Hogyan fussunk okosan?

Hogyan fussunk okosan?

Sokan vagyunk, akik otthon ülünk és a helyzetre való tekintettel nem tudunk mit kezdeni magunkkal. Nagyon fontos azonban a testmozgás, mivel a bezártság nem kibúvó, otthon is lehet különféle gyakorlatokat végezni, sőt futni sem tilos a közelben.

Ez a cikk főként azoknak szól, akik nem rutinos testmozgók és tervezik ezt a tevékenységet elkezdeni, de azoknak is érdemes elolvasni, akik informálódni szeretnének: mire érdemes figyelni a futásnál!

1. Együnk legalább 2 órával futás előtt!

A teli gyomor különféle problémákhoz vezethet, mivel az emésztőrendszerünk is aktívan lép fel, megfájdulhat a gyomrunk, beszúrhat az oldalunk és nem lesz akkora energiánk futni. De éhesen sem szabad nekikezdeni! Egy kis csoki, vagy müzliszelet gyorsan segíthet a problémánkon, hisz a szénhidrát lebontása a leggyorsabb. A zsíros, olajos ételeket kerüljük!

2. Bemelegítés!

Nagyon fontos felkészíteni a testünket arra, hogy mi vár rá, így a futás elkezdése előtt szánjunk pár percet a bemelegítésre. Ez a videó egy nagyon részletes, hét perces gyakorlósorozatot mutat, angol nyelvű, de a hölgy figyelésével mi is elsajátíthatjuk a mozdulatokat.

3. Megfelelő öltözet kiválasztása

Jelentéktelennek tűnhet, de nem mindegy, hogy miben futunk. Érdemes az időjáráshoz megfelelően öltözködni. Előnyösebbek a szűk darabok, hisz ezek megvédenek minket a széltől.

A cipő meg aztán pláne nem mindegy. Ha a betonon futunk, akkor az utcai futócipő, ha erdőben, füvesebb területeken, akkor a terepcipők ajánlottak.

4. Pálya kiválasztása

Kezdőként a puha talajt javasolják, de ha kivitelezhetetlen, mert a környékünkön nincsen erre lehetőség (nincsenek futóparkok), akkor a füves talaj, erdei utak a legkedvezőbbek még a legkedvezőtlenebb listáról. Próbáljuk a szervezetünket fokozatosan rászoktatni a keményebb talajra.

Kocogó lány az Árpád-hídon. Ha nincs a közelünkben park, keressük a gyalogosak által kevésbé érintett járdaszakaszokat.

5. Mennyit fussunk?

Sok kezdő esik abba a hibába, hogy az első pár alkalommal túl nagy távot szeretne megtenni rövidebb időn belül, ami kifáradáshoz, izomlázhoz vezethet, nem mellesleg teljesen elveszti a kedvét a folytatáshoz. Kezdőként a heti kétszeri futás bőven elegendő, aztán egy hónap után, vagy amikor azt érezzük, képesek vagyunk többet futni, akkor növeljük ezt heti három alkalomra, majd így tovább, amennyiben szükségét érezzük. Az elején normál tempóban fussunk 20-30 percet, majd ezt is növeljük idővel.

6. Légzéstechnika

Fontos, hogy futás közben odafigyeljünk a légzésünkre: mély belégzés, majd kifújás. A futás során felgyorsul a keringésünk és az oxigénigényünk is megnő. Attól is beszúrhat az oldalunk, hogy helytelenül vesszük a levegőt, próbáljunk nyugodtan lélegezni, a kapkodás sem jó, mert ettől pedig izmaink nem jutnak oxigénhez.

7. Nyújtás!

A bemelegítés mellett, a nyújtás sem elhanyagolható. Ehhez is hoztam egy videót, szintúgy, érdemes követni a mozdulatokat, mindössze öt percet vesz igénybe.

8. Folyadékpótlás

Az edzés után pótoljuk a folyadékot, legjobbak ilyenkor a sportitalok (izotóniás italok), mert ezek vizet, szénhidrátokat (nem cukrot) és különféle ásványi sókat tartalmaznak, amik futás közben az izzadságon keresztül távoznak szervezetünkből. Közvetlenül futás után igyunk 4-5 dl folyadékot!

„Ép testben ép lélek!” Ne hanyagoljátok el a testmozgást, amíg lehet, mozogjatok a szabadban!

(Kozma Lilla)


Forrás: https://www.mozgasvilag.hu/futas/hirek/top-10-tipp-kezdo-futoknak

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Hogyan fussunk okosan?

Oszd meg a Facebook-on!

Hogyan fussunk okosan?

Oszd meg a Facebook-on!

X