SMASHED – program az alkoholfogyasztás ellen

Close-up of five men toasting with beer while sitting in beer pub together

A felmérések alapján a fiataloknak közel 80 százaléka már 15 éves korában elkezd alkoholt fogyasztani. Ez később függőséggé alakulhat, magával hozva olyan káros hatásokat, amik tönkretehetik őket testileg és lelkileg is egyaránt. Ez azonban nem mindig szándékosan marad kezeletlen, sokszor például egyszerűen nem mernek beszélni problémáikról. Erre szolgál megoldásként egy újonnan debütált program, a SMASHED, mely arra ösztönzi a diákokat, hogy legyenek nyitottabbak a témával kapcsolatban, párhuzamosan segítve azt, hogy ki is tudjanak szabadulni az alkohol fogságából. Pais Mónikával, a SMASHED ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Mit kell tudni erről a programról?

Ez egy középiskolásoknak szóló online edukációs program, amit világszinten egyébként már 2005 óta támogatunk. A cégünk életének pedig részét képezi ennek a kezdeményezésnek a célja, hogy az iskolásokkal megismertessük a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit. Felhívjuk a figyelmet a felelősségteljes magatartásra is, illetve arra, hogy ez a döntés az ő kezükben van. Szerintem ez az anyag pont ezért egy nagyon jól sikerült megoldás, hiszen teljesen az ő világukban mutat be olyan jeleneteket, amelyek bármelyik fiatalkorú életében előfordulhatnak. Az ő általuk használt eszközökön – mint például a telefonon – keresztül próbálja őket bevonni egy olyan ,,színészekkel” eljátszott helyzetbe, amikbe ők is belecsöppenhetnek saját életükben.

Hogyan kell elképzelni a program felépítését? Ez egy online felület?

Az oldal elérhetősége a smashedonline.hu, ezt úgy tervezték, hogy a történetet egy izgalmas és új módon mesélje el. Filmszerű tartalmaival nagyon dinamikus, majdnem olyan, mint egy utazás, ami egy életszerű, valós helyzetbe viszi be a tanulókat. Az egyik szereplő például a szobájában felemeli a mobiltelefonját, és ezzel párhuzamosan mi is látjuk rögtön a képernyőn, mintha hívna minket valaki. Felvesszük, és így olyan mintha velünk kezdene el beszélgetni. Utána különböző válaszlehetőségek vannak, amelyekből valamelyiket kiválasztjuk, és ez így folytatódik tovább. Tehát nagyon interaktív módon és abszolút a fiatalok világában dolgozza fel a történetet. Ezáltal nem csak szórakoztató, de mi is úgy érezzük, hogy bele tudjuk őket vonni ebbe a beszélgetésbe.

A program egyébként elérhető laptopon és telefonon is, azaz minden felületen, így bárhol megnyitható a felhasználók számára. Akár párban is lehet használni.

Miért fontos Magyarországon beszélni a fiatalkori alkoholfogyasztásról?

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy Magyarországon nagyon rossz a fiatalkorúak alkoholfogyasztásának aránya. Végeztünk egy online felmérést, ami azt az eredményt mutatta, hogy a 14 és 18 év közötti középiskolás korú fiataloknak 80%-a már 15 évesen, vagy annál korábban fogyasztott először alkoholt, minden harmadik pedig rendszeresen fogyaszt, ami egy rendkívül rossz arány. Mi azt valljuk, hogy a fiatalkorúaknak egyáltalán nem szabadna alkoholt fogyasztani, mert az rendkívül károsan hat a szervezetre, és a fejlődést is tönkreteheti. Emiatt nagyon fontos lenne felhívni a figyelmet ezekre a káros hatásokra, ehhez készült ez a program, ami tényleg őket szólítja meg a saját helyzetükön és az esetleges problémákon keresztül.

Milyen tapasztalatok vannak, milyen visszajelzések érkeztek a programmal kapcsolatban?

A fiatalok körében nagyon pozitívak voltak a tapasztalataink. Voltunk egy sajtótájékoztatón néhány hete az egyik középiskolában – együttműködve az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal –, ahol már bemutatták a diákoknak a SMASHED-et, illetve beszélgettünk velük az anyagról, a tartalmáról, magáról a felületről, annak a technikai megoldásairól. Mindenki nagyon pozitívan állt hozzá. Rendkívül nyitottak voltak, rengeteg olyan kérdést átbeszéltünk utána az iskolapszichológussal és a rendőrség képviselőivel, amik a programban is felmerültek. Végső soron le lehet vonni, hogy vannak olyan pillanatok, amikor a diák elkezd gondolkozni, hogy ő mit csinálna másképp. Tehát a döntés az ő kezében van, és ez magabiztosságot ad neki. Akik ezt a filmet és a programot megnézték, már úgy érezték, hogy egy fokkal jobb helyzetből fognak indulni, ha egy hasonló helyzetben találják magát a későbbiekben.

Alapvetően mennyire voltak tisztában a gyerekek azokkal a témákkal, amiket érint a program?

Tisztában voltak vele, hogy vannak ilyen problémák, de megoldások sokkal kevésbé voltak elérhetőek számukra, mert ehhez kell a nyitottság és a magabiztosság. Az, hogy erről igenis szabad és kell is beszélni. Ehhez pedig fontos a kommunikáció, és az is, hogy merjenek akár ők, a saját környezetükben hasonló helyzetekben közbelépni, vagy a társaiknak segítséget adni, nem pedig elfordulni. Ez volt számukra az, ami egy „plusz erőt” adott, és ebben látták a program erejét. Remélem, hogy ezáltal sokkal többen fognak így eljárni a jövőben.

Nemrég indítottatok is egy versenyt.

Igen, még november 8-án írtuk ki, témája pedig a fiatalkorúak alkoholfogyasztásával kapcsolatos veszélyek. Három kategóriában lehet pályázni: videó, plakát vagy újságcikk. Mind a három kategóriában várjuk a pályaműveket, és reméljük, hogy fel tudjuk hívni ezekre a problémákra a figyelmet, elsősorban a program során tanultakra támaszkodva. A díjakat szakmai zsűri fogja kiosztani, és mind a három kategóriában külön díjakat fogunk adni.

 

(Hegyi Vivi, Németh Fruzsi)