Klasszikus daraboktól a könnyűzenéig

Klasszikus daraboktól a könnyűzenéig

Gollob Márton kisiskolás korában kezdett gitározni tanulni, ami aztán később szenvedélyévé vált. Versenyeken vett részt, osztott országos első helyen is végzett, azonban érezte, hogy ez nem az ő világa – és váltott.

„Úgy kezdődött számomra a zene, hogy általános iskolában ének-zene tagozatba jártam, ahol magától értetődő volt, hogy mindenki választ egy hangszert” – árulta el Marci. Azonban nemcsak ez játszott közre abban, hogy a zene mellett tette le a voksát. Szülei is mindketten ezzel foglalkoztak/foglalkoznak: édesapja hegedűkészítő, míg édesanyja brácsán játszott. Arra viszont, hogy miért pont a gitár mellett döntött, nem emlékszik pontosan.

A versenyzés ötlete nem a sajátja volt, gitártanára látott benne potenciált. „Az első egy budapesti, körzeti megmérettetés volt, amikor negyedikes voltam, és ott arany minősítést értem el” – mondta Marci.

Azonban nem mindig volt teljesen kibékülve a versenyzéssel. A 2015-ös Országos Gitárverseny döntőjét megelőző napokban azon rágódott, hogy tart attól, hogy elvenné vetélytársától, de jó barátjától az első helyet, amire tanára szerint volt esélye. Az élet azonban tele van meglepetésekkel: ezen a megmérettetésen barátjával osztott első helyezettek lettek.

A gyakorlás, felkészülés során is inkább csapongónak jellemezné magát, hisz volt, hogy nyaggatni kellett emiatt. De ha valamit fontosnak talált, arra energiát szánt és tökéletessé fejlesztette.

Minden jó egyszer véget érhet, főleg, ha az ember sokáig csinálja. Marci 7 év után döntött úgy, hogy abbahagyja a versenyeket. Elege lett abból, hogy bemegy órára, és csak annyit csinál, hogy lemásolja azt, amit a tanár játszik. Gyorsan tanult, azonban mégsem érezte többé azt, hogy örömet okozna neki a versenyekre való felkészülés.

Ezután jött az életébe egy új szerelem: a jazzgitár. „Eddig a tanárom kezéről lemásolt formákban láttam többnyire a darabokat, és ami még fontosabb, hogy a fülemre támaszkodtam. Most már sokkal jobban megismertem a gitárt, és betekintést nyertem a harmóniák felépítésébe is.”

Elmondása alapján a jó zenészt nem lehet csak egy szemszögből megközelíteni. Ha dalszövegszerzés szempontjából nézzük, akkor olyan dolgokat ír, ami nem hétköznapi, de mégis mindenkinek átjön az üzenete. Ha zeneszerzői nézőpontból, akkor pedig kreatív, tanulékony, nyitott az új hangzásokra. Fontos képesség, ha egy zene meghallgatása után pontosan vissza tudja adni a dallamokat, akkordmeneteket, de a legfontosabb mégis az, hogy élvezze, amit csinál.

Jelenleg a kisbetűs ünnepnapokban, egy feltörekvő alternatív-rock zenekarban játszik, amit barátaival alkotnak. Azon dolgoznak, hogy a jövőben kiadjanak egy EP-t, de utána a terveik között szerepel egy album is.

A zenétől nem szeretne elszakadni a jövőben sem. A hangmérnöki pálya vonzza igazán, sokrétű és fontos hivatás, hisz a hangzásokat tanulmányozzák. A zeneiségét is szerinte ebben tudja igazán kamatoztatni. Emellett pedig nagyon motivált abban, hogy minél több hangszeren játsszon: jelenleg éppen dobolni tanul.

(Bodor Julcsi)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Klasszikus daraboktól a könnyűzenéig

Oszd meg a Facebook-on!

Klasszikus daraboktól a könnyűzenéig

Oszd meg a Facebook-on!

X