Dr. Meszlényi Valéria idegkutató véleménye a COVID-19-ről

Dr. Meszlényi Valéria idegkutató véleménye a COVID-19-ről

Dr. Meszlényi Valéria még csak másodéves volt, amikor eldöntötte, hogy megpályázza a helyét a Szegedi Tudós Akadémián. Az idegkutatást választotta, és bevallása szerint nem is dönthetett volna jobban.

Miért lett kutató?

Talán 5-6 éves lehettem, amikor azt mondtam anyukámnak, hogy én doktornéni szeretnék lenni. Úgyhogy bennem ez az egész kiskorom óta megvolt. Gimnáziumban matek tagozatra jártam, majd 11-12. osztályban választottam a biológia-kémia fakultációt. Amit azért választottam, mert ezek szükségesek voltak ahhoz, hogy az orvosi egyetemre jelentkezzek.

Újra ezt a pályát választaná?

Igen, ezt határozottan tudom mondani. Még úgyis, hogy most már tudom, hogy min kell keresztülmenni az orvosi egyetemen. De ha vissza kellene mennem az időben, akkor is ugyanezt választanám és ugyanígy csinálnám, mint most.

Mit csinál, ha éppen nem kutat?

Szeretek a párommal, családommal és a barátaimmal lenni, közösen társasjátékozni. Van egy tündéri keresztlányom, aki szeptemberben kezdi az iskolát, nagyon szeretek vele játszani. Szeretek olvasni és énekelni. Mostanában elég sok sorozatot nézek, amiktől ki tudok kapcsolni, és igazán le tudnak foglalni.

Bizonyára a tudósok munkájában is adódnak nehézségek. Hogyan szokta levezetni a feszültséget?

Amikor még lehetett, nagyon sokat sportoltam. Sajnos most az összes konditerem zárva van, ami nagyon rosszul érintett, hiszen a napi rutinom része volt. A sport nagyon jó: ha az ember mentálisan elfárad, és utána elmegy sportolni, akkor az nagyon jó tud lenni. Most, hogy nincs ilyen lehetőség, csak próbálok „túlélni” valahogy.

Hogyan viseli a koronavírus okozta korlátozásokat?

Tavaly nagyon szomorú voltam, mert nem lehetett utazni, éppen készültem egy külföldi tanulmányútra Zágrábba, ahol egy másik kutatócsoportnál töltöttem volna két hetet. Ezt egyébként egy konferencián nyertem Pozsonyban. Szerencsére a jövőben lehetőség lesz ezt pótolni.

Sajnos konferenciák sincsenek olyan formában, mint korábban. Az utolsó évemet az egyetemen kihasználtam volna arra, hogy diákkonferenciára, nemzetközi konferenciára kijussak. De úgy vagyok vele, hogy a jövőben biztos, hogy lesznek még konferenciák, ahová eljutok, úgyhogy már azokat várom.

Mi a véleménye COVID-19-ről?

Azt tudom mondani, hogy a COVID nagyon veszélyes. Most így a harmadik hullám kapcsán és a statisztikákból kiderül, hogy már egyre jobban érintettek a fiatalok is. A COVID azért is nagyon veszélyes, mert teljesen lefoglalja az egészségügyi rendszer kapacitását, megtelnek a kórházi ágyak, az intenzív osztályok. Alapvető az is, hogy ez a betegség rohamosan terjed és kb. 2 perc is elég neki, hogy tovább lehessen adni. Ezért fontos az egyéni felelőségvállalás, és hogy tényleg a szeretteinket óvjuk.

A cikket a Nemzeti Tehetség Program, a Miniszterelnökség, és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatja

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Dr. Meszlényi Valéria idegkutató véleménye a COVID-19-ről

Oszd meg a Facebook-on!

Dr. Meszlényi Valéria idegkutató véleménye a COVID-19-ről

Oszd meg a Facebook-on!

X