Amikor valaki sütikről és tortákról beszél nekünk, akkor az első gondolatunk az édes szó lehet. Édeset pedig mi mással is lehetne elérni, mint cukorral? Azonban, egyre több ember mond le a cukor fogyasztásáról, akár egészségügyi okok miatt is. A sportolók, fogyókúrázók és egyéb diétát követők szempontjából talán létezik pár „csaló nap”, de akik diabétesszel vagy inzulinrezisztenciával küzdenek, nincs kibúvó. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta működik együtt a Magyar Cukrász Ipartestülettel és hirdetik meg évről évre a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az egyik idei győztessel, Csonka Lászlóval, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászával és Gémes Renátával, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány projektvezetőjével beszélgettünk a versenyről.
Csonka László és társa, Novák Ádám már nem először indulnak ezen a versenyen, azonban most először sikerült az 1. helyezést elhozniuk. Receptjeiket sokáig finomítva jutottak el ide, és végül ez az év hozta el számukra a szerencsét. Nyertes tortájuk a „Zöld Málna” fantázia nevet kapta, amelyben a zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki, mindezt a rózsavíz teszi még különlegesebbé. Merész ötlet, de hamar az élre tört. A torta különlegessége nem csak az ízvilágából adódik, hanem a tápanyagértékéből is, ugyanis egy szelet Zöld Málna energiatartalma 232,4 kcal, míg szénhidrátértéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás. „Mi a szolgálunk és védünk helyett tortázunk és mérünk!” – fogalmazta meg Erős Antónia, Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója. Ugyanis a torták fő feladata az, hogy ne dobják meg a vércukrot erősen, így aki fogyaszt a Zöld Málnából félelem nélkül mérhet utána vércukorszintet is.
A verseny egyértelműen legnehezebb része a cukor helyettesítése volt. „Sok alternatíva létezik, de van, hogy nem ugyanazt az ízt kapjuk vissza, ezért sok idő megtalálni a megfelelőt.” – állapította meg Csonka László. A verseny során, különböző kritériumuknak kell megfelelni például milyen értékek fölé nem szabad lépni. „Ennek a versenynek a zsűrizése egy igazi csapatmunka, nem egy cukrász van jelen, hanem több dietetikus is, akik a versenyző cukrászokkal együttműködnek a megfelelő értékekért.” – emelte ki Gémes Renáta. A versenyen nagyon sokan vettek részt, számos remekmű készült. Ebből kifolyólag a verseny több fordulóból állt, és a döntőbe 6 torta került, ami azért is érdekes, mert a korábbi évekhez képest ez eggyel több a megszokottnál, azonban idén és az előző esztendőben is kivételt tettek.
László beszélt nekünk arról is, hogy tavaly csak egy lépcső választotta őket el a győzelemtől. Akkor Ádám halkan megjegyezte, hogy: majd jövőre. Idén Ádám egyik gyermeke betölti a 13. életévét, idén a 13. Magyarország Cukormentes Tortája versenyt rendezték és a torta is a 13-as rajtszámot kapta az első zsűrizés során, így mondhatni a 13-as meghozta nekik a szerencsét. A kiérdemelt győzelem után még nem tudják pontosan merre tovább, de az biztos, hogy az augusztus 18-20-ai időszak meghatározó volt mind a cukrászok és a cukrászda számára, a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozatnak köszönhetően. Itt a nagyközönség is megkóstolhatta a győztes tortákat és bárki megbizonyosodhatott arról, hogy a hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények is lehetnek finomak. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány segítségével pedig még a vércukorszintjét is megmérethette a helyszínen.
Gasztronómia tabuk nélkül: ez az, amit biztosít nekünk a Magyar Ízek Utcája. Az Alapítvány igyekszik rámutatni a dolgok fontosságára, de ehhez mi civil emberek is kellünk, hogy együtt meg tudjuk fogalmazni mit is jelent az, hogy „Tortázunk és mérünk.
Kövecses Sára