Az 5 legjobb Instagram-oldal a magyar irodalom kedvelőinek

Az 5 legjobb Instagram-oldal a magyar irodalom kedvelőinek

 

Egyre több olyan magyar Instagram-oldal van már, amik a hazai irodalmat méltatják. Közös bennük, hogy egyiknek sincs átlagos neve, és hogy mindnek egyértelmű célja, hogy kicsit közelebb hozza, megismertesse az átlag internet használóval azokat verseket, gondolatokat, amikkel nem árt, ha találkozik élete során. Ebben a cikkben megpróbáltuk összegyűjteni az 5 legjobbat közülük.

 

Irodalmi Lépegető – @irodalmilepegeto

Az Irodalmi Lépegető a jelenleg legtöbb követőt számláló, és legaktívabb, költészettel foglalkozó magyar Instagram-oldal. A neve az irodalommal és a Star Wars-ból ismert birodalmi lépegetőkkel való szójáték eredménye, és a logó sem szól másról: József Attila feje látható a hatalmas harci gépezeten. Az oldalon olvasható művek egy része a követők kérésére kerül ki, egy másik részét pedig a követők írják. Az utóbbi lehetőség, azaz a saját versek beküldése egyelőre szünetel, mert annyira sokan szerették volna eljuttatni alkotásaikat annak a több mint 40.000 embernek, akik az Irodalmi lépegetőt olvassák, hogy az üzenetek tömkelegének a feldolgozása meghaladta az oldal kezelőinek a kapacitását. Bár új verseket egy ideje már nem fogadnak, a régebben beérkezettek folyamatosan jelennek meg az oldalon – válogatás nélkül.
Az Irodalmi Lépegetőnek nem csak Instagram, hanem Facebook oldala is van, és ott is rendszeresen vannak bejegyzések.
Az oldal kezelői nemrégiben kiírtak egy novellapályázatot, aminek témája bármi lehet, aminek köze van a karácsonyi hangulathoz. Kortól függetlenül bárki kipróbálhatja magát. A határidő 2020. december 9.

 

Versfal(at) – @versfalat

A Versfal(at) nem más, – ahogy az oldalon olvasható bemutatkozásból kiderül – mint „a magyar költészet gyöngyszemei egy 21 éves önjelölt ’irodalmár’ válogatásában. Akik új versek megismerésére vágynak, azoknak mindenképpen a Versfal(at)-ot ajánljuk, mert nem csak azoknak a költőknek a művei olvashatóak az oldalon, akikről az iskolában tanultunk, hanem kortárs, ma már kevésbé ismert, mindig is alulértékelt vagy már elfedett alkotókét is, – úgy, mint Fodor Ákos, Krusovszky Dénes, Gutai Magda vagy Petri György – és ez sokkal izgalmasabbá és érdekesebbé teszi a gyűjtést.

Korábban a Versfal(at)nak is lehetett saját verseket küldeni, de mint az Irodalmi lépegetőnél, itt sincs már elég ideje annak a „21 éves irodalmárnak”. Viszont ebből az okból létrejött egy külön oldal kifejezetten a saját versek közlésére, a Verskék, de sajnos ez nem emelkedett a Versfal(at) magasságaiba a követőszámot tekintve.

 

Vates – @vatesproject

A Vates elsősorban nem is igazán egy Instagram-oldal, hanem – mint ahogy a vates.hu-n olvasható – egy identitásalapú márka. „Egy közösségi mozgalmat építünk, amely a művészet ünneplése köré szerveződik. Azzal, hogy a termékeinken a magyar irodalom legendás alakjai és soraik szerepelnek, egyszerre üzenünk róluk, és közvetítünk üzenetet tőlük. Mert a kultúra és az öltözködés lényege is az, hogy osszuk meg azt,  és váljunk eggyé azzal, ami minket képvisel.” – írják az alkotók a honlapjukon. Akik szívesen hordanák József Attilát a szívük felett, vagy használnának „Ady de a didit” feliratú telefontokot, azoknak őszintén merjük ajánlani a Vates project termékeit. Nagyszerű grafikák, ötletes szövegek, ez az, ami tényleg közelebb hozza az emberhez a művészeket.

Persze az Instagram-oldalukra sem lehet panasz, a termékeket bemutató képek mellett versrészletek, idézetek olvashatóak, olyan emberektől mint Van Gogh, Beethoven, Závada Péter, Szabó Lőrinc, Simon Márton, és Fábry Sándor.

 

Olvasás után elégetni – @olvasasutanelegetni

 

Az Olvasás után elégetni a legkevésbé ismert, de a legízlésesebb és ötletesebb oldal a cikkben szereplők közül. Naponta kerülnek ki versek, és mindegyikhez egy-egy kifejező grafika párosul. Sokat nem lehet róla írni, mert a tartalom magáért beszél, meg kell nézni, és rá kell nyomni a követés gombra. Azért is kap helyet ebben a cikkben, hogy minél több emberhez eljuthasson.

 

 

Evvel a dalban – @evveladalban

 

Az Evvel a dalban témájában egy kicsit eltér az eddig bemutatott oldalaktól. Itt nem Ady, Radnóti vagy Pilinszky verseket olvashatunk, hanem magyar alter – és könnyűzenei produkciók dalszövegiből való idézeteket – tehát saját verseket sem lehet beküldeni.
Az ízléses és igényes feed-del rendelkező oldal egyértelmű célja, hogy megismertesse a követőivel a hazai együtteseket, és elmélyítse az irántuk való rajongást. Ezt a szövegekből való idézetek mellett ötletes játékokkal, mémekkel próbálja elérni, ráadásul nagy sikerrel, hisz már több mint 12 000-en követik az oldalt.  Már saját #hallgassmagyart feliratos termékeket is árulnak.
Az Evvel a dalban a Belga rapformációból 2003-ban kilépő Sickratman Evvel a dalban című ikonikus számáról kapta a nevét.

(Velek Domonkos)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Az 5 legjobb Instagram-oldal a magyar irodalom kedvelőinek

Oszd meg a Facebook-on!

Az 5 legjobb Instagram-oldal a magyar irodalom kedvelőinek

Oszd meg a Facebook-on!

X