Egy filmtől a világbajnokságig

Egy filmtől a világbajnokságig

Talán voltál már úgy, hogy egy film hatására el szerettél volna kezdeni valamit. Ezek a fellángolások általában rövid ideig tartanak. Wehovszky Kíra esetében ez másképpen alakult. Öt évvel ezelőtt ugyanis Az éhezők viadala film volt az a bizonyos lökés, ami megadta a kellő lendületet neki az íjászat elkezdéséhez.

A kezdetek

A tizenhét éves Wehovszky Kíra Tícia 2016-ban kezdett el íjászkodni. Már korábban is érdekelte ez a sport, ám az igazi elhatározást Az éhezők viadala című film adta neki. Kírát szülei a kezdetektől támogatták, és a mai napig mellette állnak.

„Apukámnak nagyon tetszett az ötlet, hogy íjászkodni szeretnék, ő a legnagyobb támogatóm ebben.” Nagypapája vadász volt, így mondhatni, a vérében van, nem is csoda, hogy idővel egyre nagyobb eredményeket kezdett elérni. A sport szeretetéhez hozzájárult az íjászatot körülvevő szellemiség, az íjászok sportszerűsége és barátságos közege. „Az volt a legszimpatikusabb mikor elkezdtem, hogy mindenki nagyon kedves volt.”

„Nem vagyok olyan izgulós típus”

Az íjászathoz türelem kell, összeszedettség és nyugalom. Kíra viszonylag nyugodtan áll a versenyekhez, az első lövések után elmúlik a drukkja. Hagyományőrző íjat használ, melynél az ember sokkal jobban magára van utalva. „A tradícionális íj nekem AZ íj.”

Első versenyén 2017-ben vett részt Szekszárdon, Sötétvölgyben az Alisca Nyilai Íjász Egyesület szervezésével. Kíra szekszárdiként azóta is az egyesület tagja. Egy év elteltével már több országos szintű megmérettetésen is részt vett, legelőször a Suli Íjász Bajnokságon, ahol 4. helyezett lett.

„Izgalmas volt, mikor elkezdtem többet lőni az embereknél.” Az évek alatti tapasztalat gyarapodásával a versenyek izgalma átalakult. „Nem vagyok legyőzhetetlen, akadnak nálam jobbak, de kevésbé izgulok, mert nagyjából tudom, hol tudok lenni, ha beleadom magam.”

Felkészüléstől a világbajnokságig

2021-ben Magyarországon került megrendezésre a 3D-s Íjász Világbajnokság. Ez a verseny egészen rendhagyó módon alakult Sötétvölgyben. A 2020-ban elhalasztott világbajnokságot az idei Európa-bajnoksággal együtt rendezték meg.

Kíra edzője főként apukája, ám az egy éven át tartó felkészülés során többen is a segítségére voltak. Az alapoktól kezdtek mindent, és újra felépítették a lövésciklust. Fokozatosan haladtak, ám a COVID-19 járvány közbeszólt, nem tarthattak edzéseket. Ennek ellenére jól fel tudták építeni a technikát.

A világbajnokság három versenynapból állt, minden nap új pályán kellett teljesítenie a versenyzőknek. Kíra elmondása szerint ezek viszonylag nehezek voltak, nem a szokványos módon lettek felépítve az elemek, és a távolságok is nagyobbak voltak.

„Már egy éve készültem rá, és úgy indultam el, hogy mindenképp meg akarom nyerni” – ez az elszántság és lendület vitte őt a dobogó legfelső fokára a harmadik nap végére.

Idén megszerezte a Történelmi Íjász Országos Bajnokság első helyét is. „A történelmi versenyeket azért szeretem, mert nagyon jó hangulat szokott lenni.”

Sosincs megállás!

Bár 2021 számos sikert hozott Kírának, a jövő év sem tartogat kevesebb izgalmat. 2022 elején megrendezésre kerülnek a Teremíjász Országos Bajnokságok, valamint ebben az évben szintén Magyarországon bonyolítanak le egy nemzetközi versenyt, a Történelmi Íjász Világbajnokságot. Kíra célja ugyanolyan jól szerepelni, és elhozni az aranyérmet. Ezen kívül az Országos Bajnokságokon is szeretne részt venni. Ennek érdekében hamarosan megkezdi a felkészülést, hogy a legjobb formáját nyújthassa. Hosszabbtávú célja a mesteríjász cím megszerzése.

(Vörös Rebeka F.)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Egy filmtől a világbajnokságig

Oszd meg a Facebook-on!

Egy filmtől a világbajnokságig

Oszd meg a Facebook-on!

X