Csodák tárháza a Sajtófesztiválon I. rész

Újra elhozzuk a csodákat. Idén nyolcadik alkalommal látjuk vendégül a Csodák tárháza programot a Sajtófesztiválon. A modern természettudományokat mindannyiunkhoz közelebb hozó programot 2024. május 24-én az újpesti UP Rendezvénytérben, a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál napján rendezzük meg.

Az előző évek tapasztalatai alapján, idén is ez lesz az egyik legnépszerűbb és talán a legjobban várt program a Sajtófesztiválon.

A Csodák tárháza egy interaktív ismeretterjesztő előadás-sorozat, amelyben tudósok, kutatók és mérnökök, a szakmájukban elismert szakemberek mutatnak be egy-egy érdekes részletet szakterületükből. Így próbálják meg közelebb hozni a diákokhoz a tudomány világát, amivel segítjük a tudományos területek felé terelni a pályaválasztás közelében lévő legtehetségesebb fiatalokat. Az interaktív előadások sorban követik egymást, de a diákoknak lehetőségük lesz személyesen is megszólítani a szakembereket. A korábbi évekhez hasonlóan, az idei programot online is közvetítjük, és akit érdekel, az utólag is visszanézhetővé, elérhetővé tesszük.

A Csodák tárháza fókuszában tehát a természettudományok állnak. Az előadók bemutatják, hogy a tudomány hogyan szövi át a mindennapi életünket. Megismerhetjük, hogy milyen sok olyan területe van a különböző tudományágaknak, ahol tudásunk még nem elégséges, és ahol rengeteg új, felfedezni való terület vár a jövő szakembereire.

Dr. Papp Benjamin Tamás

Kutatóorvosként a legmodernebb bioinformatikai eszközökkel kutatom a rák és az immunrendszer kapcsolatát. Arra keresem a választ, hogy miként fordíthatnánk szervezetünk nehéztüzérségét, az immunrendszert a rákos sejtek ellen. A kutatás mellett a SCUP projekt keretében tervezek és fejlesztek olyan interaktív foglalkozásokat, ahol kézzelfoghatóvá tesszük a tudományt.

Dr. Réthi-Nagy Zsuzsánna

Réthi-Nagy Zsuzsánna a bennünk élő apró lényeket vizsgálja a HCEMM Rák mikrobiom kutatócsoportjába. A bél mikrobiomja, azaz a bélrendszerben található mikroorganizmusok hatással vannak a testsúlyunkra, a hangulatunkra, az egészségi állapotunkra és az immunrendszerünkre, valamint szerepük lehet egyes betegségek, mint például a rák kialakulására. Éppen ezért fontos megismernünk azokat a lényeket, amelyekkel osztozzunk a testünkön.

Szűcs Balázs

Az SZTE-n szereztem biológus diplomát és jelenleg a Szegedi Bioloógia Kutatóközpontban található Rendszer Immunológiai kutatócsoportban vagyok doktorandusz hallgató. Bioinformatikai módszerek segítségével vizsgálom, hogy a különböző kórokozók milyen mechanizmusokkal tudják elkerülni, hogy az immunrendszer felismerje őket.

 

Kiss Nóra vagyok a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ, az az a HCEMM kommunikációs és PR menedzsere. Idén nyáron lesz 4 éve, hogy itt dolgozom, Szegeden, a Kutatóközpont HQ épületében. Van egy 6 éves kislányom és szülés után 2 évvel, amikor ő kezdte a bölcsödét jelentkeztem a HCEMM-hez és azóta dolgozok itt. Először kommunikációs referens voltam, de 2 éve már menedzser. A Budapesti Corvinus Egyetemen végzetem Kommunikáció és médiatudomány mesterszakon, előtte pedig a Metropolitan Egyetemen kezdtem el tanulmányaimat, szintén kommunikáció és médiatudomány alapszakon, PR, reklám marketing szakirányon.