Egy kiállítás, amit nem látni kell

VIZUÁLIS TÖRTÉNETMESÉLÉS TÖBB DIMENZIÓBAN

Világszerte mintegy 2,2 milliárd ember él valamilyen látáskárosodással – Magyarországon több mint 218 ezer látássérült van, és 33 ezer vak. Számukra a fényképek nyújtotta látvány átélése többnyire elérhetetlen.

A kiállítás célja, hogy minél több ember számára láthatóvá tenni a távoli kultúrákat, élővilágot, természeti és társadalmi jelenségeket. Tegyük ismertté az értékeket, hogy tudatosan óvhassuk – akár látó, akár vak a „szemlélő” – innovatív technológiával nyomtatott fényképek által. A Canon világhírű fotósok által készített fényképeket állít ki, úgy, hogy nemcsak látó személyek, hanem a vak és gyengénlátó emberek számára is jól érzékelhetően elevenednek meg. A kiállításon a látó emberek is jobban átélhetik a gyengén látók érzékelését a kihelyezett fotókon, szimulálva a különböző látásérüléseket.

WORLD UNSEEN FOTÓKIÁLLÍTÁS

Ezen a tárlaton különleges, több érzékszervre ható képeket állítunk ki: látni, tapintani, hallani lehet majd, miről szólnak. A világ különböző pontjain elkapott pillanatok sokak számára ismeretlen társadalmi vagy természeti jelenségeket mutatnak be. A hátterüket audio kommentár ismerteti.

A kiállított nyomatok amellett, hogy a művészeti és kulturális művek minden eddiginél hozzáférhetőbb megoldásaira hívják fel a figyelmet, azt is bizonyítják, hogy az inkluzív tervezés és kivitelezés több látogató számára nyújt kulturális élményeket és értéket. Fotósok számára új távlatokat nyitunk ezzel a nyomtatási technológiával, a pillanatfelvételből művészeti alkotás vagy inkluzív ismeretterjesztő kép születhet.

Praktikus információk: a kiállítás látogatása ingyenes

Cím: 1036 Budapest Lajos utca 136-138. Goldberger Textilgyűjtemény

  • tömegközlekedés: a Tímár utcai megállóktól vagy a Szentlélek téri megállóktól 5-10 perc séta
  • autóval érkezők szíves figyelmét felhívjuk, hogy a parkolás fizetős a környéken

Nyitvatartás: június 21 – július 7.

  • Hétfőn zárva, többi napokon 10.00 – 18.00 óra között
  • Bónuszprogram: a Múzeumok Éjszakája, június 22. szombaton 17.30-tól nyomtatási technológiáról Lakos László tart előadást, utána a Vakok Intézete játékos programja lesz 20.00 óráig