Mi történik veled a Médiatáborban? 4. rész

Miközben a csoportok éjt nappallá téve dolgoznak a DUE-táborban, természetesen mindig lesz idő (talán jó idő is) a közös programokra, a bulira és a strandolásra. És reméljük, a kevés, de éppen ezért komolyan vett médiatábori szabály betartására is.

Újságíróink saját tapasztalataik és kalandjaik alapján jó hangulatú, sztorizós előadásokat tartanak a táborban a legkülönbözőbb témákban. Hívunk sztárvendégeket is, és minden este más és más programmal – például filmvetítéssel, vetélkedővel és diszkóval – készülünk. Természetesen a csoportod bármikor, amikor nem kell dolgoznia, kiruccanhat a strandra, sőt akár ott is tarthattok egy napozós, fagyizós szerkesztőségi megbeszélést. A tábornak saját úszómedencéje is van.

Néhány szabályt azonban mindenkinek be kell tartania a DUE médiatáborában. Nincs belülük sok, de azokat komolyan vesszük. A tábor elején mindenki átesik a balesetmegelőzési és tűzvédelmi oktatáson. Ennek már csak azért is különösen nagy jelentősége van, mert elektromos árammal működő, gyúlékony és értékes berendezésekkel dolgozunk, ezért a szerkesztőségekre és stúdiókra vonatkozó speciális szabályokat mindenkiket ismernie kell.

Kérjük, hogy ha állandó gyógyszert szedsz, azt mindenképpen hozd magaddal, a szedéséről pedig tájékoztasd a táborvezetőt és a csoportvezetődet. Ha netán megbetegszel, azonnal szólj a csoportvezetődnek, és haladéktalanul gondoskodni fogunk az orvosi ellátásról, illetve szükség esetén hozzátartozóid értesítéséről.

Legyél óvatos: ne ugorj felhevült testtel a vízbe, és ne adj esélyt a napszúrásnak. Ha fájdalomcsillapítóra, vagy más gyógyszerre, esetleg lelki tanácsadásra van szükséged, bizalommal fordulj a táborvezetőség bármelyik tagjához. Mindannyian azért vannak ott, hogy segítsenek neked, és 39 tábor után nem tudsz olyasmit kérdezni, amin meglepődnének vagy kinevetnének.

A tábor területét csak a csoportvezetőd engedélyével hagyhatod el. Ez vonatkozik a 18 év felettiekre is, mert bár nagykorúak, de értük ugyanúgy felelősséget érzünk és vállalunk. A lényeg, hogy a csoportvezetőd mindig tudja, hogy hol vagy!

A médiatábor kiskorú lakói sem a táborban, sem azon kívül nem fogyaszthatnak alkoholt, és a nagykorúakat is a mértékletességre kérjük mindenki érdekében. A kábítószer tartása és fogyasztása természetesen mindenki számára szigorúan tilos – hozzáteszem, ezzel nem szokott probléma lenni,

a DUE-tábor piszkosul jó, de közben „tiszta” is.

Megérkezésedkor kapsz egy karszalagot – kérjük, hogy ez mindig legyen rajtad. Ez nagyon fontos, mert így észrevesszük, ha idegen lóg be a táborba. Nagyobb értékű műszaki berendezést csak a saját felelősségedre hozhatsz a táborba.

Az éjszakát nem lapkészítéssel töltők számára reggel fél nyolckor startol a nap az ébresztőszignállal, az éppen soron lévő csoport élő rádióműsorával. A reggeli után kezdődnek a csoportfoglalkozások és az előadások. Ebéd után estig újra a munkáé, vagy annak hiányában a strandolásé a terep. Este fél hétkor vacsorázunk, de előtte a nap legfontosabb programjaként összeül az egész tábor, és közösen meghallgatjuk az addigra remélhetőleg elkészült rádióműsort, megnézzük a tábori tévéhíradót, majd azon melegében értékeljük is ezeket az újsággal együtt. A 23 órakor esedékes „takarodóig” minden este más és más programmal készülünk – de erről már írtam.

Éjszaka csak az császkálhat a táborban, aki dolgozik, a többiektől azt kérjük, hogy ha nem is alszanak (meddő vágy ezt remélni, elismerem), de legalább viszonylagos csendben legyenek a szobájukban, a csendnek abban az értelmezési tartományában, amelyben mi mozgunk. Éjszaka egyébként senki sem hagyhatja el a tábor területét.

A foglalkozásszignállal bevezetett programokon – például az előadásokon és főleg a műsorértékelésen – mindenkinek kötelező részt vennie, függetlenül attól, hogy éppen mit csinál. Kivételt azok képeznek, akik éppen alszanak, mert végigdolgozták az előző éjszakát. Ezek azonban nem „muszáj-programok”, hanem érdekes, izgalmas, különleges előadások, vetélkedők, beszélgetések, filmvetítések vagy más összejövetelek, amiket nem érdemes kihagyni. Másrészt gondolj csak bele: ha például te nem ballagsz ki meghallgatni és értékelni mások műsorát, akkor másnap hogy érzed majd magad, amikor a te produkciódra nem kíváncsi a hallgatóság…? Úgyhogy érdemes figyelmesen hallgatnod a rádióműsorokat, nézned a tévéhíradókat, elolvasnod a téged nem feltétlenül érdeklő újságcikkeket is, mert a táborban nem csupán hallgató, néző és olvasó vagy, hanem kolléga is, akinek számít a véleménye!

Herczeg Zsolt újságíró, szakmai vezető, huszonötszörös táborozó

Bővebb információ és jelentkezés a mediatabor.hu oldalon.