgoztam együtt. Az első csoportfoglalkozás alkalmával kezdtünk el általánosságban beszélgetni a bűnmegelőzésről, s meglepő volt számomra, hogy milyen érettséggel beszéltek erről a témáról. Nagyon sok mindent tudtak, szinte végig csak ők beszéltek, osztották meg a tapasztalataikat.

Utána kapták meg az első feladatot, amihez egy vendégünk is érkezett, Szécsényi András, Szecso videó személyében. A gyerekek nagyon nyíltan fogadták, érdeklődték iránta, Andris pedig elmesélte a tapasztalatait ebben a témában. Az első feladatuk az volt, hogy forgassanak egy rövid videót a bűnmegelőzés témakörben. Egy csapat arról készített videót, hogy hogyan is használhatják fel ismeretlen személyek az általad kirakott képeket más felületeken.

Egy másik csapat arról forgatott, hogy még egy tökéletes ember sem az, akinek látsz, hanem a rá érkező megjegyzések is ugyanúgy tudnak fájni.
A harmadik team videója arra hívta fel a figyelmet, hogy semmiképpen sem közöljük másokkal, hogy hol vagyunk, vagy éppen nem vagyunk otthon, ugyanis ezeket illetéktelen személyek ki tudják használni.

Külön kiemelném, hogy az összes videó telefonnal készült, s azzal is vágták meg őket.
A második feladat egy figyelemfelhívó plakát készítése volt, amihez különböző eszközöket használtak a nebulók. Nagyon érdekes és elgondolkodtató plakátok készültek. Meglepő volt, hogy mennyire is tudták, hogy mire kell figyelni egy ilyen plakátnál.
Volt egy fakultatív feladat is: lehetett újságcikket írni. Egyik tagja a csoportnak olyan cikket, készített, amiben leírta, hogy mi alapján lehet felismerni a kamu oldalakat. Elgondolkodtató és tanulságos írás lett.

A képzés célja nem az volt, hogy minél több munkát termeljünk ki, hanem hogy beszélgessünk, megosszuk tapasztalatainkat és tanácsainkat. Remélem sikerült ezt átadni a képzésnek a gyerekeknek.