Brüsszel – csoki, gofri, sültkrumpli, na meg a sör!

Brüsszel – csoki, gofri, sültkrumpli, na meg a sör!

Néhány szó, ami az embernek először eszébe juthat a belga fővárosról, pedig sokkal több minden rejlik benne.

Szerencsésnek mondhatom magam, mivel visszajáró „vendégnek” számítok Brüsszelben. A tavalyi évben a DUE Tallózó képviseletében az Európai Parlament által szervezett European Youth Media Days programján vehettem részt, idén októberben pedig az Erasmus Student Network nemzetközi diákszervezet önkénteseként volt szerencsém ellátogatni a városba. A munka mellett persze mindig van időm igazi turistának lenni és megnézni néhány klassz helyet. Lássunk ezek közül néhányat!

La Grand-Place: a város szíve

Brüsszel főtere, ami lassan 1000 éve tölti be ezt a tisztséget (az 1100-as évektől kezdve), remek hely a fényképezéshez, főleg sötétedés után, amikor az épületeket gyönyörű fénybe öltöztetik. A folyton nyüzsgő tér hétvégén a „belga Deák térré” változik, ahol a fiatalok a földön ülve vitatják meg az élet nagy kérdéseit kezükben egy jó sörrel.
A tér kulturális értéke sem elhanyagolható, főleg, mivel a UNESCO világörökség része. Az itt álló monumentális épületek egyike a városháza, vele szemben a városi múzeum tornyosul, és a ma már múzeumként működő sörfőző céh épülete is itt foglal helyet. A Grand-Place-től pár lépésnyire található egy másik nevezetesség, a Manneken Pis.+

Manneken Pis: a pucér pisilő kisfiú

A város ikonikus szökőkutja talán a legismertebb turisztikai látványosság és már az 1600-as évektől díszíti Brüsszel utcáját. Nevéhez számos monda fűződik. A leghíresebb III. Gottfried leuveni herceg hősies tettét örökíti meg, amint egy fáról levizeli az ellenséges sereget, ezzel megnyerve a csatát. A másik szerint egy Juliaanske nevű brüsszeli kisfiúnak állít emléket, aki észrevette, hogy az ellenség robbanószereket helyezett el a városfalak alá, ezért levizelte a gyújtózsinórt, így megmentette a várost.

Az eredetileg kőből készült szobrot ellopták, a később helyére kerülő bronzalkotásokat pedig többször megrongálták, így a ma látható kisfiú „csupán” 202 éves.

Maga a figura meglepően kicsi (58 cm), de a hozzá vezető sor annál nagyobb. Ha nincs türelmünk végig állni, akkor sem kell aggódnunk, mivel másolata ott virít a legtöbb sarkon, és ha haza szeretnénk őt vinni, megtehetjük kulcstartó, póló, vagy képeslap formájában. Hiszen ki ne akarna egy menő pisilő kisfiús pólót?

Delirium: a világrekorder bár

Ha Brüsszelben járunk és szeretnénk egy jó sört meginni, akkor a Deliriumban a helyünk. A bár 2004-ben bekerült a Guinness rekordok könyvébe a világ leghosszabb sörlistája címmel. Ugyanis 2000 féle sör található az itallapjukon az egész világról (bár magyar sört sajnos nem találtunk). A Delirium két különböző pub-ban várja a látogatókat, egy kissebbe, ahova akkor érdemes benézni, ha nyugodtan akarjuk elkortyolni sörünket, a másik egy pörgős buli hely, ami klubként is üzemel. A falat söralátétek borítják, így nagyon hangulatos, viszont a fénykép és a videókészítés tilos.

Poechenellekelder: egy hely, ahova inni és borzongani járnak az emberek

Így lehetne a legjobban jellemezni azt a bárt, amit nem szokványos módon a falról lelógó bábok díszítenek. Persze nem azok a kedves fajták, láttunk levágott ló- és emberfejet mintázó darabokat, ijesztő bohócot, gyilkos tekintetű mennyasszonyt és lehet még Chucky baba is megbújt valahol.

Kajaidő!

Ha gofrira vágyunk, nem kell sokat keresgélnünk, hogy találjunk egy erre alkalmas helyet. Nincs is jobb érzés, mint egy hosszú nap után felfalni az óriási tejszínhabos, csokitól tocsogó csodát. A legtöbb gofrizóban 6 euróba kerül (kb. 1980 Ft.), de a pénzünkért cserébe igen nagy adagot kapunk. A belga gofri lelke a tésztában rejlik, ami sok vajjal készül, így nem javasolt az olyan tejérzékeny embereknek, mint én, de hát egyszer élünk!

A sültkrumplit próbálva nem éreztem a pillanat varázsán és a finom szószon kívül bármi különbséget a mi krumplinktól, viszont az utcán sétálva meg van a maga hangulata papírzacskóból csipegetni.

Gombóc Artúr arról híres, hogy szereti a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét… de a belga csokoládétól tuti dobna egy hátast! Vannak külön édességüzletek, ahol széles a kínálat, de a sima szupermarketben is találhatunk igazi belga csokit, talán még alacsonyabb áron.

Pénz

Érdemes a bankkártyánkon elegendő pénzt tartani, mivel Brüsszelben a legtöbb busz és vonat jegyautomata kizárólag kártyát fogad el. Persze legyen elegendő készpénzünk is, mivel a környező városokban az üzletekben nem fogadják el a MasterCard és az ehhez hasonló debit kártyákat, csak a saját nemzeti bankjukhoz tartozót, és hiába keresünk bankautomatát, nem tudunk kártyánkkal pénzt levenni, mert elnyeli.

Közlekedés

Legtöbbször gyalog, metróval és villamossal jártam. A belvároson belül könnyen eljuthatunk A-ból B-be gyalog, viszont ha szükséges tömeg közlekednünk, jobb kártyát vásárolnunk (MOBIB Basic card), amit különböző számú utazással tölthetünk fel. Például 10 út 14 Euro, ezzel szemben egy metrójegy 2,10 Euró. Tehát sokat spórolhatunk vele. A közlekedés szabályok számomra zavarosak voltak. Az autósok gyakran szabálytalankodnak, és nincs külön bicikli út, viszont a helyiek, ha tehetik biciklivel vagy elektromos rollerrel közlekednek, ezért a járdán sétálva érdemes a hátunk mögé is tekinteni.

A nyelv

Brüsszel egy igazi multi-kulti város, így mindenhol beszélnek angolul, emiatt nem kell aggódnunk, de a környező településeken már nehézkesebb angolul útbaigazítást kérnünk. Brüsszel és tőle északra flamand terület, így ott a francia nyelvet beszélik, tőle délre már wallon, ahol a flamandot használják, ami teljesen megegyezik a holland dutch-csal. Szóval, ha te sem beszéled a két nyelv közül egyiket sem, érdemes a Google fordítót használnod.

(Bihari Bernadett Luca)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Brüsszel – csoki, gofri, sültkrumpli, na meg a sör!

Oszd meg a Facebook-on!

Brüsszel – csoki, gofri, sültkrumpli, na meg a sör!

Oszd meg a Facebook-on!

X