Egy magyar játékos, akinek a pool már nem a szálloda medencéjét jelenti

Liverpoolba, ennyi pénzért? Igen!! – avagy here we go, ahogy Fabrizio Romano, közismert sportújságíró fogalmazta, aki elsőként közölte a világgal és a magyar szurkolókkal az igazolást. Az elmúlt szezonban mutatott teljesítménye után várható volt egy jelentős váltás Dominik számára. Felmerült a feltörekvő Newcastle és pletyka erejéig az AC Milan is, mint lehetséges következő állomáshely. Azt azonban az utolsó napokig nem lehetett tudni, hogy Szoboszlai végül a Liverpool keretépítésének égköve lehet. Ez immáron hivatalos tényként kezelendő, s ezzel újra felvirágozni látszik valami, amit már oly régen nem láthattunk magyar fociszeretőként. Hogyan jutott ide Szoboszlai Dominik, aki minden idők legdrágább magyar futballistája lett?

A Pool nehéz szezont tudhat maga mögött, hiszen egy sikerekkel tűzdelt idény után (Ligakupa és FA-kupa siker, BL-döntő és bajnoki ezüst) az 5.helyre futottak be a Premier League 2022/23-as szezonjának végeztével. Év közben a helyzet olykor kilátástalannak is tűnhetett, hiszen a pályán és vezetői szinten is több kérdőjellel találhatták szemben magukat a klub szimpatizánsai. Az egy évvel ezelőtt leköszönő Michael Edwards sportigazgatót váltó Julien Ward is hasonló lépésre szánta el magát idén nyáron, valamint az adatelemző részleg első embere, Ian Graham, és vele együtt két munkatársa is távozott.

A keret pedig újjáépítésre várt, hiszen bár Cody Gakpo téli megszerzésével a  támadóposztokon már nincsen sem létszámban, sem pedig minőségben hiány, a valódi probléma nem is ebben a csapatrészben volt, hanem a középpályán. Ez már tavaly nyáron is látható volt, de akkor nem jött erősítés. Ment a Liverpool Tchouaméni és Bellingham megszerzéséért is, végül mindketten a Real Madridot választották.
A középpályán így a mögöttünk hagyott szezonra gyakorlatilag túlkoros és sérülékeny játékosok tömkelege maradt, utánpótlás nélkül. Ezért is küszködött év közben a csapat, főképpen az intenzitással, mely már nem felelt meg a Jürgen Klopp által megkövetelt szintnek. Az idei nyáron pedig szerződése lejártával távozott Oxlade-Chamberlain, Naby Keita és James Milner is. Volt időszak, mikor a vezetőedző is kérdéses volt, ám mára tiszta, hogy Klopp és stábja maradnak a csapat élén.

A pályán az év utolsó meccsein rendszerváltás történt, a Liverpool a Manchester City és az Arsenal által újra divatba hozott 3-2-2-3-as rendszert kezdte játszani, ám védekezésben továbbra is négy védővel focizott.
Így indult a nyár, megjöttek a kiválasztásért felelős emberek és elkezdtek az új rendszerbe játékosokat hozni, főként a támadó nyolcas szerepkörébe.

Így jutottak hozzá az Argentínával télen világbajnokságot nyerő, és az év meglepetéscsapatában, a Brightonban kiválóan teljesítő Alexis Mac Allisterhez, aki a bal oldali pozícióba tűnik tökéletes vételnek. Ezzel létszámra és minőségre is egy pipát tehettek oda, maradt a jobb oldalon ugyanez a pozíció, és egy esetleges hatos.
Itt érkezik a képbe Szoboszlai, aki profil szerint tökéletesen illik ide. A már említett csapatok, akik ezt igyekeznek játszani, olyan futballistákat használnak itt, mint Kevin De Bruyne vagy Martin Odegaard, de ide vehetjük Bruno Fernandest is a Manchester Unitedből. Labdával öt támadó helyezkedik el szinte egy vonalban, ez a játékos a jobb oldal félterületben.

A félterületek az elmúlt években kaptak nagy hangsúlyt, hiszen gyakorlatilag lövés és beadás szempontjából is a legjobb pozíciókat biztosítják a támadóknak. Nem is a kapuval szemben vannak, nem is a vonal mellett a szélen, hanem a kettő között, ezért is hívjuk félterületnek. Azelőtt a befelé húzódó tükörszélsők vagy a klasszikus irányító tízesek felségterülete volt, ma a támadó nyolcasoké. Szoboszlainak pontosan ez a szerep jut, támadó nyolcas lehet a jobb oldali zónában. Amellett, hogy a bal oldalról is képes ezt eljátszani, előző szezonjában Marco Rose alatt főként itt láthattuk. A szakember az esetek többségében visszatért a ,,Red Bull focihoz”, és 4-2-2-2-es hadrendet alkalmazott. Ebben Dominik jobb oldali szélsőként kapott helyet, ám labdás fázisban nem a szélességet tartotta, hiszen azt a felfutó hátvéd tette, hanem szabadon húzódott befelé.

Kiemelkedő számokat is ebből a szerepből hozott. A Bundesliga és néhol egész Európa legjobbjai közé tartozott a mögöttünk hagyott idényben a lövést előkészítő akciókban, progresszív passzokban és várható gólpasszokban is. Ezek a támadó statisztikák minden bizonnyal sokat nyomtak a latba jelenlegi csapatánál a kiválasztásakor. A védekezésben is élen járt, ráadásul a Lipcse a Bundesliga 2. legtöbbet letámadó csapata volt a Bayern München mögött, ami szintén fontos, ha Jürgen Klopp csapatába szeretnének átemelni egy játékost. Ebből a szempontból elit tanulmányai vannak, hiszen a Salzburg és Leipzig egyaránt nagy hangsúlyt fektet a letámadásra vagy a labda gyors visszaszerzésére, így aztán Szoboszlai elit szintű képzést kap ebből már évek óta, és mint látjuk, teljesít is. Nem véletlenül edzője is kiemelte oktatását és karrierjének előző állomásait.

Van azonban konkurencia is. Dominik nem lesz egy pillanatig sem egyedül a posztján Angliában, hiszen a rutinos csapatkapitány Jordan Henderson és Harvey Elliot játszottak eddig főleg jobb oldali nyolcast a Poolban az elmúlt években (illetve Oxlade és Keita, de ők már nincsenek a keretben). Bár a poszt azonos, a szerepkör éveken át más volt. Henderson Klopp korai éveiben gyakran azért felelt, hogy segítsen a védekezésben a fellépő Alexander-Arnold helyett, vagy váltson ki a szélre, hogy Mo Salah közelebb játszon az ellenfél kapujához. Henderson azonban már jócskán „benne van a korban”, és képességei sem feltétlen erre az előretolt szerepkörre predesztinálják főként. Erre igyekeztek használni Elliot képességeit is, aki jócskán fiatalabb, jól veszi fel a labdát a vonalak között és a kapu elé is tud érkezni. Minden bizonnyal vele kell versenyeznie Szoboszlainak, bár egyelőre kétség sem fér ahhoz, ki lesz az első számú választás. Dominikért 70 millió eurót – azaz a szerződésében szereplő kivásárlási árát – fizette ki új munkaadója, ezzel a Liverpool történetének harmadik legdrágább igazolása lett, Virgil Van Dijk és Darwin Nunez után. Erre hivatkozva nyilatkozott a játékos édesapja, Szoboszlai Zsolt is, hogy nem kell félnünk attól, hogy fia majd nem kap játéklehetőséget.
Fontos hozzátenni, hogy bár sikeres, de nem eszetlenül költő klub hírében állnak a Vörösök, amerikai tulajdonossal és jól átlátható pénzügyekkel. A legfontosabb a sportigazgató és az adatos csapat döntései, melyek szerepe az új vezetőkkel minden bizonnyal újra felértékelődik. Ezek a döntéshozók tették le a garast a magyar játékos mellett, és az ár teljes mellszélességgel való támogatást mutat. A Pool így egy nyár alatt már két elsőszámú opciót vett két hiányposztra Mac Allister és Szoboszlai személyében, akik mind korukkal, mind potenciáljukkal lehetnek a megújulás legfontosabb zászlóvivői a Mersey-parton. És még nincs vége! A korosodó Fabinho helyére is találhatnak alternatívát az Anfielden, hiszen sokat hallani Romeo Lavia vagy Manu Koné esetleges szerződtetéséről. Ha bármelyik megtörténne, Jürgen Klopp csapata minden bizonnyal újult erővel és egy sokra hivatott kerettel szállhatna harcba az új szezonban.

Ilyen magasan magyar futballistát régen láttunk, ezt mutatja az ár mellett a státusz is. Szoboszlai öt évre kötelezte el magát, eszerint a 22 éves játékos legjobb éveit itt futhatja majd, és ez neki és a csapatnak is érdeke. Megkapta a nyolcas mezt, amelyet a klublegenda, Steven Gerrard is évekig viselt, ez szintén szimbolikus.  A tehetséget már több játékosban is láthattuk az elmúlt évtizedekben, azonban ilyen potenciál talán nem volt senkiben. Dominik karrierjében meghatározó édesapja, aki edzőként meglátta a lehetőséget fiában és igyekezett mindent megadni neki, hogy a legtöbbet kihozhassa magából, így került annak idején Salzburgba is. Tudatos döntéseinek másik segítője a menedzsere Esterházy Mátyás, aki a játékos ügynöke, minden bizonnyal ebben az üzletben is sokat lehet köszönni. Így beszélhetünk most arról, hogy magyar játékos került a világ jelenlegi legjobb bajnokságának egyik legnagyobb múltú és jelenleg is sikeres csapatába. Jürgen Klopp kezei alatt dolgozhat, aki azt mondta róla, hogy a csapat jelenjének és jövőjének is kiváló döntés az, hogy Dominik náluk folytatja. Nem könnyű helyén kezelni, hiszen az emberek hol elfogultan pozitívak, hol pedig lemondóan negatívak vele, de egy ilyen szakember kijelentése talán valahol súrolja azt, ami az igazság ebben a pillanatban. Külföldi szakértők hasonlítják már most De Bruynével vagy Bruno Fernandessel, igazából a feladat ez lesz. Ezt a szerepkört kell ellátni a pályán a legmagasabb szinten, ennek lehetőségét pedig masszívan belelátja edzője, csapata, annak szurkolói és a világ sportmédiája. Évtizedek óta nem látott magyar siker ennek a váltásnak a ténye is, de minden jel arra mutat, hogy lehet bízni abban, ami még csak most fog következni. A padló nagyon magasra került, a plafon pedig a következő idényekben alakul ki. Szoboszlai európai szinten az előző szezonban klasszissá érett, most pedig lehetőség nyílik a világklasszissá válásra.

 

(Szücs Márton Teofil)