Tortázunk és mérünk!

Amikor valaki sütikről és tortákról beszél nekünk, akkor az első gondolatunk az édes szó lehet. Édeset pedig mi mással is lehetne elérni, mint cukorral? Azonban, egyre több ember mond le a cukor fogyasztásáról, akár egészségügyi okok miatt is. A sportolók, fogyókúrázók és egyéb diétát követők szempontjából talán létezik pár „csaló nap”, de akik diabétesszel vagy inzulinrezisztenciával küzdenek, nincs kibúvó. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta működik együtt a Magyar Cukrász Ipartestülettel és hirdetik meg évről évre a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az egyik idei győztessel, Csonka Lászlóval, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászával és Gémes Renátával, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány projektvezetőjével beszélgettünk a versenyről.

Csonka László és társa, Novák Ádám már nem először indulnak ezen a versenyen, azonban most először sikerült az 1. helyezést elhozniuk. Receptjeiket sokáig finomítva jutottak el ide, és végül ez az év hozta el számukra a szerencsét. Nyertes tortájuk a „Zöld Málna” fantázia nevet kapta, amelyben a zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki, mindezt a rózsavíz teszi még különlegesebbé. Merész ötlet, de hamar az élre tört. A torta különlegessége nem csak az ízvilágából adódik, hanem a tápanyagértékéből is, ugyanis egy szelet Zöld Málna energiatartalma 232,4 kcal, míg szénhidrátértéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás. „Mi a szolgálunk és védünk helyett tortázunk és mérünk!” – fogalmazta meg Erős Antónia, Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója. Ugyanis a torták fő feladata az, hogy ne dobják meg a vércukrot erősen, így aki fogyaszt a Zöld Málnából félelem nélkül mérhet utána vércukorszintet is.

„Zöld Málna” torta 

A verseny egyértelműen legnehezebb része a cukor helyettesítése volt. „Sok alternatíva létezik, de van, hogy nem ugyanazt az ízt kapjuk vissza, ezért sok idő megtalálni a megfelelőt.” – állapította meg Csonka László. A verseny során, különböző kritériumuknak kell megfelelni például milyen értékek fölé nem szabad lépni. „Ennek a versenynek a zsűrizése egy igazi csapatmunka, nem egy cukrász van jelen, hanem több dietetikus is, akik a versenyző cukrászokkal együttműködnek a megfelelő értékekért.” – emelte ki Gémes Renáta. A versenyen nagyon sokan vettek részt, számos remekmű készült. Ebből kifolyólag a verseny több fordulóból állt, és a döntőbe 6 torta került, ami azért is érdekes, mert a korábbi évekhez képest ez eggyel több a megszokottnál, azonban idén és az előző esztendőben is kivételt tettek.

László beszélt nekünk arról is, hogy tavaly csak egy lépcső választotta őket el a győzelemtől. Akkor Ádám halkan megjegyezte, hogy: majd jövőre. Idén Ádám egyik gyermeke betölti a 13. életévét, idén a 13. Magyarország Cukormentes Tortája versenyt rendezték és a torta is a 13-as rajtszámot kapta az első zsűrizés során, így mondhatni a 13-as meghozta nekik a szerencsét. A kiérdemelt győzelem után még nem tudják pontosan merre tovább, de az biztos, hogy az augusztus 18-20-ai időszak meghatározó volt mind a cukrászok és a cukrászda számára, a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozatnak köszönhetően. Itt a nagyközönség is megkóstolhatta a győztes tortákat és bárki megbizonyosodhatott arról, hogy a hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények is lehetnek finomak. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány segítségével pedig még a vércukorszintjét is megmérethette a helyszínen.

Gasztronómia tabuk nélkül: ez az, amit biztosít nekünk a Magyar Ízek Utcája. Az Alapítvány igyekszik rámutatni a dolgok fontosságára, de ehhez mi civil emberek is kellünk, hogy együtt meg tudjuk fogalmazni mit is jelent az, hogy „Tortázunk és mérünk.

Kövecses Sára