KrízisPool, avagy mi történik idén az Anfielden?

KrízisPool, avagy mi történik idén az Anfielden?

Tavaly két nyert kupa, egy hajszállal elbukott bajnokság és BL-döntő után mehetett a rövid nyári pihenőjére a Liverpool. Az őszi/téli világbajnokságot követően indult újra a Premier League, ahol eddig meglepetésre csak a 9. helyen tanyázik Jürgen Klopp együttese. A csapat játéka borzasztó képet fest, kapusa nélkül bizonyára még hátrébb állnának a tabellán. Klopp előző csapatainál rendre a hetedik évben bukott meg, sokak szerint Liverpoolban is ez lehet az utolsó szezonja, és a tulajdonosváltásról hallatszódó pletykák sem tűnnek jó előjelnek. Az edző a felelős egyáltalán? Mik a hanyatlás okai az Anfielden?

Nagy reményekkel várhatták a 2022/23-as szezont Liverpoolban. A bajnokságot egy ponttal nyerte előttük a City, a Real Madrid pedig 1-0ra verte őket a BL döntőjében. Emellett behúzták az FA kupát és a Ligakupát is, mindkettő büntetőkkel dőlt el a Chelsea ellen. A csapat magja, ahogy mondani szokás egyben maradt. Azonban, ez nem biztos hogy a legjobb dolog, habár ezt a jelzőt pozitív dologként tüntetik fel a legtöbb alkalommal. A nyáron eligazolt Sadio Mané, valamint a csapat több olyan tagja is, akik már nem a feltétlen kezdőcsapathoz tartoztak. Ez idáig nem is hangzik rosszul, Mané helyére a bal szélre ugyanis már a télen megérkezett Luis Diaz, aki parádés első fél szezont futott a tavasz folyamán. A csatársort megerősíteni jött a Benficától Darwin Nunez, egy uruguayi csatár, nagy potenciállal és nagy reményekkel, sok pénzért. A csapat évek óta nem játszik klasszikus kilencessel, a középcsatár szerepét évek óta Firmino tölti be hamis kilencesként, de ezen a poszton visszatérő elem volt Diogo Jota szerepeltetése, illetve Diaz érkezése után Mané játszott még itt. Nunez személyében egy olyan robosztus középcsatár érkezett Klopp keze alá, aki nagy mennyiségben vállal lövéseket, fizikailag erős, de a mezőnymunkája nem a legjobb. Minden bizonnyal ez a profil azért kellett, hogy tartsák a lépést a szintén klasszikus kilencesre váltó Manchester City-vel, akik a kor legnagyobb ígéretét, Erling Haalandot hozták el Dortmunból. Nunez megítélése nagyon kettős eddig. Nem igazán passzol eddig a Pool játékába, talán Salah elől is több levegőt szív el. Sokan talán tévesen ítélik meg, hiszen azzal az embertelen formában lévő Haalanddal hasonlítják össze, akivel nem nagyon lehet jelenleg más kilencest a világon. Berei Dániel, szakértőnk így vélekedik a Pool nyáron jött támadójáról: „Nunez statisztikai brutálisak. Az egyik legtöbb helyzetet alakítja ki es a legtöbb gólt rúgja perc aranyosan. Ő egy Suarez szintű rekorder lehet, ha egy jó formában lévő csapatba kerül – ez jelenleg nem adott. Salah és mások formájának visszaeséséről már írtam, de az is közre játszik, hogy a stáb meg nem találta meg a megfelelő formációt, hogy a legtöbbet hozza ki belőlük.”
Úgy tűnik itt nincs baj, időre van szükség. A csapat támadójátékára bizonyára az sem volt jó hatással, hogy sérülés miatt egymás után dőlt ki Luis Diaz és Diogo Jota, az első és második számú baloldali támadó alternatívák. Salah az első hetekben az oldalvonal mellé szorult, annyira messzire játszott a kaputól, ami neki láthatóan nem tesz jót. Amióta Klopp ismét a kapuhoz közelebb játszatja, ismét jobban be tud kapcsolódni a játékba.

Forrás: Getty Images

Mi újság a középpályán? Tavalyi szezonban összeállni látszott a csapatrész, mikor Thiago sokáig volt egészséges. A bal oldali nyolcas pozíciójából felelt a forgatásokért és kontrollálta szinte az egész középpályát. Alternatívája már akkor sem volt, így az ő kiesésének veszélye derékba törhette volna a tavalyi szezont is. Egyértelmű évek óta, hogy nem csak ő, hanem Nabi Keita is csak időszakosan áll rendelkezésre, hiszen sérülékeny játékosok. Ha felváltva estek ki a csapatból, még el-elbírta a gárda, de tudnivaló volt hogy kell még ember a középpályára. Két kiszemeltjük közül, Tchouaméni Madridban kötött ki, míg Bellingham sem költözött Liverpoolba. Bár őérte nyáron majd vagy akár most januárban, de minden követ meg fog mozgatni a Pool, hogy soraiban tudhassa, elképesztően kell ő arra a középpályára. Akiket vártak tehát nem jöttek, ahogy végül más sem. A szezon elején volt is egy Klopp nyilatkozat ami utalt arra, hogy jó lenne nagyobb merítési lehetőségből válogatni, szavai azonban úgy tűnik, nem találtak időben meghallgatásra.
A csapatot nagy számban sújtották sérülések. Kiestek fontos játékosok a pálya minden pontjáról, ezzel bőven nehezített pályán van idén a Liverpool. Ha egy csapatnak van egy ilyen szezonja, az ember a balszerencsét okolja. De két éve is ez volt a helyzet, mikor a védelem és a középpálya meghatározó oszlopai sorra dőltek ki az Anfielden. Kínkeserves szezon végén épphogy meglett a Bl-helyet érő negyedik pozíció.


Forrás: Getty Images

A Klopp csapatok már nem először kerülnek ebbe a gödörbe, utolsó szezonjában például a Dortmundban is hasonlóba bukott bele. Igaz, azóta letisztultabb focit játszik, de csapatát nagyon hajtja.
Ilyen orvosi háttérrel aligha a mentális nyomás okozza a sérüléseket, annak okait érdemesebb a lejátszott meccsek számában, a rotálás nagyságában és a taktika intenzitásában keresni ” – fejtette ki álláspontját a sérülések kapcsán Berei Dániel.

Sokak szerint sem az edző, sem pedig a klub nincsen biztonságban. A német szakember eddig mindig a hetedik szezonjában bukott, és ez elnézve az ideit, benne van a pakliban. Igaz, csak pár hete, de felmerült hogy a jelenlegi tulajdonos ajánlatokat vár a klubra, eszerint kedvező feltételek mellett túladna rajta. Valószínűleg, ha tulajdonosváltás lesz, a folyamat nem lesz túl gyors, sőt akár évekbe is telhet. Tehát nem kell hasonlóra számítani, mint amit a Chelseatől láttunk idén tavasszal.

Mi lehet a cél a hányattatott szezon hátralévő részére? Bármekkora feltámadás jön a vb után, ha jön egyáltalán, belátható távolságon belül a 4.hely van jelenleg. Ha ezt eléri a Liverpool, emellé elkezd egy építkezést, amiben akár Nunez helyét is megtalálja a csapatban, jövőre ismét egy olyan csapatot láthatunk a pályán, amely a legtöbb meccsen komoly eséllyel és célokkal fut ki a gyepre.
„Lehetetlen megtippelni, hogy meglesz-e a top 4, annyi a bizonytalanság most a klub körül. Ha nem, akkor az aktuális tulajokon múlik, marad-e Klopp. Kevés népszerűtlenebb döntést tudnék elképzelni egy új tulajdonosi körtől, mint Klopp elküldése. Olyan forgatókönyv is létezik, hogy a német nem tud majd azonosulni az új környezettel ” – mondta Berei Dani az esélyekről és a német szakember lehetséges jövőjéről.

(Szücs Márton Teofil)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

KrízisPool, avagy mi történik idén az Anfielden?

Oszd meg a Facebook-on!

KrízisPool, avagy mi történik idén az Anfielden?

Oszd meg a Facebook-on!