Brunch: az instás reggebéd őrület

Brunch: az instás reggebéd őrület

Már a kiemelt képtől is összefut a nyál a számban, nem beszélve arról, ha csak a bruncholásra gondolok. Szerintem senkinek sem kell bemutatni a nagy villás reggeli fogalmát, ami gyakorlatilag a reggeli és az ebéd étkezések összemosásával jött létre. Bruncholni általában 10 óra és dél között szokott elmenni az ember, esetleg munka közbeni pihenőként, vagy egy laza programként a barátokkal. Egy szó, mint száz, mára már szinte teljesen beleolvadt az életünkbe.

A brunch jelenség természetesen az előkelő Angliából ered, a 19.század végén terjedt el a térségben igazán, majd hamar népszerűvé vált az Egyesült Államokban is. A szó az angol Guy Beringer író tollából származik, gyakorlatilag ő találta ki a kifejezést. Úgy gondolta, kellene egy új étkezés, amit dél körül tartanánk, először teát vagy kávét szürcsölve, marmalade-ot (citrusos, dzsemszerű, angol különlegesség) és más angol reggeliket fogyasztanánk, mielőtt továbbhaladnánk a nehezebb, tartalmasabb ételekre. Esszéjében leírja, az ilyen brunch helyek – mostani szóhasználattal élve – a szombat esti parti arcok vasárnap reggeli célpontjai is lehetnek, ugyanis szinte gyógyítólag hathat a másnaposságra egy-egy finom, laza omlett. A brunch nem csak erre képes: szociálisan izgalmas, kellemes hangulatot teremt, akár a friss levegőt is élvezheted az egyes helyek teraszain ülve. Idilli vasárnap reggelek, amik természetesen az instagram népét is megmozgatják a 21. században. Talán ez is szerepet játszott a tipikus kaja-képek sorozatának elindulásában: az esztétikusabbnál esztétikusabb helyek, enteriőrök csak úgy vonzzák a tekintetet, nem is beszélve a csodálatosan tálalt reggelikről. El sem hinnéd, hogy amit éppen lefotózol, csak egy omlett egy kis salátával. Viszont az esztétikus körítés, az akár közepesen finom étel, de főként az élmény az, ami szerintem legfőképpen vonzza az embereket. Annyira népszerű lett ebben az időszakban étkezni, hogy az egyes helyekre már asztalt kell foglalni előre, hogy egy viszonylag túlárazott ételkölteményt fogyaszthassunk egy igényes környezetben. Szerintem ez az étkezési forma is az a luxus, amit az ember azért enged meg magának, hogy valami kis boldogságot, élményt vigyen a mindennapjaiba vagy egyfajta felkészülést adjon magának a nap hátralévő részére. Számomra ezt meríti ki a brunch fogalma.

De vajon melyek a legnépszerűbb brunch helyek? A welovebudapest.com (https://welovebudapest.com/toplista/reggelizz-ugy-mint-egy-kiraly-a-legjobb-reggelik-budapesten-a-peksutitol-a-pezsgos-napinditoig-1) 50-es listájából válogattam.

Artizán Budapest

A Fekete Gergő által üzemeltetett pékség és egyben reggeliző kizárólag helyben sült, friss és hazai alapanyagokból, sőt adalékanyag mentesen készíti pékárúit. Az üzletvezető, Gergő Skóciában végezte vendéglátóipari tanulmányait az egyetemen, majd kézműves pék vizsgáját is itt szerezte meg. Több ország pékséeiben megfordult tapasztalatszerzés gyanánt, blogot írt sokáig, amit főként a külföldi követők találtak meg, de szerencsénkre haza húzta szíve, így itthon nyitotta meg pékségét.

Törökméz

Budán a Margit utcában található meg a Törökméz nevezetű reggeliző hely, már 2015 óta, ahol egy igazán családias környezetbe csöppenhetünk, teraszán pedig a friss levegőt is élvezhetjük. A remek francia pékáruk, szendvicsek, saláták levesek és sütemények mellé bodzapezsgőt, arabica kávét vagy borritkaságokat is kérhetünk a vasárnap reggel feldobásához. Olykor akusztikus, élőzenés előadások is szórakoztatják a jelenlévőket. A vegánok külön örülhetnek, ugyanis több nekik kedvező opció is előfordul, kezdve például a vegán bundás kenyérrel.

Franziska

A Franziska márka eleinte desszertdobozokkal indított, majd végleges helyét a reggelizők sorában találta meg. Desszertjeik készítése közben mellőzik az állati zsiradékot és tejet, a gabonalisztet, valamint a fehércukrot. Éljen a gluténmentes sütemény! Természetesen az étlap a tejmentes és vegán étkezésű embereknek is kedvez, a sós és édes reggelikkel, ebédekkel, smoothiekkal. Kellemesen izgalmas életed első vasárnapi brunchához.

Budapest Baristas

A reggeliző akár kávézónak is mondható, ugyanis fő céljuk a különleges minőségű, legprofibb gépek által készített kávék megismertetése a vendégekkel, például a magyar Casino Mocca vagy a dán The Coffee Collective kávék. Emellett ízletes teákkal, matcha lattéval, délután 1-2 óráig pedig reggelivel is várják az odalátogatókat. Egész nap sütemények és desszertek hosszú sora érhető el, bacont és gyümölcsöket is lehet az ínycsiklandozó amerikai palacsintájukhoz kérni.

Természetesen ez a négy hely töredéke annak, ami rád várhat. Szinte jut egy hónap minden egyes napjára egy külön reggeliző, ami neked kedvezhet szép teraszával, dizájnjával vagy ételeivel. Kedves kis játék, kalandozás kerekedhet egy-egy ilyen hely meglátogatásából, amiket azután ki lehet pipálni a képzeletbeli listán. Bruncholásra fel!

 

(Vincze-Hajnal Blanka)

Források: https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-birth-of-brunch-where-did-this-meal-come-from-anyway-164187758/https://gothamist.com/food/yep-brunch-really-was-created-to-cure-hangovers

Kép a teraszról: welovebudapest.com

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Brunch: az instás reggebéd őrület

Oszd meg a Facebook-on!

Brunch: az instás reggebéd őrület

Oszd meg a Facebook-on!

X