Csodák tárháza a Sajtófesztiválon

Csodák tárháza a Sajtófesztiválon

Újra elhozzuk a csodákat. Idén hatodik alkalommal látjuk vendégül a Csodák tárháza programot a Sajtófesztiválon. A modern természettudományokat mindannyiunkhoz közelebb hozó programot 2022. május 20-án az újpesti UP Rendezvénytérben, a 29. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál napján rendezzük meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Az előző évek tapasztalatai alapján, idén is ez lesz az egyik legnépszerűbb és talán a legjobban várt program a Sajtófesztiválon.

A Csodák tárháza egy interaktív ismeretterjesztő előadás-sorozat, amelyben tudósok, kutatók és mérnökök, a szakmájukban elismert szakemberek mutatnak be egy-egy érdekes részletet szakterületükből. Így próbálják meg közelebb hozni a diákokhoz a tudomány világát, amivel segítjük a tudományos területek felé terelni a pályaválasztás közelében lévő legtehetségesebb fiatalokat. Az interaktív előadások sorban követik egymást, de a diákoknak lehetőségük lesz személyesen is megszólítani a szakembereket. A korábbi évekhez hasonlóan, az idei programot online is közvetítjük, és akit érdekel, az utólag is visszanézhetővé, elérhetővé tesszük.

A Csodák tárháza fókuszában tehát a természettudományok állnak. Az előadók bemutatják, hogy a tudomány hogyan szövi át a mindennapi életünket. Megismerhetjük, hogy milyen sok olyan területe van a különböző tudományágaknak, ahol tudásunk még nem elégséges, és ahol rengeteg új, felfedezni való terület vár a jövő szakembereire.

Kis-Tóth Ágnes

Kis-Tóth Ágnes matematikusként végzett az ELTE-n majd sok éven át matematikát oktatott a Pázmány egyetem informatika karán. Munkája során jött rá arra, hogy a fizika talán még a matematikánál is izgalmasabb tudomány, ezért újra az ELTE-n kezdett tanulni ezúttal fizikusként majd később asztrofizikusként. Jelenleg az ELTE Atomfizikai tanszékének mestertanára, ahol kutatóként távoli galaxisok körüli ionizált régiók modellezésével foglalkozik. Emellett a feladatai közé tartozik a fizika oktatásának fejlesztése és a tudománykommunikáció is.

Pacher Tibor

Pacher Tibor több évtizedes egyetemi és vezetési/controlling tanácsadási háttérrel tért vissza ifjúkori szerelméhez, a világűr kutatásához. Hosszú évek óta vezeti a Puli Space innovatív csapatát. A Puli – és így Magyarország – Holdra juttatásával szeretné a Magyarságot inspirálni, és bebizonyítani, hogy kemény munkával, kitartással, alázatossággal, és egy csipetnyi szerencsével messze lehet jutni.

 

Dr. Magyar Lóránt Gergely

Felsőfokú tanulmányaimat a Semmelweis Egyetemen végeztem, azóta is az egyetem és az Intézet munkatársa. Kiemelt vizsgálati területei az élő és elhunyt személyek azonosítása, és az igazságügyi antropológia. Napi feladatai közé tartozik boncolások végzése, csontmaradványok vizsgálata, betegvizsgálat polgári perekben és büntetőügyekben.

 

 

Ordasi András

Ha a csillagászatról hallunk, óhatatlanul egy távcsővel nézelődő embert képzelünk el a csillagfényes éjszakai égbolt alatt. Mit is csinál valójában egy csillagász? Mi a munkája, hogyan néz ki egy napja? Miket fedez fel? Miért lesz az emberiségnek ettől jobb? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk az előadásból

 

 

Joós Andrea

Az élménybiológia egy tudománynépszerűsítő felület, valamint összefoglaló neve az olyan inspiráló és innovatív módszereknek, melyeket nem csupán biológiatanárok, hanem bármely pedagógus alkalmazhat. Nem titkolt cél a 21. századi tanári önkép újragondolása és módszertani fejlesztés.

 

 

Reéb Zsófi 

Nagyon szeretek kutatni is és tanítani is, szabadidőmben szívesen foglalkozom táboroztatással, mivel fontosnak tartom, hogy már fiatal korban felhívjuk a gyerekek figyelmét a kutatói pálya lehetőségére. Tudománykommunikációs programokat szervezek és veszek rajtuk részt előadóként, főként a természettudományos ismeretek közérthető átadása és a körülöttünk levő világ egy részének pontosabb megértése érdekében. Szívügyem, hogy minél több lehetőséget, tudást és ismeretet juttassak el a vajdasági fiatalok számára, illetve hogy minél több ember értse meg a tudományos eredmények születésének működését, és ezáltal azt, hogy miért is jó a legtöbb esetben, ha a tudománynak hiszünk.

Kitta Gergely: Klímaváltozás és közösségi média

A hírfogyasztás gyorséttermei: Youtube, Insta, Facebook, TikTok – meg a többiek. Azt mondják, egészségtelen, amit kínálnak, mégis ott fogyasztunk. Mi ezeknek a médiafelületeknek a szerepe az éghajlatváltozás elleni közdelemben? Segítségünkre vannak, vagy inkább ellenlábasaink abban, hogy jobban odafigyeljünk a klímaváltozásra, és jobban megértsük annak problémáit? Az előadás során ezekre a kérdésekre keresi a választ Kitta Gergely.

 

Matolcsy Miklós: Diákok és a fenntarthatóság, avagy mit gondolnak a diákok a fenntarthatóságról és mit nyújt nekik a témában az oktatási rendszer?

2020-ban és 21-ben a Kárpát-medencei magyar diákság körében lefolytatott nagymintás fenntarthatósági kutatás eredménye biztató, de esetenként ellentmondásos képet fest a diákok fenntarthatóságról vallott nézetei és cselekvési hajlandóságáról. Miként befolyásolja a viselkedésüket a 7 éve futó Fenntarthatósági Témahét, vagy a most útjára induló új, érettségit is biztosító fenntarthatósági tantárgy, a Zöld Föld? Van-e tere a kérdés komplexitását, az egyén és a közösség felelősségét bemutató megalapozott tartalomnak, vagy marad a riogatás és az extrémitás a kérdésben? A beszélgetés vendégei Czippán Katalin és Varga Attila.

Oberling Ákos: Programozd a jövőd! – Miért éppen az IT?

Pályaválasztás előtt állsz, de még nem tudod merre menj tovább? Érdekel az informatika világa, és szeretnéd, ha a munkád egyben a hobbid is lenne? Az IT lehet a te jövőd is! Kerekasztal beszélgetésünkön boncolgatni fogjuk a legújabb informatikai trendeket és segítünk eligazodni az egyes informatikai szakok és területek között.

Programozd a jövőd! kerekasztalbeszélgetés:

Programozd a jövőd! projekt arca, aki egy kerekasztal beszélgetés során a saját informatikai tapasztalataikról és az egyetemi továbbtanulás lehetőségeiről számol be.

#ClimateOfChange: Klímaválságban!

Döbrösi Laura színésznő, klímaaktivista és #ClimateOfChange nagykövet, valamint Kiss Fanni egyetemi hallgató videóin keresztül betekintést nyerhetünk egy exkluzív kenyai tanulmányútba, ami bemutatja az afrikai lakosságot érintő klímaválság okozta problémákat. A válság távolinak tűnhetnek, de mégis nagyon közel van hozzánk. A Baptista Szeretetszolgálat csapata azt is bemutatja, hogy a fiatalok miként lehetnek részesei az európai klímapolitikai döntéshozásnak.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Az NMHH két speciális mérőautójával találkozhattok a Sajtófesztiválon, a gépkocsik mérete: Hosszúság: 4850, Szélesség 1960 mm;

  1. az egyik az Országos Meteorológiai Szolgálat radarjait érő zavarok felkutatására van kialakítva. Meg fogjuk mutatni, milyen eszközökkel és módszerekkel találják meg azokat az RLAN (hétköznapi nevén WiFi-nek nevezett) berendezéseket, amelyek az általuk keltett zavar miatt kisebb-nagyobb mértékben „megvakítják” a radarokat.
  2. a másik mérőautó a mobilszolgáltatók hálózatait érő zavarokat keresi. Megmutatjuk a vizsgálatokhoz használt eszközeinket, elmeséljük a mérési módszereket, és talán néhány tanulságos esetet is, mint például a nem megfelelő frekvenciasávot használó vezetéknélküli kamerák, routerek, vagy utóbbi időben viszonylag gyakran zavart okozó jelismétlők (repeater-ek) által keltett zavarokat és ezek elhárítása során tapasztaltakat.

Egész napos kiállítóink:

Richter Gedeon

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Csodák tárháza a Sajtófesztiválon

Oszd meg a Facebook-on!

Csodák tárháza a Sajtófesztiválon

Oszd meg a Facebook-on!

X