Podcast: Hallgass valami jót!

Podcast: Hallgass valami jót!

Az elmúlt években rohamszerűen tűntek fel a jobbnál-jobb podcast-csatornák, és ez a szám egyre csak növekszik, ezzel pedig párhuzamosan a podcast hallgatók száma is. De mégis mi ez az internetes szenzáció?

A podcast szó az iPod és a broadcasting szavakból eredeztethető. Ez a formátum tulajdonképpen egy online megtalálható és sokkal kötetlenebb formájú „rádióműsor”, amely általában hosszabb terjedelmű. Ha utazol, házimunkát végzel, vagy csak van egy felesleges szabad órád, akkor tökéletes időtöltés lehet. Előnye, hogy nem igényel olyan jellegű figyelmet, mint egy Youtube videó vagy egy sorozatrész, viszont hasonló mennyiségű információt tartalmaz, ezen kívül gyakorlatilag szinte bármilyen témában talál magának az ember hallgatnivalót.

Magyarországon egyre népszerűbb ez a műfaj, főleg a férfiak körében. Egy 2018-as statisztika alapján ötször annyi férfi hallgat podcastokat, mint nő. A legtöbb ember telefonon követi figyelemmel az adásokat, ez főleg az olyan applikációk elterjedésének köszönhető mint a Spotify, Anchor vagy a Google Podcasts. Témák tekintetében mindent visz a tech és a tudomány, de a film- és életmód csatornákat is találhatunk szép számmal.

Mégis az mutatja meg igazán azt, hogy mennyire népszerűekké váltak a podcastok Magyarországon, hogy a frekvenciával rendelkező rádiócsatornák is átkonvertálták podcast adásokká a korábbi műsoraikat. Jelenleg podcastként hallgathatjuk vissza például Balázsékat.

És hogy kiket érdemes hallgatni Magyarországon? Íme a lista:

1. GarázsmenetA 2018 októberében indult csatorna mára Magyarország egyik legtöbbet hallgatott podcastja lett. A heti rendszerességgel megjelenő adások gyakorlatilag minden témát lefednek: egyetemi élet, konspirációs teóriák, bulizási szokások, vloggerinterjúk – csak hogy néhányat említsünk. A csatorna alkotói Végh Dorottya és Pásztor Martin.

2. Szertár Podcast

Több mint száznegyven adás, izgalmas témák és egy profi műsorvezető: ez a Szertár. A Zsíros László Róbert által vezetett csatorna talán az egyik legrégebben megalakult podcast. A hetente jelentkező adásokban olyan tudományos kérdésekkel foglalkozik, mint virtuális valóság, mesterséges intelligencia vagy az idegsejtek működése, mindezt hozzáértő vendégekkel kiegészítve. A csatorna mottója: Belépés az ismeretlenbe.

3. Index Kultúr-rovat podcast

Mint ahogy a rovat neve is már sejteti, ebben a podcastban minden érintve van, ami kultúra: filmek, színházi előadások, zenei fesztiválok és sorozatok. A csatorna portfoliójában megtalálhatóak kritikák, értekezések, és minden, ami egy jó adáshoz kellhet.

4. Totalcar Égéstér

Egy podcast autókról. A Totalcar egy nagyon szűk témában működik, de nagyon sikeresen. Ezen a csatornán az összes „égető” kérdésre választ kaphattok négykerekű barátaitokról.


(Vadász Viola)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Podcast: Hallgass valami jót!

Oszd meg a Facebook-on!

Podcast: Hallgass valami jót!

Oszd meg a Facebook-on!

X