Időgazdálkodás a gyakorlatban

Az okostelefon piac megállíthatatlanul tör előre, a különböző portálok statisztikái pedig jól mutatják, hogy az emberek szívesen is használják ezeket az eszközöket – a hagyományos telefonokon is elérhető funkciók mellett –, elsősorban a böngészésre. Viszont egy telefon nem csak ettől lesz okos, hiszen számos más lehetőséget kínál számunkra egy ilyen készülék: például aktív részese lehet időnk hatékonyabb kihasználásának.

A jó rendszer, vagyis az elvi megalapozottság szükséges, de nem elégséges feltétele a hatékony időmenedzsmentnek. Nélkülözhetetlen a személyre szabott eszközök kifinomult rendszere is. Félreértés ne essék: a siker titka nem ezekben rejlik. Az eszközök csak kiegészítik, segítik a szisztémánkat, amely az egész időgazdálkodásunk alapját képezi.

Eszköznek tekintünk minden olyan tárgyat vagy programot, amely megkönnyíti a hatékony időkihasználást.

Az eszköz tehát csak számon tartja a feladatokat, segít a rendszerezésben, abban, hogy mindenről a megfelelő időben értesüljünk, mégpedig úgy, hogy ehhez ne kelljen több munkát befektetnünk, mint amennyit megspórolunk így. A jó eszköz mindössze támogat, de nem irányít minket, ezért nagyon fontos, hogy nem szabad makacs módon ragaszkodni használatukhoz. Ahogy a rendszernek, úgy az eszköznek is egyedinek kell lennie. Mindenkinek saját magának kell kialakítania a megfelelő lépéseket a saját sikeréhez, nincsenek általánosan tökéletes módszerek, így a továbbiakban sem egy általánosan követendő módszert mutatunk be. Mindössze lehetőségeket mutatunk, melyek közül mindenkinek magának kell kiválasztania a számára legoptimálisabb verziót.

A jó eszköz legyen mindig naprakész és elérhető. Az imént felvázolt rendszer három elemből áll: egy naptárból, egy to-do listából és egy jegyzetfüzetből. A naptárban vezetjük a határidőhöz kötött eseményeket, a to-do listában gyűjtjük a magas prioritású feladatokat, a jegyzettömb pedig alátámasztja, kiegészíti az előző kettőt. A piacon számos ilyen alkalmazás létezik, ezek közül mégis emeljünk ki egy-egy, a felhasználói felülettől függetlenül elérhető (ún. cross-platform) programot.

Google Calendar – szinkronban a határidőkkel

A Google Calendar előnye, hogy minden Gmail-fiókhoz jár. A Calendar igen jó megoldást kínál a kezdő időmenedzsernek. Több naptár is létrehozható egy felhasználón belül, melyek színkódokkal elkülöníthetők.

Wunderlist — egy csodálatosan letisztult to-do lista

A Wunderlist ingyenes, a webes felület mellett saját PC és Mac programja is van, mely kevés másik alkalmazásról mondható el. A to-do lista felhasználói terét mindenkinek magának kell kialakítania, van, aki egyszerűen csak „bevásárlólistának” használja, míg mások hosszabb távú projekteket terveznek meg a program segítségével.

Evernote — backing up your brain’

Az Evernote-ba kerül mindaz, amit az előző kettőbe nem tudtunk besorolni, vagyis ha nem egy előre tudott eseményt, vagy a teendőinket szeretnénk követni. Számos kiegészítő alkalmazása van. A Webclipperrel egy kattintással lementhetünk egy interneten olvasott bejegyzést, képet, vagy akár csak egyetlen mondatot is.

(Krausz Máté, Szinapszis, Semmelweis Egyetem, Budapest)